IDENTIFYING DATA 2007_08
Subject Code 19042204
Study programme
Enologia (2003)
Cycle 2nd
Descriptors Credits Theory credits Practical credits Type Year Period
4.5 3 1.5 Optativa First
Language
Català
Department Bioquímica i Biotecnologia
Coordinator
NADAL ROQUET-JALMAR, MONTSERRAT
LAMPREAVE FIGUERAS, MÍRIAM
E-mail montserrat.nadal@urv.cat
Lecturers
NADAL ROQUET-JALMAR, MONTSERRAT
Web
General description and relevant information Conèixer les respostes fisiològiques del cep a les variacions del medi. Sabent l'ecologia i fisologia en el cultiu del cep, aprendre el maneig del vinyet vers l'obtenció d'un raïm de qualitat

Competences
Code  
A1 Controlar el sistema productiu de la materia prima integrant els coneixements d’edafologia, climatologia i viticultura.
A6 Participar en la programació i disseny de noves plantacions o modificacions de les existents així com d’instal-lacions vitivinícoles.
A9 Participar en programas de comercialització de vins o productes afins.
A11 Participar en programes d’investigació vitivinícola.
A12 Controlar les produccions de products derivats del raïm, most i vi.
B1 Aprendre a aprendre.
B2 Resoldre problemes de forma efectiva.
B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
B5 Treballar de forma col·laborativa.
B8 Aprendre a dirigir treball d’equip.
B9 Comprometre's amb la preservació del medi ambient.
C1 Dominar l’expressió i la comprensió d'un idioma estranger.
C2 Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC.
C3 Desenvolupar la vida personal i professional tenint una perspectiva àmplia i global del món.
C4 Moure’s amb facilitat per l’espai europeu i per la resta del món.

Learning aims
Objectives Competences
Aprofundir en el coneixement de les repercussions dels factors externs (del medi i culturals) que incideixen en la producció i qualitat del raïm i del vi. Cada alumne treballarà en una regió vitícola diferent. El resultat dels diferents estudis es posaran a l'abast de tots els alumnes. A1
A11
B2
B3
B4
B5
B8
C1
C2
C3
Analitzar l'origen geològic, perfils i composició d'un sòl en la pròpia regió i interpretar la influència en la composició del vi. A1
A6
A9
B2
B3
B4
B5
B8
C2
C3
Analitzar una sèrie de dades climàtiques per integrar temperatures, precipitació i balanç hídric en funció del períodes fisiològics del cicle de la vinya A1
A9
A12
B1
B2
B3
B4
B5
C2
C3
mitjançant les visites a vinyes i cellers de diferents regions vitícoles: avaluar la interacció dels factors del medi, la varietat i el vi elaborat A1
A9
A11
B2
B3
B4
B8
B9
C1
C3
C4

Contents
Topic Sub-topic
Tema 1. Viticultura i medi ambient. L’estrès i la seva mesura en les plantes. Fitorreguladors.

1.1. Introducció: El medi vitícola i la qualitat del vi. L’ecofisiologia. Plasticitat fenotípica i ecotips.
1.2. Concepte de l’estrès a les plantes. Classificació dels factors estressants en les plantes
1.3. Dinàmica de l’estrès. Resposta cel•lular a l’estrès.
1.4. Mesura de l’estrès: Mètodes destructius i no destructius. Reflectància i fluorescència de les clorofil•les.
1.5. Fitorreguladors del creixement. A) Auxines: funcions, transport polaritzat. Citoquinines i Giberil•lines: funcions. Interaccions auxines/ citoquinines, B) Àcid abscísic (ABA) i Poliamines. Funcions fisiològiques de l’ABA. Àcid jasmònic en processos de desenvolupament i defensa.
Tema 2. Creixement i desenvolupament de la vinya sota diferents factors abiòtics.

(I) Elements climàtics
2.1. Efectes de la Temperatura en el creixement, la fructificació i la maduració del raïm. Variabilitat de la temperatura.
2.2. Interacció de la temperatura del sòl/ citoquinines
2.3. Efectes de la intensitat i qualitat de la llum en el cep.
2.4. Efectes de les precipitacions/ humitat relativa/ vent en producció i qualitat de la vinya.

(II) Sòl i topografia
2.5. Efectes del sòl (segons les seves propietats) i la topografia en la producció i qualitat de la vinya
2.5.1. Introducció. Influència de les propietats físiques
2.5.2. Influència de la fertilitat. Paper de la matèria orgànica
2.5.3. Influència de la Topografia en relació a les gelades i el drenatge del sòl
2.5.4. Influència de l’altitud

Tema 3. L’estrès per altes temperatures i l’estrès hídric

3.1. Influència de la irrigació i de l’edat dels ceps en la varietat Tempranillo
3.1.1. Avaluació de la incidència del reg en el creixement, producció i maduració en sòl sorrenc (granític)
3.1.2. Avaluació de l’efecte de la sequera i elevades temperatures en plantacions de vinya jove i en vinya adulta
3.1.3. Avaluació les repercussions en la maduració del raïm i la composició del vi
3.1.4. Conclusions
Tema 4. Gestió del cultiu de la vinya i viticultura de precisió
4.1. Maneig del cultiu de la vinya: Orientació de les fileres; Distància entre plantes; Tipus de sistema de conducció
4.2. Maneig de la canòpia per a millorar la qualitat: Equilibri entre vegetació i collita; Intercepció de la llum i temperatura a la canòpia; gestió de la poda en verd.
4.3. Factors biòtics: Competència. Manteniment del sòl i cobertes vegetals
4.4 Factors antropogènics
4.5 Viticultura de precisió.

Planning
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours Hours outside the classroom (**) Total hours
Introductory activities
1 0 1
 
Debates
4 0 4
Lecture
24 30 54
External practicals (in the field/ excursions)
15 7.5 22.5
 
Personal tuition
4 0 4
 
Objective short-answer tests
2 0 2
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies
  Description
Introductory activities Explicació dels continguts teòrics globals i dels pràctics de l’assignatura
Debates Exposició de pràctiques interpretant gràfics i resultats estadístics
Lecture explicacions en aula mitjançant TIC
External practicals (in the field/ excursions) Realització d'un cile diari complet mesurant creixement, transpiració i fotosíntesis en una vinya considerant l'efecte de la irrigació

Personalized attention
 
Personal tuition
Description
consulta dubtes

Assessment
  Description Weight
Lecture coneixements teòriques 70
External practicals (in the field/ excursions) Dels coneixements pràctics 30
Others

Dels coneixements Teòrics Dels coneixements pràctics

70
30
 
Other comments and second exam session

Sources of information

Basic Argillier JP, Interdépendence des facteurs de la qualité,, CAH, Montpellier, 1989
Azcón-Bieto, J., Talón, M.,, Fundamentos de Fisiología Vegetal,, Mc Graw-Hill, U Barcelona, 2000
Gladstones, J.,, Viticulture and environment,, Ed Wine Titles, 1992
Jackson, D.,, Climate, Monographs in Cool Climate Viticulture-2,, Daphne Brasell Associates, New Zealand,, 2001
Jackson, D., Schuster, D.,, The production of Grapes and wine in cool climates,, Daphne Brasell Associates, New Zealand,, 2001
Reigosa, M., Pedrol, N., Sánchez, A.,, La Ecofisiología, Una ciència de síntesis,, Ed Thomson, 2004, 2004
Smart R., Robinson M,, Sunlight into wine,, MAF of New Zealand, Adelaide, 1991, 1991

Complementary

Recommendations