Code |
|
A |
|
A |
|
A |
|
A |
|
A |
|
A |
|
A |
|
A |
|
A |
|
B |
|
B |
|
B |
|
C |
|
C |
|
Objectives |
Competences |
Gestionar i controlar la qualitat de vins i derivats |
A1 A2 A5 A7 A8 A12 A13
|
|
C2
|
Organitzar un laboratori enològic |
A13
|
B5
|
|
Gestionar l'adquisició dels intruments analítics del laboratori enològic |
A13
|
|
|
Dirigir el laboratori d'anàlisi enològica |
A13
|
B5
|
|
Interpretar un protocol d'anàlisi enològica |
A13
|
B1 B3
|
|
Dissenyar i realitzar un mostreig i control de maduració dels raïms |
A13
|
B1
|
|
Conèixer les tècniques instrumentals aplicables per al control de la qualitat dels vins |
A4 A11 A13
|
|
|
Validar els mètodes d'anàlisi utilitzats en el laboratori enològic |
A13
|
B1
|
|
Interpretar enològicament els resultats analítics |
A13
|
B1 B3
|
|
Redactar un informe analític |
A13
|
B1 B3
|
C2 C5
|
Topic |
Sub-topic |
1. MÈTODES INSTRUMENTALS
|
Laboratori enològic modern.
Mètodes instrumentals: Conceptes fonamentals i classificació.
Instrumentació.
Calibració.
Prepraració de la mostra: Mètodes de separació.
|
2. APLICACIÓ DE LA CROMATOGRAFIA DE GASOS A L’ANÀLISI DELS VINS |
Introducció a la cromatografia de gasos: Conceptes fonamentals.
Anàlisi de metanol, àcid acètic i alcohols superiors.
Anàlisi de l'aroma del vi: Tècniques d’extracció i concentració. Detecció olfactimètrica.
Control de residus: Pesticides, carbamat d'etil, amines, etc.
|
3. APLICACIÓ DE LA CROMATOGRAFIA LÍQUIDA A L’ANÀLISI DELS VINS |
Introducció a la cromatografia líquida d’alta resolució: Conceptes fonamentals i classificació.
Anàlisi de sucres i àcids.
Anàlisi dels compostos polifenòlics.
Anàlisi d’aminoàcids.
Control de residus: Pesticides, amines, micotoxines, etc. |
4. MÈTODES ESPECTROFOTOMÈTRICS APLICATS A L’ANÀLISI DELS VINS
|
Mètodes òptics. Conceptes fonamentals.
Espectroscòpia UV-visible. Colorimetries.
Espectroscòpia d’infraroigs: Infraroigs proper (NIR) i infraroigs amb transformada de Fourier (FTIR).
Anàlisi del grau alcohòlic per NIR.
Anàlisi del vi per FTIR.
Anàlisi de traces metàl·liques per espectrofotometria d’absorció atòmica i fotometria de flama.
|
5. CONTROL DE QUALITAT |
Autenticitat dels vins.
Autenticitat dels vins per ressonància magnètica nuclear i anàlisi isotòpica.
Aplicació del nas electrònic al control de qualitat.
Analitzadors automàtics. |
6. TÈCNIQUES QUIMIOMÈTRIQUES APLICADES A L’ANÀLISI DELS VINS |
Introducció a les tècniques quimiomètriques: Conceptes fonamentals.
Mètodes d’optimització.
Mètodes de validació.
Mètodes de reconeixement de models.
