DADES IDENTIFICATIVES 2009_10
Assignatura (*) ECOFISIOLOGIA DE LA VINYA Codi 19042204
Ensenyament
Enologia (2003)
Cicle 2on
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 3 1.5 Optativa Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
NADAL ROQUET-JALMAR, MONTSERRAT
Adreça electrònica montserrat.nadal@urv.cat
Professors/es
NADAL ROQUET-JALMAR, MONTSERRAT
Web
Descripció general i informació rellevant Conèixer les respostes fisiològiques del cep a les variacions del medi. Sabent l'ecologia i fisologia en el cultiu del cep, aprendre el maneig del vinyet vers l'obtenció d'un raïm de qualitat

Competències
Codi  
A1 Controlar el sistema productiu de la materia prima integrant els coneixements d’edafologia, climatologia i viticultura.
A6 Participar en la programació i disseny de noves plantacions o modificacions de les existents així com d’instal-lacions vitivinícoles.
A9 Participar en programas de comercialització de vins o productes afins.
A11 Participar en programes d’investigació vitivinícola.
A12 Controlar les produccions de products derivats del raïm, most i vi.
B1 Aprendre a aprendre.
B2 Resoldre problemes de forma efectiva.
B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
B5 Treballar de forma col·laborativa.
B8 Aprendre a dirigir treball d’equip.
B9 Comprometre's amb la preservació del medi ambient.
C1 Dominar l’expressió i la comprensió d'un idioma estranger.
C2 Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC.
C3 Desenvolupar la vida personal i professional tenint una perspectiva àmplia i global del món.
C4 Moure’s amb facilitat per l’espai europeu i per la resta del món.

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Aprofundir en el coneixement de les repercussions dels factors externs (del medi i culturals) que incideixen en la producció i qualitat del raïm i del vi. Cada alumne treballarà en una regió vitícola diferent. El resultat dels diferents estudis es posaran a l'abast de tots els alumnes. A1
A11
B2
B3
B4
B5
B8
C1
C2
C3
Analitzar l'origen geològic, perfils i composició d'un sòl en la pròpia regió i interpretar la influència en la composició del vi. A1
A6
A9
B2
B3
B4
B5
B8
C2
C3
Analitzar una sèrie de dades climàtiques per integrar temperatures, precipitació i balanç hídric en funció del períodes fisiològics del cicle de la vinya A1
A9
A12
B1
B2
B3
B4
B5
C2
C3
mitjançant les visites a vinyes i cellers de diferents regions vitícoles: avaluar la interacció dels factors del medi, la varietat i el vi elaborat A1
A9
A11
B2
B3
B4
B8
B9
C1
C3
C4

Continguts
Tema Subtema
Tema 1. Viticultura i medi ambient. L’estrès i la seva mesura en les plantes. Fitorreguladors.

1.1. Introducció: El medi vitícola i la qualitat del vi. L’ecofisiologia. Plasticitat fenotípica i ecotips.
1.2. Concepte de l’estrès a les plantes. Classificació dels factors estressants en les plantes
1.3. Dinàmica de l’estrès. Resposta cel•lular a l’estrès.
1.4. Mesura de l’estrès: Mètodes destructius i no destructius. Reflectància i fluorescència de les clorofil•les.
1.5. Fitorreguladors del creixement. A) Auxines: funcions, transport polaritzat. Citoquinines i Giberil•lines: funcions. Interaccions auxines/ citoquinines, B) Àcid abscísic (ABA) i Poliamines. Funcions fisiològiques de l’ABA. Àcid jasmònic en processos de desenvolupament i defensa.
Tema 2. Creixement i desenvolupament de la vinya sota diferents factors abiòtics.

(I) Elements climàtics
2.1. Efectes de la Temperatura en el creixement, la fructificació i la maduració del raïm. Variabilitat de la temperatura.
2.2. Interacció de la temperatura del sòl/ citoquinines
2.3. Efectes de la intensitat i qualitat de la llum en el cep.
2.4. Efectes de les precipitacions/ humitat relativa/ vent en producció i qualitat de la vinya.

(II) Sòl i topografia
2.5. Efectes del sòl (segons les seves propietats) i la topografia en la producció i qualitat de la vinya
2.5.1. Introducció. Influència de les propietats físiques
2.5.2. Influència de la fertilitat. Paper de la matèria orgànica
2.5.3. Influència de la Topografia en relació a les gelades i el drenatge del sòl
2.5.4. Influència de l’altitud

Tema 3. L’estrès per altes temperatures i l’estrès hídric

3.1. Influència de la irrigació i de l’edat dels ceps en la varietat Tempranillo
3.1.1. Avaluació de la incidència del reg en el creixement, producció i maduració en sòl sorrenc (granític)
3.1.2. Avaluació de l’efecte de la sequera i elevades temperatures en plantacions de vinya jove i en vinya adulta
3.1.3. Avaluació les repercussions en la maduració del raïm i la composició del vi
3.1.4. Conclusions
Tema 4. Gestió del cultiu de la vinya i viticultura de precisió
4.1. Maneig del cultiu de la vinya: Orientació de les fileres; Distància entre plantes; Tipus de sistema de conducció
4.2. Maneig de la canòpia per a millorar la qualitat: Equilibri entre vegetació i collita; Intercepció de la llum i temperatura a la canòpia; gestió de la poda en verd.
4.3. Factors biòtics: Competència. Manteniment del sòl i cobertes vegetals
4.4 Factors antropogènics
4.5 Viticultura de precisió.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Debats
4 0 4
Sessió Magistral
24 30 54
Pràctiques de camp/sortides
15 7.5 22.5
 
Atenció personalitzada
4 0 4
 
Proves objectives de preguntes curtes
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Explicació dels continguts teòrics globals i dels pràctics de l’assignatura
Debats Exposició de pràctiques interpretant gràfics i resultats estadístics
Sessió Magistral explicacions en aula mitjançant TIC
Pràctiques de camp/sortides Realització d'un cile diari complet mesurant creixement, transpiració i fotosíntesis en una vinya considerant l'efecte de la irrigació

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció
consulta dubtes

Avaluació
  Descripció Pes
Sessió Magistral coneixements teòriques 70
Pràctiques de camp/sortides Dels coneixements pràctics 30
Altres

Dels coneixements Teòrics Dels coneixements pràctics

70
30
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica Argillier JP, Interdépendence des facteurs de la qualité,, CAH, Montpellier, 1989
Azcón-Bieto, J., Talón, M.,, Fundamentos de Fisiología Vegetal,, Mc Graw-Hill, U Barcelona, 2000
Gladstones, J.,, Viticulture and environment,, Ed Wine Titles, 1992
Jackson, D.,, Climate, Monographs in Cool Climate Viticulture-2,, Daphne Brasell Associates, New Zealand,, 2001
Jackson, D., Schuster, D.,, The production of Grapes and wine in cool climates,, Daphne Brasell Associates, New Zealand,, 2001
Reigosa, M., Pedrol, N., Sánchez, A.,, La Ecofisiología, Una ciència de síntesis,, Ed Thomson, 2004, 2004
Smart R., Robinson M,, Sunlight into wine,, MAF of New Zealand, Adelaide, 1991, 1991

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent