DADES IDENTIFICATIVES 2008_09
Assignatura FACTORS EXTERNS DE LA PRODUCCIÓ VITÍCOLA Codi 19042203
Ensenyament
Enologia (2003)
Cicle 2on
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 3 1.5 Optativa Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
NADAL ROQUET-JALMAR, MONTSERRAT
LAMPREAVE FIGUERAS, MÍRIAM
Adreça electrònica montserrat.nadal@urv.cat
miriam.lampreave@urv.cat
Professors/es
NADAL ROQUET-JALMAR, MONTSERRAT
LAMPREAVE FIGUERAS, MÍRIAM
Web
Descripció general i informació rellevant Avaluació de la influènica del clima i sòl en producció i qualitat de la vinya. Aprenentatge en la cerca bibliogràfica per avaluar el resultat d'una tècnica vitícola determinada aplicada al vinyet

Competències
Codi  
A1 Controlar el sistema productiu de la materia prima integrant els coneixements d’edafologia, climatologia i viticultura.
B2 Resoldre problemes de forma efectiva.
B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
B5 Treballar de forma col·laborativa.
B7 Comunicar-se de manera efectiva i amb asertivitat a l'entorn laboral i com a ciutadà.
B8 Aprendre a dirigir treball d’equip.
B9 Comprometre's amb la preservació del medi ambient.
C2 Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC.
C3 Desenvolupar la vida personal i professional tenint una perspectiva àmplia i global del món.
C5 Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llèngua pròpia.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Conèixer la resposta de la vinya front l'estrès. Análisis dels Factors abiòtics i biòtics A1
B2
B3
B5
B7
B9
C2
Aprofundir en la resposta cel•lular i la síntesis de fitoreguladors front l'estrès, per l'altra, la resposta fisiològica de la vinya, les repercussions de l'estrès en el creixement i composició del raïm A1
B2
B3
B4
B5
B7
B8
B9
C2
C3
avaluar el maneig del cultiu adient per a millorar la qualitat A1
B2
B3
B4
B5
B8
B9
C2
C3
C5

Continguts
Tema Subtema
Tema 1. Factors biològics i culturals.
Incidència en el rendiment i qualitat. Influència del marc de plantació i de les tècniques de maneig de la canòpia. Efectes de l’adobat i la irrigació en el vigor de la planta i qualitat de la verema. Incidencia dels factors externs en la maduració del raïm

a) Realització d’un Treball bibliogràfic sobre algun aspecte del tema 1
Tema 2. Factors del medi. Els sòls vitícoles.
Formació dels sòls. La roca mare originària. El perfil del sòl. Els horitzons

b) Realització d’un Treball sobre el sòl de la DO triada per cada alumne
Tema 3. Factors del medi Interacció dels elements climàtics amb el cep.

Efectes de temperatura, precipitacions i humitat relativa en el desenvolupament del cep.
Importància e integral dels elements climàtics en cada etapa fisiológica del cicle vegetatiu.
Càlculs de l'evapotranspiració

c) Realització d’un Informe amb diagrames ombrotèrmics, gràfics de temperatura, percipitació i humitat i fitxa hídrica de la DO triada per cada alumne
Tema 4. Visites a vàries empreses vitivinícoles d) Realització d’un Informe sobre vinyes i cellers visitats, una empresa per alumne.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Pràctiques externes (de camp/sortides)
15 5 20
Pràctiques a través de TIC
30 55 85
Estudis previs
5 5 10
 
Atenció personalitzada
6 6 12
 
Proves pràctiques
1 0 1
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l’assignatura.
Pràctiques externes (de camp/sortides) Anàlisi del clima i del sòl i del comportament varietal en diferents empreses
Pràctiques a través de TIC Lliurament de treballs
Estudis previs Estudi bibliogàfic de recerca

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció
Per solucionar dubtes.

Avaluació
  Descripció Pes
Pràctiques externes (de camp/sortides) Sobre la visita 25
Altres

Sobre les treballs a, b i c

75
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica Champagnol, F, Elements de physiologie de la vigne et la viticulture génerale, Edita l'autor, Montpellier, 1984
Dominguez Vivancos, A, Tratado de fertilización, Mundi- Prensa Libros S.A., Madrid 1997
Fregoni, M, Viticultura generale, REDA, Roma 1987
Galet, P, Precis de viticulture, Editorial Déhan, Montpellier 2000
Hidalgo, L, Tratado de viticultura general, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 2002
Hidalgo, L, Ingeniería y mecanización Vitícola, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 2001
Hidalgo, L, Poda de la Vid, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1999
Huglin, P./Schneider, C., Biologie et ecologie de la vigne, Editorial TEC&DOC, Paris, 1998
Marro, M, Principi di viticultura, EDAGRICOLE, Bologna 1986
Martínez de Toda, F, Biología de la Vid, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1991
Martínez de Toda, F, Mecanización integral del viñedo, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1995
Mº Agricultura, Los parásitos de la vid, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1998
Nat. Plant Food Ins., Manual de fertilizantes, Editorial LINUSA, Madrid 1999
Madrid, A, Fertilizantes, Editor A.Madrid Vicente, Madrid 1996
Reynier, A, Manuel de viticulture, Editorial TEC&DOC, Paris, 1999
Servei d'Extensió Agraria, El conreu de la vinya a Catalunya, Edit. DARP/Caixa de Catalunya, Barcelona 1990

Complementària

Recomanacions