Code |
|
A1 |
Controlar el sistema productiu de la materia prima integrant els coneixements d’edafologia, climatologia i viticultura. |
A2 |
Controlar les caracteristiques productives de les instal.lacions en la bodega participant en la concepció del material tecnològic emprat. |
A3 |
Controlar la qualitat desenvolupada pel personal tècnic, laboral i administratiu. |
A4 |
Controlar les condicions de treball, normes de seguretat i ambientals. |
A5 |
Cumplir les disposicions legals dictades per la Unió Europea o per les diferents administracions. |
A6 |
Participar en la programació i disseny de noves plantacions o modificacions de les existents així com d’instal-lacions vitivinícoles. |
A7 |
Complir les normes legals en les anàlisis físiques, químiques, microbiològiques i organolèptiques. |
A8 |
Transformar el raïm en most i el most en vi; controlar la evolució i transformació dels vins sotmesos a la criança i l’envelliment. |
A10 |
Controlar les operacions de tractaments de residus de les empreses vitivinícoles. |
A13 |
Participar en la creació i gestió de laboratoris d’anàlisis enològiques així com la certificació dels products i/o derivats del vi. |
B1 |
Aprendre a aprendre. |
B2 |
Resoldre problemes de forma efectiva. |
B3 |
Aplicar pensament crític, lògic i creatiu. |
B4 |
Treballar de forma autònoma amb iniciativa. |
B5 |
Treballar de forma col·laborativa. |
B8 |
Aprendre a dirigir treball d’equip. |
B9 |
Comprometre's amb la preservació del medi ambient. |
C1 |
Dominar l’expressió i la comprensió d'un idioma estranger. |
C2 |
Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC. |
C5 |
Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llèngua pròpia. |
Objectives |
Competences |
1. Ampliar coneixements necessaris per l'elaboració dels vins negres i blancs de criança. |
A2 A3 A4 A5 A6 A7 A8 A10
|
B1 B3
|
C1 C2
|
2. Conèixer les estructures dels compostos fenòlics i els factors que determinen la composició fenòlica del raïm. |
A8
|
B1 B3
|
C1 C2
|
3. Analitzar i interpretar la composició fenòlica dels vins. |
A7 A8 A13
|
B1 B2 B3 B4 B5
|
C2 C5
|
4. Comprendre la evolució del color del vi al llarg de la criança . |
A8
|
B1 B3
|
C1 C2
|
5. Adquirir coneixements en la fabricació i composició química de les bòtes. |
A8
|
B1 B3
|
C1 C2
|
6. Explicar els factors que poden influènciar l'extracció dels compostos fenòlics durant la vinificació en negre. |
A1 A8
|
B1 B3
|
C2
|
7. Diferenciar les caracteristiques químiques i organolèptiques propies de cada tipus de fusta emprat en la fabricació de bòtes. |
A8
|
B1 B3
|
C1 C2
|
8. Analitzar les caracteristiques químiques i organoleptiques propies de cada tipus de fusta emprat en la fabricació de bòtes. |
A2 A8
|
B1 B3
|
C2 C5
|
9. Conèixer la mecànica de la criança dels vins negres en bòtes i les seves alternatives. |
A8
|
B1 B3
|
C1 C2
|
10. Aplicar la mecànica de la criança en bòtes. |
A7 A8 A13
|
B1 B2 B3 B4 B5
|
C2
|
11. Prendre consciència del perill potential de la manipulació de bòtes en una bodega. |
A2 A8
|
B1 B3
|
C2
|
12. Respectar les règles d'higiena i seguretat en la bodega. |
A8
|
B1 B3 B9
|
C2
|
13. Implicar l'alumne a un treball d'equip. |
A2 A8
|
B1 B5 B8
|
C2 C5
|
14. Col.laborar en l'organització de visites en bodegues o empreses del sector vitivinícola. |
A8 A10
|
B1 B5
|
C2 C5
|
15. Participar de forma activa en les classes. |
A8
|
B1 B3 B4 B5
|
C2 C5
|
Topic |
