IDENTIFYING DATA 2008_09
Subject Code 19042205
Study programme
Enologia (2003)
Cycle 2nd
Descriptors Credits Theory credits Practical credits Type Year Period
4.5 3 1.5 Optional First
Language
Català
Department Bioquímica i Biotecnologia
Coordinator
ROZÈS ., NICOLAS ANDRE LOUIS
E-mail fernando.zamora@urv.cat
mireia.esteruelas@urv.cat
nicolasrozes@urv.cat
nikolaos.kontoudakis@urv.cat
Lecturers
ZAMORA MARÍN, FERNANDO
ESTERUELAS COMA, MIREIA
ROZÈS ., NICOLAS ANDRE LOUIS
KONTOUDAKIS -, NIKOLAOS
Web http://www.moodle.urv.net
General description and relevant information Ampliar els coneixements necessaris per l'elaboració de vins de criança.

Competences
Code  
A1 Controlar el sistema productiu de la materia prima integrant els coneixements d’edafologia, climatologia i viticultura.
A2 Controlar les caracteristiques productives de les instal.lacions en la bodega participant en la concepció del material tecnològic emprat.
A3 Controlar la qualitat desenvolupada pel personal tècnic, laboral i administratiu.
A4 Controlar les condicions de treball, normes de seguretat i ambientals.
A5 Cumplir les disposicions legals dictades per la Unió Europea o per les diferents administracions.
A6 Participar en la programació i disseny de noves plantacions o modificacions de les existents així com d’instal-lacions vitivinícoles.
A7 Complir les normes legals en les anàlisis físiques, químiques, microbiològiques i organolèptiques.
A8 Transformar el raïm en most i el most en vi; controlar la evolució i transformació dels vins sotmesos a la criança i l’envelliment.
A10 Controlar les operacions de tractaments de residus de les empreses vitivinícoles.
A13 Participar en la creació i gestió de laboratoris d’anàlisis enològiques així com la certificació dels products i/o derivats del vi.
B1 Aprendre a aprendre.
B2 Resoldre problemes de forma efectiva.
B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
B5 Treballar de forma col·laborativa.
B8 Aprendre a dirigir treball d’equip.
B9 Comprometre's amb la preservació del medi ambient.
C1 Dominar l’expressió i la comprensió d'un idioma estranger.
C2 Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC.
C5 Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llèngua pròpia.

Learning aims
Objectives Competences
1. Ampliar coneixements necessaris per l'elaboració dels vins negres i blancs de criança. A2
A3
A4
A5
A6
A7
A8
A10
B1
B3
C1
C2
2. Conèixer les estructures dels compostos fenòlics i els factors que determinen la composició fenòlica del raïm. A8
B1
B3
C1
C2
3. Analitzar i interpretar la composició fenòlica dels vins. A7
A8
A13
B1
B2
B3
B4
B5
C2
C5
4. Comprendre la evolució del color del vi al llarg de la criança . A8
B1
B3
C1
C2
5. Adquirir coneixements en la fabricació i composició química de les bòtes. A8
B1
B3
C1
C2
6. Explicar els factors que poden influènciar l'extracció dels compostos fenòlics durant la vinificació en negre. A1
A8
B1
B3
C2
7. Diferenciar les caracteristiques químiques i organolèptiques propies de cada tipus de fusta emprat en la fabricació de bòtes. A8
B1
B3
C1
C2
8. Analitzar les caracteristiques químiques i organoleptiques propies de cada tipus de fusta emprat en la fabricació de bòtes. A2
A8
B1
B3
C2
C5
9. Conèixer la mecànica de la criança dels vins negres en bòtes i les seves alternatives. A8
B1
B3
C1
C2
10. Aplicar la mecànica de la criança en bòtes. A7
A8
A13
B1
B2
B3
B4
B5
C2
11. Prendre consciència del perill potential de la manipulació de bòtes en una bodega. A2
A8
B1
B3
C2
12. Respectar les règles d'higiena i seguretat en la bodega. A8
B1
B3
B9
C2
13. Implicar l'alumne a un treball d'equip. A2
A8
B1
B5
B8
C2
C5
14. Col.laborar en l'organització de visites en bodegues o empreses del sector vitivinícola. A8
A10
B1
B5
C2
C5
15. Participar de forma activa en les classes. A8
B1
B3
B4
B5
C2
C5

