Code |
|
A1 |
Controlar el sistema productiu de la materia prima integrant els coneixements d’edafologia, climatologia i viticultura. |
A6 |
Participar en la programació i disseny de noves plantacions o modificacions de les existents així com d’instal-lacions vitivinícoles. |
A9 |
Participar en programas de comercialització de vins o productes afins. |
A11 |
Participar en programes d’investigació vitivinícola. |
A12 |
Controlar les produccions de products derivats del raïm, most i vi. |
B1 |
Aprendre a aprendre. |
B2 |
Resoldre problemes de forma efectiva. |
B3 |
Aplicar pensament crític, lògic i creatiu. |
B4 |
Treballar de forma autònoma amb iniciativa. |
B5 |
Treballar de forma col·laborativa. |
B8 |
Aprendre a dirigir treball d’equip. |
B9 |
Comprometre's amb la preservació del medi ambient. |
C1 |
Dominar l’expressió i la comprensió d'un idioma estranger. |
C2 |
Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC. |
C3 |
Desenvolupar la vida personal i professional tenint una perspectiva àmplia i global del món. |
C4 |
Moure’s amb facilitat per l’espai europeu i per la resta del món. |
Objectives |
Competences |
Aprofundir en el coneixement de les repercussions dels factors externs (del medi i culturals) que incideixen en la producció i qualitat del raïm i del vi. Cada alumne treballarà en una regió vitícola diferent. El resultat dels diferents estudis es posaran a l'abast de tots els alumnes. |
A1 A11
|
B2 B3 B4 B5 B8
|
C1 C2 C3
|
Analitzar l'origen geològic, perfils i composició d'un sòl en la pròpia regió i interpretar la influència en la composició del vi. |
A1 A6 A9
|
B2 B3 B4 B5 B8
|
C2 C3
|
Analitzar una sèrie de dades climàtiques per integrar temperatures, precipitació i balanç hídric en funció del períodes fisiològics del cicle de la vinya |
A1 A9 A12
|
B1 B2 B3 B4 B5
|
C2 C3
|
mitjançant les visites a vinyes i cellers de diferents regions vitícoles: avaluar la interacció dels factors del medi, la varietat i el vi elaborat |
A1 A9 A11
|
B2 B3 B4 B8 B9
|
C1 C3 C4
|
Topic |
Sub-topic |
Tema 1. Viticultura i medi ambient. L’estrès i la seva mesura en les plantes. Fitorreguladors.
|
1.1. Introducció: El medi vitícola i la qualitat del vi. L’ecofisiologia. Plasticitat fenotípica i ecotips.
1.2. Concepte de l’estrès a les plantes. Classificació dels factors estressants en les plantes
1.3. Dinàmica de l’estrès. Resposta cel•lular a l’estrès.
1.4. Mesura de l’estrès: Mètodes destructius i no destructius. Reflectància i fluorescència de les clorofil•les.
1.5. Fitorreguladors del creixement. A) Auxines: funcions, transport polaritzat. Citoquinines i Giberil•lines: funcions. Interaccions auxines/ citoquinines, B) Àcid abscísic (ABA) i Poliamines. Funcions fisiològiques de l’ABA. Àcid jasmònic en processos de desenvolupament i defensa. |
Tema 2. Creixement i desenvolupament de la vinya sota diferents factors abiòtics.
|
(I) Elements climàtics
2.1. Efectes de la Temperatura en el creixement, la fructificació i la maduració del raïm. Variabilitat de la temperatura.
2.2. Interacció de la temperatura del sòl/ citoquinines
2.3. Efectes de la intensitat i qualitat de la llum en el cep.
2.4. Efectes de les precipitacions/ humitat relativa/ vent en producció i qualitat de la vinya.
(II) Sòl i topografia
2.5. Efectes del sòl (segons les seves propietats) i la topografia en la producció i qualitat de la vinya
2.5.1. Introducció. Influència de les propietats físiques
2.5.2. Influència de la fertilitat. Paper de la matèria orgànica
2.5.3. Influència de la Topografia en relació a les gelades i el drenatge del sòl
2.5.4. Influència de l’altitud |
Tema 3. L’estrès per altes temperatures i l’estrès hídric
|
3.1. Influència de la irrigació i de l’edat dels ceps en la varietat Tempranillo
3.1.1. Avaluació de la incidència del reg en el creixement, producció i maduració en sòl sorrenc (granític)
3.1.2. Avaluació de l’efecte de la sequera i elevades temperatures en plantacions de vinya jove i en vinya adulta
3.1.3. Avaluació les repercussions en la maduració del raïm i la composició del vi
3.1.4. Conclusions |
Tema 4. Gestió del cultiu de la vinya i viticultura de precisió
|
4.1. Maneig del cultiu de la vinya: Orientació de les fileres; Distància entre plantes; Tipus de sistema de conducció
4.2. Maneig de la canòpia per a millorar la qualitat: Equilibri entre vegetació i collita; Intercepció de la llum i temperatura a la canòpia; gestió de la poda en verd.
4.3. Factors biòtics: Competència. Manteniment del sòl i cobertes vegetals
4.4 Factors antropogènics
4.5 Viticultura de precisió.
|
Methodologies :: Tests |
|
Competences |
(*) Class hours |
Hours outside the classroom |
(**) Total hours |
Introductory activities |
|
1 |
0 |
1 |
|
Debates |
|
4 |
0 |
4 |
Lecture |
|
24 |
30 |
54 |
External practicals (in the field/ excursions) |
|
15 |
7.5 |
22.5 |
|
Personal tuition |
|
4 |
0 |
4 |
|
Objective short-answer tests |
|
2 |
0 |
2 |
|
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher. (**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students. |
Methodologies
|
Description |
Introductory activities |
Explicació dels continguts teòrics globals i dels pràctics de l’assignatura |
Debates |
Exposició de pràctiques interpretant gràfics i resultats estadístics |
Lecture |
explicacions en aula mitjançant TIC |
External practicals (in the field/ excursions) |
Realització d'un cile diari complet mesurant creixement, transpiració i fotosíntesis en una vinya considerant l'efecte de la irrigació |
|
Description |
consulta dubtes |
|
|
Description |
Weight |
Lecture |
coneixements teòriques |
70 |
External practicals (in the field/ excursions) |
Dels coneixements pràctics |
30 |
Others |
Dels coneixements Teòrics Dels coneixements pràctics |
70
30 |
|
Other comments and second exam session |
|
Basic |
Argillier JP, Interdépendence des facteurs de la qualité,, CAH, Montpellier, 1989
Azcón-Bieto, J., Talón, M.,, Fundamentos de Fisiología Vegetal,, Mc Graw-Hill, U Barcelona, 2000
Gladstones, J.,, Viticulture and environment,, Ed Wine Titles, 1992
Jackson, D.,, Climate, Monographs in Cool Climate Viticulture-2,, Daphne Brasell Associates, New Zealand,, 2001
Jackson, D., Schuster, D.,, The production of Grapes and wine in cool climates,, Daphne Brasell Associates, New Zealand,, 2001
Reigosa, M., Pedrol, N., Sánchez, A.,, La Ecofisiología, Una ciència de síntesis,, Ed Thomson, 2004, 2004
Smart R., Robinson M,, Sunlight into wine,, MAF of New Zealand, Adelaide, 1991, 1991
|
|
Complementary |
|
|
|