IDENTIFYING DATA 2008_09
Subject Code 19042209
Study programme
Enologia (2003)
Cycle 2nd
Descriptors Credits Theory credits Practical credits Type Year Period
4.5 3 1.5 Optional Second
Language
Department Química Analítica i Química Orgànica
Coordinator
BUSTO BUSTO, OLGA
E-mail olga.busto@urv.cat
Lecturers
BUSTO BUSTO, OLGA
Web
General description and relevant information

Competences
Code  
A3 Controlar la qualitat desenvolupada pel personal tècnic, laboral i administratiu.
A4 Controlar les condicions de treball, normes de seguretat i ambientals.
A5 Cumplir les disposicions legals dictades per la Unió Europea o per les diferents administracions.
A7 Complir les normes legals en les anàlisis físiques, químiques, microbiològiques i organolèptiques.
A12 Controlar les produccions de products derivats del raïm, most i vi.
A13 Participar en la creació i gestió de laboratoris d’anàlisis enològiques així com la certificació dels products i/o derivats del vi.
B1 Aprendre a aprendre.
B2 Resoldre problemes de forma efectiva.
B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
B5 Treballar de forma col·laborativa.
B6 Comprometre's amb l’ètica i la responsabilitat social com a ciutadà i com a professional.
B7 Comunicar-se de manera efectiva i amb asertivitat a l'entorn laboral i com a ciutadà.
B8 Aprendre a dirigir treball d’equip.
B9 Comprometre's amb la preservació del medi ambient.
C3 Desenvolupar la vida personal i professional tenint una perspectiva àmplia i global del món.
C4 Moure’s amb facilitat per l’espai europeu i per la resta del món.
C5 Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llèngua pròpia.

Learning aims
Objectives Competences
Gestionar el sistema de qualitat del laboratori A3
A4
A12
B1
B5
B8
C5
Conèixer la normativa i reglamentació vigent relacionada amb el control i l’avaluació de la qualitat dels productes agroalimentaris A3
A4
A5
A7
A13
B8
C4
Conscienciejar-se de la necessitat d’implantar un sistema de qualitat en les empreses agroalimentàries i els seus laboratoris A3
A4
A5
A7
A13
B2
B3
B5
B6
B8
B9
C3
C4
Controlar eficientment de la qualitat en els resultats que es generen en un laboratori d’àmbit agroalimentari A3
A4
A13
B2
B3
B5
B6
B7
B8
B9
C3
C4

Contents
Topic Sub-topic
LA QUALITAT ALS LABORATORIS ENOLÒGICS. CONSIDERACIONS GENERALS. Introducció. Origen de la qualitat. Marques de qualitat. Legislació alimentària.
Terminologia de la qualitat.
Les normes de qualitat.
La qualitat als cellers. El sistema APPCC.
COMPARACIÓ ENTRE ELS DIFERENTS MODELS DE QUALITAT Les BPL. Les normes ISO. Les normes EN. Les normes UNE.
Guies d’ajuda a la implantació de les normes/sistemes de qualitat.
L’ANÀLISI AL LABORATORI ENOLÒGIC Aspectes generals
Rastreabilitat. La presa, preparació i conservació de la mostra
Equips, calibratges i ordinadors.
L’anàlisi sensorial.
Aspectes administratius. Documentació i personal.
Els LIMS.
ELS MÈTODES D’ANÀLISI Selecció i acceptació.
Validacions intralaboratori i interlaboratori.
Tractament de dades de validació
ELS RESULTATS ANALÍTICS Expressió dels resultats.
Traçabilitat.
Materials de referència. Recuperacions.
Incertesa.
EL CONTROL INTERN DE LA QUALITAT (CIQ) Abast del CIQ.
CIQ i incertesa.
Materials per a dur a terme el CIQ.
Els gràfics de control.
AVALUACIÓ DEL SISTEMA DE QUALITAT Auditories internes.
Auditories externes.
Assaigs col•laboratius. Assaigs intralaboratori.
Avaluació de dades al límit legal

Planning
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours Hours outside the classroom (**) Total hours
Introductory activities
1 0 1
 