Contents
Topic Sub-topic
Els compostos fenòlics i el color del vi Tema 1
Anàlisi del color i desl compostos fenòlics. Metodologia i interpretació Tema 2
La vinificació en negre. Factors que condicionen l'extracció i l'estabilitazció de la materia colorant. Tema 3
El roure i les barriques. Tema 4
Influència de la criança sobre les característiques organolèptiques del vi. Tema 5
Mecànica de la criança en barriques. Tema 6
Alternatives a la criança en barriques. Tema 7
Consideracions sobre l'embotellatge i l'evolució del vi a l'ampolla. Tema 8
Elaboració de vins blancs en barriques. Tema 9

Planning
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours Hours outside the classroom (**) Total hours
Introductory activities
0.2 0 0.2
 
Lecture
29.8 53.64 83.44
Laboratory practicals
15 10.5 25.5
 
Personal tuition
1.4 0 1.4
 
Objective short-answer tests
0.5 0 0.5
Objective multiple-choice tests
0.5 0 0.5
Extended-answer tests
1 0 1
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies
  Description
Introductory activities Introducció de la assignatura. Explicar les pràctiques.
Lecture Exposició dels continguts de l'assignatura.
Laboratory practicals Aplicar, a nivell pràctic, la teoría d'un àmbit de coneixement en un context determinat.

Personalized attention
 
Lecture
Description
Per a qualsevol dubte consultar a l'adreça electrònica nicolasrozes@urv.cat o al despatx nº 116

Assessment
  Description Weight
Laboratory practicals Imprescindible assistència Imprescindible
Objective short-answer tests Exàmen final 20%
Objective multiple-choice tests Exàmen final 40%
Extended-answer tests Exàmen final 40%
 
Other comments and second exam session

Sources of information

Basic
  1. Boulton, R.B. Principles and practices of winemaking. Chapman & Hall, New York, 1996.
  2. Delanoe, D. Maillard, C. i Maisondieu, D. Le vin de l'analyse à l'élaboration. Ed. Technol. et Doc., Lavoisier, Paris, 1987.
  3. Flanzy, C. OEnologie; Fondements scientifiques et technologiques. Ed. Lavoisier, París, 1998.
  4. Jackson, R. S. Wine science: principles and applications. Academic Press, San Diego, 1994.
  5. Madrid, A. Manual de enologia Pràctica. Ed. A. Madrid Vicente. Madrid. 1987.
  6. Molina, Rafael. Clarificación de mostos y vinos. A. Madrid Vicente, ediciones, Madrid, 1994
  7. Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D., Donèche, B., Lonvaud, A.,  Traité d'OEnologie, Tome 1. Ed. Dunod, Paris, 1998.
  8. Ribéreau-Gayon, P.,  Glories, Y.,  Maujean, A., Dubourdieu, D., Traité d'OEnologie, Tome 2. Ed. Dunod, Paris, 1998.

  9. Zamora, F. Elaboración y crianza del vino tinto; Aspectos científicos y prácticos. A. Madrid Vicente ediciones, Madrid, 2003.
Complementary

Recommendations

Subjects that continue the syllabus
ENOLOGIA GENERAL/19042007

Subjects that are recommended to be taken simultaneously
ENGINYERIA ENOLÒGICA/19042008
FACTORS EXTERNS DE LA PRODUCCIÓ VITÍCOLA/19042203
ECOFISIOLOGIA DE LA VINYA/19042204

Subjects that it is recommended to have taken before
BIOLOGIA DE LA VINYA/19042001
COMPOSICIÓ I EVOLUCIÓ DEL VI/19042004
ANÀLISI I CONTROL QUÍMIC ENOLÒGIC/19042005
BIOQUÍMICA I MICROBIOLOGIA ENOLÒGIQUES/19042006
ENOLOGIA GENERAL/19042007
PRÀCTIQUES INTEGRADES ENOLÒGIQUES/19042009