Sub-topic |
Els compostos fenòlics i el color del vi |
Tema 1 |
Anàlisi del color i desl compostos fenòlics. Metodologia i interpretació |
Tema 2 |
La vinificació en negre. Factors que condicionen l'extracció i l'estabilitazció de la materia colorant. |
Tema 3 |
El roure i les barriques. |
Tema 4 |
Influència de la criança sobre les característiques organolèptiques del vi. |
Tema 5 |
Mecànica de la criança en barriques. |
Tema 6 |
Alternatives a la criança en barriques. |
Tema 7 |
Consideracions sobre l'embotellatge i l'evolució del vi a l'ampolla. |
Tema 8 |
Elaboració de vins blancs en barriques. |
Tema 9 |
Methodologies :: Tests |
|
Competences |
(*) Class hours |
Hours outside the classroom |
(**) Total hours |
Introductory activities |
|
0.2 |
0 |
0.2 |
|
Lecture |
|
29.8 |
53.64 |
83.44 |
Laboratory practicals |
|
15 |
10.5 |
25.5 |
|
Personal tuition |
|
1.4 |
0 |
1.4 |
|
Objective short-answer tests |
|
0.5 |
0 |
0.5 |
Objective multiple-choice tests |
|
0.5 |
0 |
0.5 |
Extended-answer tests |
|
1 |
0 |
1 |
|
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher. (**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students. |
Methodologies
|
Description |
Introductory activities |
Introducció de la assignatura. Explicar les pràctiques. |
Lecture |
Exposició dels continguts de l'assignatura. |
Laboratory practicals |
Aplicar, a nivell pràctic, la teoría d'un àmbit de coneixement en un context determinat. |
|
Description |
Per a qualsevol dubte consultar a l'adreça electrònica nicolasrozes@urv.cat o al despatx nº 116 |
|
|
Description |
Weight |
Laboratory practicals |
Imprescindible assistència |
Imprescindible |
Objective short-answer tests |
Exàmen final |
20% |
Objective multiple-choice tests |
Exàmen final |
40% |
Extended-answer tests |
Exàmen final |
40% |
|
Other comments and second exam session |
|
Basic |
|
-
Boulton, R.B. Principles and practices of winemaking. Chapman & Hall, New York, 1996.
-
Delanoe, D. Maillard, C. i Maisondieu, D. Le vin de l'analyse à l'élaboration. Ed. Technol. et Doc., Lavoisier, Paris, 1987.
-
Flanzy, C. OEnologie; Fondements scientifiques et technologiques. Ed. Lavoisier, París, 1998.
-
Jackson, R. S. Wine science: principles and applications. Academic Press, San Diego, 1994.
-
Madrid, A. Manual de enologia Pràctica. Ed. A. Madrid Vicente. Madrid. 1987.
-
Molina, Rafael. Clarificación de mostos y vinos. A. Madrid Vicente, ediciones, Madrid, 1994
-
Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D., Donèche, B., Lonvaud, A., Traité d'OEnologie, Tome 1. Ed. Dunod, Paris, 1998.
-
Ribéreau-Gayon, P., Glories, Y., Maujean, A., Dubourdieu, D., Traité d'OEnologie, Tome 2. Ed. Dunod, Paris, 1998.
-
Zamora, F. Elaboración y crianza del vino tinto; Aspectos científicos y prácticos. A. Madrid Vicente ediciones, Madrid, 2003. |
Complementary |
|
|
Subjects that continue the syllabus |
ENOLOGIA GENERAL/19042007 |
|
Subjects that are recommended to be taken simultaneously |
ENGINYERIA ENOLÒGICA/19042008 | FACTORS EXTERNS DE LA PRODUCCIÓ VITÍCOLA/19042203 | ECOFISIOLOGIA DE LA VINYA/19042204 |
|
Subjects that it is recommended to have taken before |
BIOLOGIA DE LA VINYA/19042001 | COMPOSICIÓ I EVOLUCIÓ DEL VI/19042004 | ANÀLISI I CONTROL QUÍMIC ENOLÒGIC/19042005 | BIOQUÍMICA I MICROBIOLOGIA ENOLÒGIQUES/19042006 | ENOLOGIA GENERAL/19042007 | PRÀCTIQUES INTEGRADES ENOLÒGIQUES/19042009 |
|
|