DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) LA QUALITAT EN ELS LABORATORIS AGROALIMENTARIS Codi 19042209
Ensenyament
Enologia (2003)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 3 1.5 Optativa Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Química Analítica i Química Orgànica
Coordinador/a
BUSTO BUSTO, OLGA
Adreça electrònica
Professors/es
Web
Descripció general i informació rellevant
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudi que estàs cursant, en aquesta assignatura només tindràs dret a examen. Per conèixer la data de realització de l'examen consulta a l'apartat d'horaris de les assignatures. En cas d'haver de sol·licitar convocatòria extraordinària recorda que per poder matricular aquest dret d'examen hauràs de presentar una sol·licitud a la secretaria del teu Campus/Centre.

Continguts
Tema Subtema
LA QUALITAT ALS LABORATORIS ENOLÒGICS. CONSIDERACIONS GENERALS. Introducció. Origen de la qualitat. Marques de qualitat. Legislació alimentària.
Terminologia de la qualitat.
Les normes de qualitat.
La qualitat als cellers. El sistema APPCC.
COMPARACIÓ ENTRE ELS DIFERENTS MODELS DE QUALITAT Les BPL. Les normes ISO. Les normes EN. Les normes UNE.
Guies d’ajuda a la implantació de les normes/sistemes de qualitat.
L’ANÀLISI AL LABORATORI ENOLÒGIC Aspectes generals
Rastreabilitat. La presa, preparació i conservació de la mostra
Equips, calibratges i ordinadors.
L’anàlisi sensorial.
Aspectes administratius. Documentació i personal.
Els LIMS.
ELS MÈTODES D’ANÀLISI Selecció i acceptació.
Validacions intralaboratori i interlaboratori.
Tractament de dades de validació
ELS RESULTATS ANALÍTICS Expressió dels resultats.
Traçabilitat.
Materials de referència. Recuperacions.
Incertesa.
EL CONTROL INTERN DE LA QUALITAT (CIQ) Abast del CIQ.
CIQ i incertesa.
Materials per a dur a terme el CIQ.
Els gràfics de control.
AVALUACIÓ DEL SISTEMA DE QUALITAT Auditories internes.
Auditories externes.
Assaigs col•laboratius. Assaigs intralaboratori.
Avaluació de dades al límit legal

Atenció personalitzada
Descripció
L'alumne pot consultar el professor quan ho consideri oportú, sobre els continguts de l'assignatura preferiblement emprant les TIC i fent extensiva la consulta als seus companys, sobre altres aspectes, la consulta pot fer-se presencialment o emprant el correu-e

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació
Bàsica

·       ACTA-ACTIA. Traçabilité. Guide pratique pour l’agriculture & l’industrie alimentaire, 1998.

·       Andrade, J.M.. Conceptos de calidad en la industria y laboratorios de análisis químicos. Universidade da Coruña. A Coruña, 1999.

·       Bolton, A. Sistemas de gestión de la calidad en la industria alimentaria. Guía para ISO 9001/2. Acribia. Zaragoza, 2001.

·       Briones, A.; Dotor, O.; Úbeda, J.F. Implantación del sistema ARCPC en una bodega-cooperativa acogida a la D.O. La Mancha. Ed. C.R.D.O. La Mancha. Ciudad Real, 2000.

·       Colomer, M.A. Estadística en el Control de Calidad. Ed. de la Universitat de Lleida, 1997.

·       DARP. L’assegurança de la qualitat en los laboratorios agroalimentaris (Manual de BPL/EN 45001). Barcelona 1995.

·       FAO. Codex Alimentarius. Vol. 13. Métodos de Análisis y Muestreo. Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. Roma, 1996.

·       FAO. Manual de control de la Calidad de los alimentos 15. Inspección de alimentos importados. Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. Roma, 1996.

·       Compañó, R.; Ríos, A. Garantía de calidad en los laboratorios analíticos. Ed. Sïntesis, 2002.

·       Madrid, A.; Cenzano, J. Normas de calidad de alimentos y bebidas. AMV/Mundi-Prensa. Madrid, 2001.

·       Maroto, A.; Boqué, R.; Riu, J.; Rius, F.X. Expresión del resultado de un análisis químico. Notas del Curso: "Calidad en los laboratorios de ensayos químicos". Plan Nal. Calidad Industrial. MINER, 1998.

·       Mayes, T; Mortimore, S. Making the most of HACCP. Woodhead Publ. Ltd. Cambridge, 2000.

·       Miller, J.C.; Miller, J.N. Estadística y Quimiometría para Química Analítica. Prentice-Hall, 2002.

·       Mortimore, S.; Wallace, C. HACCP. Enfoque Práctico. Ed. Acribia, S.A. Zaragoza, 1996.

·       Rivera, L.M. Gestión de la Calidad Agroalimentaria. Ed. Mundi-Prensa y AMV. Bilbao, 1995.

·       Sabater, J.; Vilumara, A. Buenas prácticas de laboratorio (BPL). Díaz de Santos, Barcelona, 1988.

·       Valcárcel, M.; Ríos, A. (ed). La Calidad en los laboratorios analíticos. Reverté, Barcelona, 1992.

·       Vilar, J. La auditoría de sistemas de gestión de la calidad. Fundación Confemetal. Madrid, 1999.

·       Wood, R.; Nilsson, A.; Wallin, H. Quality in the Food Analysis Laboratory. RSC Food Analysis Monographs. Cambridge, 1998

Complementària

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent