IDENTIFYING DATA 2010_11
Subject (*) EXTERNAL FACTORS OF WINE PRODUCTION Code 19042203
Study programme
Enologia (2002)
Cycle 2nd
Descriptors Credits Theory credits Practical credits Type Year Period
4.5 3 1.5 Optional First
Language
Català
Department Bioquímica i Biotecnologia
Coordinator
NADAL ROQUET-JALMAR, MONTSERRAT
E-mail montserrat.nadal@urv.cat
Lecturers
NADAL ROQUET-JALMAR, MONTSERRAT
Web
General description and relevant information Avaluació de la influènica del clima i sòl en producció i qualitat de la vinya. Aprenentatge en la cerca bibliogràfica per avaluar el resultat d'una tècnica vitícola determinada aplicada al vinyet
Because of the termination of the course you are studying, this subject is driven by tutorship (except ETSE's degrees). For more information, read the professor's meeting timetable.

Contents
Topic Sub-topic
Tema 1. Factors biològics i culturals.
Incidència en el rendiment i qualitat. Influència del marc de plantació i de les tècniques de maneig de la canòpia. Efectes de l’adobat i la irrigació en el vigor de la planta i qualitat de la verema. Incidencia dels factors externs en la maduració del raïm

a) Realització d’un Treball bibliogràfic sobre algun aspecte del tema 1
Tema 2. Factors del medi. Els sòls vitícoles.
Formació dels sòls. La roca mare originària. El perfil del sòl. Els horitzons

b) Realització d’un Treball sobre el sòl de la DO triada per cada alumne
Tema 3. Factors del medi Interacció dels elements climàtics amb el cep.

Efectes de temperatura, precipitacions i humitat relativa en el desenvolupament del cep.
Importància e integral dels elements climàtics en cada etapa fisiológica del cicle vegetatiu.
Càlculs de l'evapotranspiració

c) Realització d’un Informe amb diagrames ombrotèrmics, gràfics de temperatura, percipitació i humitat i fitxa hídrica de la DO triada per cada alumne
Tema 4. Visites a vàries empreses vitivinícoles d) Realització d’un Informe sobre vinyes i cellers visitats, una empresa per alumne.

Personalized attention
Description
Per solucionar dubtes.

Assessment
 
Other comments and second exam session

Sources of information
Basic Champagnol, F, Elements de physiologie de la vigne et la viticulture génerale, Edita l'autor, Montpellier, 1984
Dominguez Vivancos, A, Tratado de fertilización, Mundi- Prensa Libros S.A., Madrid 1997
Fregoni, M, Viticultura generale, REDA, Roma 1987
Galet, P, Precis de viticulture, Editorial Déhan, Montpellier 2000
Hidalgo, L, Tratado de viticultura general, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 2002
Hidalgo, L, Ingeniería y mecanización Vitícola, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 2001
Hidalgo, L, Poda de la Vid, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1999
Huglin, P./Schneider, C., Biologie et ecologie de la vigne, Editorial TEC&DOC, Paris, 1998
Marro, M, Principi di viticultura, EDAGRICOLE, Bologna 1986
Martínez de Toda, F, Biología de la Vid, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1991
Martínez de Toda, F, Mecanización integral del viñedo, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1995
Mº Agricultura, Los parásitos de la vid, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1998
Nat. Plant Food Ins., Manual de fertilizantes, Editorial LINUSA, Madrid 1999
Madrid, A, Fertilizantes, Editor A.Madrid Vicente, Madrid 1996
Reynier, A, Manuel de viticulture, Editorial TEC&DOC, Paris, 1999
Servei d'Extensió Agraria, El conreu de la vinya a Catalunya, Edit. DARP/Caixa de Catalunya, Barcelona 1990

Complementary

(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.