Lecture
24 0 24
Forums of discussion
2.5 5 7.5
Assignments
15 50 65
 
Personal tuition
0.5 0 0.5
 
Practical tests
0 15 15
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies
  Description
Introductory activities Presentació de l'assignatura
Lecture Explicació dels continguts teòrics
Forums of discussion Debat sobre els aspectes teòrics i pràctiques explicats a classe
Assignments Aplicació pràctica els continguts impartits a classe

Personalized attention
 
Lecture
Forums of discussion
Assignments
Practical tests
Description
L'alumne pot consultar el professor quan ho consideri oportú, sobre els continguts de l'assignatura preferiblement emprant les TIC i fent extensiva la consulta als seus companys, sobre altres aspectes, la consulta pot fer-se presencialment o emprant el correu-e

Assessment
  Description Weight
Forums of discussion Participació en els fòrums de discussió plantejats sobre els continguts de l'assignatura 10%
Assignments Lliurament dels treballs encomanats al llarg del curs i avaluació del seu contingut 50%
Practical tests Elaboració de l'informe preceptiu de les pràctiques plantejades i desenvolupament correcte de les mateixes 40%
 
Other comments and second exam session

Sources of information

Basic

·       ACTA-ACTIA. Traçabilité. Guide pratique pour l’agriculture & l’industrie alimentaire, 1998.

·       Andrade, J.M.. Conceptos de calidad en la industria y laboratorios de análisis químicos. Universidade da Coruña. A Coruña, 1999.

·       Bolton, A. Sistemas de gestión de la calidad en la industria alimentaria. Guía para ISO 9001/2. Acribia. Zaragoza, 2001.

·       Briones, A.; Dotor, O.; Úbeda, J.F. Implantación del sistema ARCPC en una bodega-cooperativa acogida a la D.O. La Mancha. Ed. C.R.D.O. La Mancha. Ciudad Real, 2000.

·       Colomer, M.A. Estadística en el Control de Calidad. Ed. de la Universitat de Lleida, 1997.

·       DARP. L’assegurança de la qualitat en los laboratorios agroalimentaris (Manual de BPL/EN 45001). Barcelona 1995.

·       FAO. Codex Alimentarius. Vol. 13. Métodos de Análisis y Muestreo. Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. Roma, 1996.

·       FAO. Manual de control de la Calidad de los alimentos 15. Inspección de alimentos importados. Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. Roma, 1996.

·       Compañó, R.; Ríos, A. Garantía de calidad en los laboratorios analíticos. Ed. Sïntesis, 2002.

·       Madrid, A.; Cenzano, J. Normas de calidad de alimentos y bebidas. AMV/Mundi-Prensa. Madrid, 2001.

·       Maroto, A.; Boqué, R.; Riu, J.; Rius, F.X. Expresión del resultado de un análisis químico. Notas del Curso: "Calidad en los laboratorios de ensayos químicos". Plan Nal. Calidad Industrial. MINER, 1998.

·       Mayes, T; Mortimore, S. Making the most of HACCP. Woodhead Publ. Ltd. Cambridge, 2000.

·       Miller, J.C.; Miller, J.N. Estadística y Quimiometría para Química Analítica. Prentice-Hall, 2002.

·       Mortimore, S.; Wallace, C. HACCP. Enfoque Práctico. Ed. Acribia, S.A. Zaragoza, 1996.

·       Rivera, L.M. Gestión de la Calidad Agroalimentaria. Ed. Mundi-Prensa y AMV. Bilbao, 1995.

·       Sabater, J.; Vilumara, A. Buenas prácticas de laboratorio (BPL). Díaz de Santos, Barcelona, 1988.

·       Valcárcel, M.; Ríos, A. (ed). La Calidad en los laboratorios analíticos. Reverté, Barcelona, 1992.

·       Vilar, J. La auditoría de sistemas de gestión de la calidad. Fundación Confemetal. Madrid, 1999.

·       Wood, R.; Nilsson, A.; Wallin, H. Quality in the Food Analysis Laboratory. RSC Food Analysis Monographs. Cambridge, 1998

Complementary

Recommendations

Subjects that are recommended to be taken simultaneously
ANÀLISI INSTRUMENTAL ENOLÒGICA/19042210

Subjects that it is recommended to have taken before
COMPOSICIÓ I EVOLUCIÓ DEL VI/19042004
ANÀLISI I CONTROL QUÍMIC ENOLÒGIC/19042005