|
Methodologies :: Tests |
|
Competences |
(*) Class hours |
Hours outside the classroom |
(**) Total hours |
Introductory activities |
|
1 |
1 |
2 |
|
Lecture |
|
12 |
24 |
36 |
Laboratory practicals |
|
15 |
15 |
30 |
Presentations / expositions |
|
5 |
6.25 |
11.25 |
Forums of discussion |
|
12 |
12 |
24 |
|
Personal tuition |
|
0.75 |
0 |
0.75 |
|
Objective short-answer tests |
|
1 |
2 |
3 |
Extended-answer tests |
|
1 |
2 |
3 |
Objective multiple-choice tests |
|
0.5 |
0.5 |
1 |
|
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher. (**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students. |
Methodologies
|
Description |
Introductory activities |
Presentació de l'assignatura |
Lecture |
Exposició dels continguts de l'assignatura |
Laboratory practicals |
Exercisis pràctics amb diferents instruments analítics. Realització d'un exercisi d'anàlisi interlaboratoris |
Presentations / expositions |
Discusió de temes preparats pels alumnes |
Forums of discussion |
Discusió de temes a traves del MOODLE |
|
Lecture |
Laboratory practicals |
Presentations / expositions |
Forums of discussion |
|
Description |
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant l’horari d’atenció dels professors. |
|
|
Description |
Weight |
Presentations / expositions |
Presentació d'un informe sobre la resolució d'un problema enològic amb tècniques instrumentals |
25% |
Forums of discussion |
Discusió dels problemes enològics |
25% |
Objective short-answer tests |
Preguntes conceptuals sobre els mètodes instrumentals d'anàlisi enològica. Resolució teòrica de problemes pràctics, amb els càlculs analítics. |
25% |
Extended-answer tests |
Preguntes conceptuals sobre els mètodes instrumentals d'anàlisi enològica. |
15% |
Objective multiple-choice tests |
Preguntes conceptuals sobre els mètodes instrumentals d'anàlisi química |
10% |
|
Other comments and second exam session |
|
Basic |
|
C.S. Ough, M.A. Amerine.
Methods for Analysis of Must and Wines (2nd ed). Wiley, 1988.
W. Zoecklein, K.C. Fuselsang, B.H. Gump, F.S. Nury.
Wine Analysis and Production. Chapman & Hall, 1990.
J. Blouin.
Techniques d’analyse des moûts et des vins. Dujardin-Salleron, 1992
P. Ribéreau-Gayon, Y. Glories, A. Maujean, D. Dubourdieu.
Handbook of Enology. Vol 2. The chemistry of wine. Stabilization and treatments. Wiley, 2000.
H.F. Linskens, J.F. Jackson (eds).
Wine analysis. Springer-Verlag, 1988.
B. Doneche (ed).
Les acquisitions rècentes en chromatographie du vin. Lavoisier, 1993.
J.L. Jacobson.
Introduction to wine laboratory practices and procedures. Springer, 2006
P. Iland, N. Bruer, G. Edwards, S.Weeks, E. Wilkes
Chemical analysis of grapes and wine. Techniques and conceptes. Patrick Iland Wine Promotions, 2004
J. Blouin, G. Guimberteau.
Maduración y madurez de la uva. Mundi-Prensa, 2004
J. Blouin, J. Cruège.
Analyse et composition des vins. Comprendre le vin. Dunod, 2003
|
Complementary |
, , ,
|
B.G. Osborne, T Fearn, PH. Hindle. Practical NIR spectroscopy with applications in food and beverage analysis . Longman, 1993. G. Charalambous (ed). Analysis of foods and beverages. Modern techniques . Academic Press, 1984. H. Maarse, R. Belz. Isolation, separation and identification of volatile compounds in aroma research . Reidel, 1985. M.H. Gordon (ed). Principles and applications of gas chromatography in food analysis . Ellis Horwood, 1990. L.M.L. Nollet (ed). Food analysis by HPLC . Marcel Dekker, 1992. R. Marsili (ed). Techniques for Analyzing Food Aroma . Marcel Dekker, 1997. C. Santos-Buelga, G. Williamson (eds). Methods in Polyphenol Analysis . The Royal Society of Chemistry, 2003 M. Lees (ed). Food Authenticity and Traceability . Woodhead-CRC Press, 2003 |
Subjects that are recommended to be taken simultaneously |
LA QUALITAT EN ELS LABORATORIS AGROALIMENTARIS/19042209 |
|
Subjects that it is recommended to have taken before |
COMPOSICIÓ I EVOLUCIÓ DEL VI/19042004 | ANÀLISI I CONTROL QUÍMIC ENOLÒGIC/19042005 | ENOLOGIA GENERAL/19042007 |
|
|