DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) VINS ESCUMOSOS I GASIFICATS Codi 19042101
Ensenyament
Enologia (2003)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
6 4.5 1.5 Obligatòria Segon Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
GRAMONA MARTÍ, JAUME
Adreça electrònica
Professors/es
Web http://moodle.urv.net
Descripció general i informació rellevant Conèixer els vins escumosos i saber com s’elaboren.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudi que estàs cursant, en aquesta assignatura només tindràs dret a examen. Per conèixer la data de realització de l'examen consulta a l'apartat d'horaris de les assignatures. En cas d'haver de sol·licitar convocatòria extraordinària recorda que per poder matricular aquest dret d'examen hauràs de presentar una sol·licitud a la secretaria del teu Campus/Centre.

Continguts
Tema Subtema
1. Introducció: Historia, legislació i classificació.
2. Diferents tipus d’elaboració de vins escumosos.
3. El diòxid de carboni. Propietats, escuma.
4. Elaboració de vins base per escumosos. Diferents processos.
5. El tiratge en el mètode tradicional, preparació i cinètica de la presa d’escuma.
6. La criança, degorjament i conservació en els vins escumosos tradicionals.
7. Introducció al control de qualitat.
8. La degustació dels vins escumosos, trets diferencials respecte als vins tranquils.

Atenció personalitzada
Descripció
Per la consulta de dubtes poseu-vos en contacte per correu electrònic amb jaume@gramona.com Els estudiants només tindran dret a EXAMEN.

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

S'EVALUARÀ NOMES A TRAVES DE EXAMEN FINAL.


Fonts d'informació
Bàsica Giralt, Emili, Empresaris, nobles i vinyaters. 50 anys de recerca històrica, col•lecció Honoris Causa. Ed. Universitat de València, 2002
Cavazzani, Nereo, Fabricación de vinos espumosos, Ed. Acribia, 1989
Viader, Ramón, Manual de control de calidad, ,
Saracco, Carlo, Produzione dei vini spumanti e frizanti, Ed.Edagricole, 1987
De Rosa, Tullio, Tecnologia de los vinos espumosos, Ed. Mundi-Prensa, 1990

Complementària , Revistes especialitzades: Le vigneron champenois., ,
, www.champagne.com, ,
, www.crcava.es, ,

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent