DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) CRIANÇA I ENVELLIMENT DE VINS Codi 19042205
Ensenyament
Enologia (2003)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 3 1.5 Optativa Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
ZAMORA MARÍN, FERNANDO
Adreça electrònica
Professors/es
Web http://www.moodle.urv.net
Descripció general i informació rellevant Ampliar els coneixements necessaris per l'elaboració de vins de criança.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudi que estàs cursant, en aquesta assignatura només tindràs dret a examen. Per conèixer la data de realització de l'examen consulta a l'apartat d'horaris de les assignatures. En cas d'haver de sol·licitar convocatòria extraordinària recorda que per poder matricular aquest dret d'examen hauràs de presentar una sol·licitud a la secretaria del teu Campus/Centre.

Continguts
Tema Subtema
Els compostos fenòlics i el color del vi Tema 1
Anàlisi del color i desl compostos fenòlics. Metodologia i interpretació Tema 2
La vinificació en negre. Factors que condicionen l'extracció i l'estabilitazció de la materia colorant. Tema 3
El roure i les barriques. Tema 4
Influència de la criança sobre les característiques organolèptiques del vi. Tema 5
Mecànica de la criança en barriques. Tema 6
Alternatives a la criança en barriques. Tema 7
Consideracions sobre l'embotellatge i l'evolució del vi a l'ampolla. Tema 8
Elaboració de vins blancs en barriques. Tema 9

Atenció personalitzada
Descripció
Per a qualsevol dubte consultar a l'adreça electrònica nicolasrozes@urv.cat o al despatx nº 116

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació
Bàsica
  1. Boulton, R.B. Principles and practices of winemaking. Chapman & Hall, New York, 1996.
  2. Delanoe, D. Maillard, C. i Maisondieu, D. Le vin de l'analyse à l'élaboration. Ed. Technol. et Doc., Lavoisier, Paris, 1987.
  3. Flanzy, C. OEnologie; Fondements scientifiques et technologiques. Ed. Lavoisier, París, 1998.
  4. Jackson, R. S. Wine science: principles and applications. Academic Press, San Diego, 1994.
  5. Madrid, A. Manual de enologia Pràctica. Ed. A. Madrid Vicente. Madrid. 1987.
  6. Molina, Rafael. Clarificación de mostos y vinos. A. Madrid Vicente, ediciones, Madrid, 1994
  7. Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D., Donèche, B., Lonvaud, A.,  Traité d'OEnologie, Tome 1. Ed. Dunod, Paris, 1998.
  8. Ribéreau-Gayon, P.,  Glories, Y.,  Maujean, A., Dubourdieu, D., Traité d'OEnologie, Tome 2. Ed. Dunod, Paris, 1998.

  9. Zamora, F. Elaboración y crianza del vino tinto; Aspectos científicos y prácticos. A. Madrid Vicente ediciones, Madrid, 2003.
Complementària

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent