IDENTIFYING DATA 2008_09
Subject Code 19042207
Study programme
Enologia (2003)
Cycle 2nd
Descriptors Credits Theory credits Practical credits Type Year Period
4.5 3 1.5 Optional First
Language
Department Enginyeria Química
Coordinator
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
E-mail francisco.lopez@urv.cat
Lecturers
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
Web
General description and relevant information L'alumne ha de conèixer els productes i subproductes derivats del vi, les seves característiques i propietats. - Calcular sistemes de destil•lació per aplicar a l'elaboració d’aiguardents. - Elaboració aiguardents i vinagres.

Competences
Code  
A2 Controlar les caracteristiques productives de les instal.lacions en la bodega participant en la concepció del material tecnològic emprat.
A4 Controlar les condicions de treball, normes de seguretat i ambientals.
A10 Controlar les operacions de tractaments de residus de les empreses vitivinícoles.
A12 Controlar les produccions de products derivats del raïm, most i vi.
B1 Aprendre a aprendre.
B2 Resoldre problemes de forma efectiva.
B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
B5 Treballar de forma col·laborativa.
B6 Comprometre's amb l’ètica i la responsabilitat social com a ciutadà i com a professional.
B7 Comunicar-se de manera efectiva i amb asertivitat a l'entorn laboral i com a ciutadà.
B9 Comprometre's amb la preservació del medi ambient.
C2 Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC.
C5 Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llèngua pròpia.

Learning aims
Objectives Competences
Controlar les caracteristiques productives de les instal.lacions en la bodega participant en la concepció del material tecnològic emprat. A2
Controlar les condicions de treball, normes de seguretat i ambientals. A4
Controlar les operacions de tractaments de residus de les empreses vitivinícoles. A10
Controlar les produccions de products derivats del raïm, most i vi. A12
Aprendre a aprendre. B1
Resoldre problemes de forma efectiva. B2
Aplicar pensament crític, lògic i creatiu. B3
Treballar de forma col·laborativa. B5
Comprometre's amb l’ètica i la responsabilitat social com a ciutadà i com a professional. B6
Comunicar-se de manera efectiva i amb asertivitat a l'entorn laboral i com a ciutadà. B7
Comprometre's amb la preservació del medi ambient. B9
Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC. C2
Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llèngua pròpia. C5

Contents
Topic Sub-topic
Tema 1. Fonaments de la destil•lació 1.1 Conceptes generals.
1.2 Equilibri líquid/vapor.
1.3 Destil•lació discontínua.
1.4 Destil•lació contínua. Mètode gràfic de McCabe Thiele.
Tema 2. Destil•lats. 2.1 Destil•lació del vi: tipus i característiques.
2.2 Processos de fabricació de destil•lats del vi.
2.3 Brandis i conyacs.
Tema 3. Most de raïm. Concentrats. 3.1 Obtenció del most.
3.2 Concentració del most (evaporació al buit, òsmosi inversa, congelació).
3.3 Rectificació del most.
Tema 4. Vinagre. 4.1 Biotecnologia del vinagre.
4.2 Mètodes de producció del vinagre.
4.3 Tipus de vinagre.
Tema 5. Vins aromatitzats, refrescos de vi i sangries. 5.1 Elaboracions de refrescos de vi i sangries.
5.2 Elaboracions de vins aromatitzats: vermut.
Tema 6. Altres subproductes del vi. 6.1. Àcid tartàric, adobs, olis, pinsos, colorants.

Planning
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours Hours outside the classroom (**) Total hours
Introductory activities
1 0 1
 
Lecture
20 20 40
Laboratory practicals
15 7.5 22.5
Problem solving, classroom exercises
10 20 30
 
Personal tuition
5 0 5
 
Extended-answer tests
5 0 5
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies
  Description
Introductory activities Presentació dels continguts de l'assignatura
Lecture
Laboratory practicals
Problem solving, classroom exercises

Personalized attention
 
Description

Assessment
  Description Weight
Laboratory practicals
Problem solving, classroom exercises
Extended-answer tests
 
Other comments and second exam session

Sources of information

Basic

Ashurts, P.R., Producción y envasado de zumos y bebidas de frutas sin gas, Ed. Acribia, 1999

Bertrand, A., Les eaux-de-vie traditionelles d’origine vinicole, TecDcc Lavoisier, 1990

Ferrarese, M., Distillazione pratica moderna, Edagricole, 1983

Guzmán, M., El vinagre, Díaz de Santos, 1998

Llaguno, C., Polo, M.C., El vinagre de vino, CSIC, 1991

Tanner, H., Brunner, H.R., La distillation moderne des fruits, Ed. Heller

Madrid, A., Manual de Enología Práctica, Ed. A. Madrid, 1987

Complementary

Recommendations