IDENTIFYING DATA 2011_12
Subject (*) WINE MATURING AND AGEING Code 19042205
Study programme
Oenology (2002)
Cycle 2nd
Descriptors Credits Theory credits Practical credits Type Year Period
4.5 3 1.5 Optional First
Language
Català
Department Bioquímica i Biotecnologia
Coordinator
ZAMORA MARÍN, FERNANDO
E-mail
Lecturers
Web http://www.moodle.urv.net
General description and relevant information Ampliar els coneixements necessaris per l'elaboració de vins de criança.
In this subject you only have the right to make the exam, because the degree you are studying is going to be extinguished. You have to take a look the timetable of the subject to know the exam's date. If you need an extraordinary exam session, you have to enrol for this, presenting an application to the secretariat of your campus or faculty.

Continguts
Topic Sub-topic
Els compostos fenòlics i el color del vi Tema 1
Anàlisi del color i desl compostos fenòlics. Metodologia i interpretació Tema 2
La vinificació en negre. Factors que condicionen l'extracció i l'estabilitazció de la materia colorant. Tema 3
El roure i les barriques. Tema 4
Influència de la criança sobre les característiques organolèptiques del vi. Tema 5
Mecànica de la criança en barriques. Tema 6
Alternatives a la criança en barriques. Tema 7
Consideracions sobre l'embotellatge i l'evolució del vi a l'ampolla. Tema 8
Elaboració de vins blancs en barriques. Tema 9

Atenció personalitzada
Description
Per a qualsevol dubte consultar a l'adreça electrònica nicolasrozes@urv.cat o al despatx nº 116

Avaluació
 
Other comments and second exam session

Fonts d'informació
Basic
  1. Boulton, R.B. Principles and practices of winemaking. Chapman & Hall, New York, 1996.
  2. Delanoe, D. Maillard, C. i Maisondieu, D. Le vin de l'analyse à l'élaboration. Ed. Technol. et Doc., Lavoisier, Paris, 1987.
  3. Flanzy, C. OEnologie; Fondements scientifiques et technologiques. Ed. Lavoisier, París, 1998.
  4. Jackson, R. S. Wine science: principles and applications. Academic Press, San Diego, 1994.
  5. Madrid, A. Manual de enologia Pràctica. Ed. A. Madrid Vicente. Madrid. 1987.
  6. Molina, Rafael. Clarificación de mostos y vinos. A. Madrid Vicente, ediciones, Madrid, 1994
  7. Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D., Donèche, B., Lonvaud, A.,  Traité d'OEnologie, Tome 1. Ed. Dunod, Paris, 1998.
  8. Ribéreau-Gayon, P.,  Glories, Y.,  Maujean, A., Dubourdieu, D., Traité d'OEnologie, Tome 2. Ed. Dunod, Paris, 1998.

  9. Zamora, F. Elaboración y crianza del vino tinto; Aspectos científicos y prácticos. A. Madrid Vicente ediciones, Madrid, 2003.
Complementary

(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.