Codi |
|
A1 |
Controlar el sistema productiu de la materia prima integrant els coneixements d’edafologia, climatologia i viticultura. |
B2 |
Resoldre problemes de forma efectiva. |
B3 |
Aplicar pensament crític, lògic i creatiu. |
B4 |
Treballar de forma autònoma amb iniciativa. |
B5 |
Treballar de forma col·laborativa. |
B7 |
Comunicar-se de manera efectiva i amb asertivitat a l'entorn laboral i com a ciutadà. |
B8 |
Aprendre a dirigir treball d’equip. |
B9 |
Comprometre's amb la preservació del medi ambient. |
C2 |
Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC. |
C3 |
Desenvolupar la vida personal i professional tenint una perspectiva àmplia i global del món. |
C5 |
Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llèngua pròpia. |
Objectius |
Competències |
Conèixer la resposta de la vinya front l'estrès. Análisis dels Factors abiòtics i biòtics |
A1
|
B2 B3 B5 B7 B9
|
C2
|
Aprofundir en la resposta cel•lular i la síntesis de fitoreguladors front l'estrès,
per l'altra, la resposta fisiològica de la vinya, les repercussions de l'estrès en el creixement i composició del raïm
|
A1
|
B2 B3 B4 B5 B7 B8 B9
|
C2 C3
|
avaluar el maneig del cultiu adient per a millorar la qualitat |
A1
|
B2 B3 B4 B5 B8 B9
|
C2 C3 C5
|
Tema |
Subtema |
Tema 1. Factors biològics i culturals.
|
Incidència en el rendiment i qualitat. Influència del marc de plantació i de les tècniques de maneig de la canòpia. Efectes de l’adobat i la irrigació en el vigor de la planta i qualitat de la verema. Incidencia dels factors externs en la maduració del raïm
a) Realització d’un Treball bibliogràfic sobre algun aspecte del tema 1
|
Tema 2. Factors del medi. Els sòls vitícoles.
|
Formació dels sòls. La roca mare originària. El perfil del sòl. Els horitzons
b) Realització d’un Treball sobre el sòl de la DO triada per cada alumne
|
Tema 3. Factors del medi Interacció dels elements climàtics amb el cep.
|
Efectes de temperatura, precipitacions i humitat relativa en el desenvolupament del cep.
Importància e integral dels elements climàtics en cada etapa fisiológica del cicle vegetatiu.
Càlculs de l'evapotranspiració
c) Realització d’un Informe amb diagrames ombrotèrmics, gràfics de temperatura, percipitació i humitat i fitxa hídrica de la DO triada per cada alumne
|
Tema 4. Visites a vàries empreses vitivinícoles |
d) Realització d’un Informe sobre vinyes i cellers visitats, una empresa per alumne. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe |
Hores fora de classe |
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
|
Pràctiques de camp/sortides |
|
15 |
5 |
20 |
Pràctiques a través de TIC |
|
30 |
55 |
85 |
Estudis previs |
|
5 |
5 |
10 |
|
Atenció personalitzada |
|
6 |
6 |
12 |
|
Proves pràctiques |
|
1 |
0 |
1 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l’assignatura. |
Pràctiques de camp/sortides |
Anàlisi del clima i del sòl i del comportament varietal en diferents empreses |
Pràctiques a través de TIC |
Lliurament de treballs |
Estudis previs |
Estudi bibliogàfic de recerca |
|
Descripció |
Per solucionar dubtes. |
|
|
Descripció |
Pes |
Pràctiques de camp/sortides |
Sobre la visita |
25 |
Altres |
Sobre les treballs a, b i c |
75 |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
|
Bàsica |
Champagnol, F, Elements de physiologie de la vigne et la viticulture génerale, Edita l'autor, Montpellier, 1984
Dominguez Vivancos, A, Tratado de fertilización, Mundi- Prensa Libros S.A., Madrid 1997
Fregoni, M, Viticultura generale, REDA, Roma 1987
Galet, P, Precis de viticulture, Editorial Déhan, Montpellier 2000
Hidalgo, L, Tratado de viticultura general, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 2002
Hidalgo, L, Ingeniería y mecanización Vitícola, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 2001
Hidalgo, L, Poda de la Vid, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1999
Huglin, P./Schneider, C., Biologie et ecologie de la vigne, Editorial TEC&DOC, Paris, 1998
Marro, M, Principi di viticultura, EDAGRICOLE, Bologna 1986
Martínez de Toda, F, Biología de la Vid, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1991
Martínez de Toda, F, Mecanización integral del viñedo, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1995
Mº Agricultura, Los parásitos de la vid, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1998
Nat. Plant Food Ins., Manual de fertilizantes, Editorial LINUSA, Madrid 1999
Madrid, A, Fertilizantes, Editor A.Madrid Vicente, Madrid 1996
Reynier, A, Manuel de viticulture, Editorial TEC&DOC, Paris, 1999
Servei d'Extensió Agraria, El conreu de la vinya a Catalunya, Edit. DARP/Caixa de Catalunya, Barcelona 1990
|
|
Complementària |
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|