IDENTIFYING DATA 2010_11
Subject (*) WINE DISTILLATES AND DERIVATES Code 19042207
Study programme
Enologia (2002)
Cycle 2nd
Descriptors Credits Theory credits Practical credits Type Year Period
4.5 3 1.5 Optional First
Language
Català
Department Enginyeria Química
Coordinator
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
E-mail francisco.lopez@urv.cat
jordi.rosello@urv.cat
Lecturers
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
ROSELLO PLANA, JORDI
Web
General description and relevant information L'alumne ha de conèixer els productes i subproductes derivats del vi, les seves característiques i propietats. - Calcular sistemes de destil•lació per aplicar a l'elaboració d’aiguardents. - Elaboració aiguardents i vinagres.
Because of the termination of the course you are studying, this subject is driven by tutorship (except ETSE's degrees). For more information, read the professor's meeting timetable.

Contents
Topic Sub-topic
Tema 1. Fonaments de la destil•lació 1.1 Conceptes generals.
1.2 Equilibri líquid/vapor.
1.3 Destil•lació discontínua.
1.4 Destil•lació contínua. Mètode gràfic de McCabe Thiele.
Tema 2. Destil•lats. 2.1 Destil•lació del vi: tipus i característiques.
2.2 Processos de fabricació de destil•lats del vi.
2.3 Brandis i conyacs.
Tema 3. Most de raïm. Concentrats. 3.1 Obtenció del most.
3.2 Concentració del most (evaporació al buit, òsmosi inversa, congelació).
3.3 Rectificació del most.
Tema 4. Vinagre. 4.1 Biotecnologia del vinagre.
4.2 Mètodes de producció del vinagre.
4.3 Tipus de vinagre.
Tema 5. Vins aromatitzats, refrescos de vi i sangries. 5.1 Elaboracions de refrescos de vi i sangries.
5.2 Elaboracions de vins aromatitzats: vermut.
Tema 6. Altres subproductes del vi. 6.1. Àcid tartàric, adobs, olis, pinsos, colorants.

Personalized attention
Description
si podrà anar a classe de l'assignatura de grau: 19214123 PRODUCTES DERIVATS DE LA VINYA I DEL VI

Assessment
 
Other comments and second exam session

Examen final 100% nota


Sources of information
Basic

Ashurts, P.R., Producción y envasado de zumos y bebidas de frutas sin gas, Ed. Acribia, 1999

Bertrand, A., Les eaux-de-vie traditionelles d’origine vinicole, TecDcc Lavoisier, 1990

Ferrarese, M., Distillazione pratica moderna, Edagricole, 1983

Guzmán, M., El vinagre, Díaz de Santos, 1998

Llaguno, C., Polo, M.C., El vinagre de vino, CSIC, 1991

Tanner, H., Brunner, H.R., La distillation moderne des fruits, Ed. Heller

Madrid, A., Manual de Enología Práctica, Ed. A. Madrid, 1987

Complementary

(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.