IDENTIFYING DATA 2011_12
Subject (*) SPARKLING AND CARBONATED WINES Code 19042101
Study programme
Oenology (2002)
Cycle 2nd
Descriptors Credits Theory credits Practical credits Type Year Period
6 4.5 1.5 Compulsory Second First
Language
Català
Department Bioquímica i Biotecnologia
Coordinator
GRAMONA MARTÍ, JAUME
E-mail
Lecturers
Web http://moodle.urv.net
General description and relevant information Conèixer els vins escumosos i saber com s’elaboren.
In this subject you only have the right to make the exam, because the degree you are studying is going to be extinguished. You have to take a look the timetable of the subject to know the exam's date. If you need an extraordinary exam session, you have to enrol for this, presenting an application to the secretariat of your campus or faculty.

Continguts
Topic Sub-topic
1. Introducció: Historia, legislació i classificació.
2. Diferents tipus d’elaboració de vins escumosos.
3. El diòxid de carboni. Propietats, escuma.
4. Elaboració de vins base per escumosos. Diferents processos.
5. El tiratge en el mètode tradicional, preparació i cinètica de la presa d’escuma.
6. La criança, degorjament i conservació en els vins escumosos tradicionals.
7. Introducció al control de qualitat.
8. La degustació dels vins escumosos, trets diferencials respecte als vins tranquils.

Atenció personalitzada
Description
Per la consulta de dubtes poseu-vos en contacte per correu electrònic amb jaume@gramona.com Els estudiants només tindran dret a EXAMEN.

Avaluació
 
Other comments and second exam session

S'EVALUARÀ NOMES A TRAVES DE EXAMEN FINAL.


Fonts d'informació
Basic Giralt, Emili, Empresaris, nobles i vinyaters. 50 anys de recerca històrica, col•lecció Honoris Causa. Ed. Universitat de València, 2002
Cavazzani, Nereo, Fabricación de vinos espumosos, Ed. Acribia, 1989
Viader, Ramón, Manual de control de calidad, ,
Saracco, Carlo, Produzione dei vini spumanti e frizanti, Ed.Edagricole, 1987
De Rosa, Tullio, Tecnologia de los vinos espumosos, Ed. Mundi-Prensa, 1990

Complementary , Revistes especialitzades: Le vigneron champenois., ,
, www.champagne.com, ,
, www.crcava.es, ,

(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.