IDENTIFYING DATA 2010_11
Subject (*) WINE MATURING AND AGEING Code 19042205
Study programme
Enologia (2002)
Cycle 2nd
Descriptors Credits Theory credits Practical credits Type Year Period
4.5 3 1.5 Optional First
Language
Català
Department Bioquímica i Biotecnologia
Coordinator
ZAMORA MARÍN, FERNANDO
E-mail fernando.zamora@urv.cat
Lecturers
ZAMORA MARÍN, FERNANDO
Web http://www.moodle.urv.net
General description and relevant information Ampliar els coneixements necessaris per l'elaboració de vins de criança.
Because of the termination of the course you are studying, this subject is driven by tutorship (except ETSE's degrees). For more information, read the professor's meeting timetable.

Contents
Topic Sub-topic
Els compostos fenòlics i el color del vi Tema 1
Anàlisi del color i desl compostos fenòlics. Metodologia i interpretació Tema 2
La vinificació en negre. Factors que condicionen l'extracció i l'estabilitazció de la materia colorant. Tema 3
El roure i les barriques. Tema 4
Influència de la criança sobre les característiques organolèptiques del vi. Tema 5
Mecànica de la criança en barriques. Tema 6
Alternatives a la criança en barriques. Tema 7
Consideracions sobre l'embotellatge i l'evolució del vi a l'ampolla. Tema 8
Elaboració de vins blancs en barriques. Tema 9

Personalized attention
Description
Per a qualsevol dubte consultar a l'adreça electrònica nicolasrozes@urv.cat o al despatx nº 116

Assessment
 
Other comments and second exam session

Sources of information
Basic
  1. Boulton, R.B. Principles and practices of winemaking. Chapman & Hall, New York, 1996.
  2. Delanoe, D. Maillard, C. i Maisondieu, D. Le vin de l'analyse à l'élaboration. Ed. Technol. et Doc., Lavoisier, Paris, 1987.
  3. Flanzy, C. OEnologie; Fondements scientifiques et technologiques. Ed. Lavoisier, París, 1998.
  4. Jackson, R. S. Wine science: principles and applications. Academic Press, San Diego, 1994.
  5. Madrid, A. Manual de enologia Pràctica. Ed. A. Madrid Vicente. Madrid. 1987.
  6. Molina, Rafael. Clarificación de mostos y vinos. A. Madrid Vicente, ediciones, Madrid, 1994
  7. Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D., Donèche, B., Lonvaud, A.,  Traité d'OEnologie, Tome 1. Ed. Dunod, Paris, 1998.
  8. Ribéreau-Gayon, P.,  Glories, Y.,  Maujean, A., Dubourdieu, D., Traité d'OEnologie, Tome 2. Ed. Dunod, Paris, 1998.

  9. Zamora, F. Elaboración y crianza del vino tinto; Aspectos científicos y prácticos. A. Madrid Vicente ediciones, Madrid, 2003.
Complementary

(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.