IDENTIFYING DATA 2008_09
Subject Code 19042210
Study programme
Enologia (2003)
Cycle 2nd
Descriptors Credits Theory credits Practical credits Type Year Period
4.5 3 1.5 Optional First
Language
Català
Department Química Analítica i Química Orgànica
Coordinator
GUASCH TORRES, JOSEP
E-mail josep.guasch@urv.cat
luciano.vera@urv.cat
Lecturers
GUASCH TORRES, JOSEP
VERA CARRASCO, LUCIANO
Web
General description and relevant information L'objectiu de l'assignatura és l'aprenentatge de les noves técniques instrumentals de l'anàlisi química i la seva aplicació en el control de qualitat de vi

Competences
Code  
A1 Controlar el sistema productiu de la materia prima integrant els coneixements d’edafologia, climatologia i viticultura.
A2 Controlar les caracteristiques productives de les instal.lacions en la bodega participant en la concepció del material tecnològic emprat.
A4 Controlar les condicions de treball, normes de seguretat i ambientals.
A5 Cumplir les disposicions legals dictades per la Unió Europea o per les diferents administracions.
A7 Complir les normes legals en les anàlisis físiques, químiques, microbiològiques i organolèptiques.
A8 Transformar el raïm en most i el most en vi; controlar la evolució i transformació dels vins sotmesos a la criança i l’envelliment.
A11 Participar en programes d’investigació vitivinícola.
A12 Controlar les produccions de products derivats del raïm, most i vi.
A13 Participar en la creació i gestió de laboratoris d’anàlisis enològiques així com la certificació dels products i/o derivats del vi.
B1 Aprendre a aprendre.
B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
B5 Treballar de forma col·laborativa.
C2 Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC.
C5 Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llèngua pròpia.

Learning aims
Objectives Competences
Gestionar i controlar la qualitat de vins i derivats A1
A2
A5
A7
A8
A12
A13
C2
Organitzar un laboratori enològic A13
B5
Gestionar l'adquisició dels intruments analítics del laboratori enològic A13
Dirigir el laboratori d'anàlisi enològica A13
B5
Interpretar un protocol d'anàlisi enològica A13
B1
B3
Dissenyar i realitzar un mostreig i control de maduració dels raïms A13
B1
Conèixer les tècniques instrumentals aplicables per al control de la qualitat dels vins A4
A11
A13
Validar els mètodes d'anàlisi utilitzats en el laboratori enològic A13
B1
Interpretar enològicament els resultats analítics A13
B1
B3
Redactar un informe analític A13
B1
B3
C2
C5

Contents
Topic Sub-topic
1. MÈTODES INSTRUMENTALS
Laboratori enològic modern.
Mètodes instrumentals: Conceptes fonamentals i classificació.
Instrumentació.
Calibració.
Prepraració de la mostra: Mètodes de separació.
2. APLICACIÓ DE LA CROMATOGRAFIA DE GASOS A L’ANÀLISI DELS VINS Introducció a la cromatografia de gasos: Conceptes fonamentals.
Anàlisi de metanol, àcid acètic i alcohols superiors.
Anàlisi de l'aroma del vi: Tècniques d’extracció i concentració. Detecció olfactimètrica.
Control de residus: Pesticides, carbamat d'etil, amines, etc.



3. APLICACIÓ DE LA CROMATOGRAFIA LÍQUIDA A L’ANÀLISI DELS VINS Introducció a la cromatografia líquida d’alta resolució: Conceptes fonamentals i classificació.
Anàlisi de sucres i àcids.
Anàlisi dels compostos polifenòlics.
Anàlisi d’aminoàcids.
Control de residus: Pesticides, amines, micotoxines, etc.
4. MÈTODES ESPECTROFOTOMÈTRICS APLICATS A L’ANÀLISI DELS VINS
Mètodes òptics. Conceptes fonamentals.
Espectroscòpia UV-visible. Colorimetries.
Espectroscòpia d’infraroigs: Infraroigs proper (NIR) i infraroigs amb transformada de Fourier (FTIR).
Anàlisi del grau alcohòlic per NIR.
Anàlisi del vi per FTIR.
Anàlisi de traces metàl·liques per espectrofotometria d’absorció atòmica i fotometria de flama.
5. CONTROL DE QUALITAT Autenticitat dels vins.
Autenticitat dels vins per ressonància magnètica nuclear i anàlisi isotòpica.
Aplicació del nas electrònic al control de qualitat.
Analitzadors automàtics.
6. TÈCNIQUES QUIMIOMÈTRIQUES APLICADES A L’ANÀLISI DELS VINS Introducció a les tècniques quimiomètriques: Conceptes fonamentals.
Mètodes d’optimització.
Mètodes de validació.
Mètodes de reconeixement de models.

Planning
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours Hours outside the classroom (**) Total hours
Introductory activities
1 1 2
 
Lecture
12 24 36
Laboratory practicals
15 15 30
Presentations / expositions
5 6.25 11.25
Forums of discussion
12 12 24
 
Personal tuition
0.75 0 0.75
 
Extended-answer tests
1 2 3
Objective short-answer tests
1 2 3
Objective multiple-choice tests
0.5 0.5 1
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies
  Description
Introductory activities Presentació de l'assignatura
Lecture Exposició dels continguts de l'assignatura
Laboratory practicals Exercisis pràctics amb diferents instruments analítics. Realització d'un exercisi d'anàlisi interlaboratoris
Presentations / expositions Discusió de temes preparats pels alumnes
Forums of discussion Discusió de temes a traves del MOODLE

Personalized attention
 
Lecture
Laboratory practicals
Presentations / expositions
Forums of discussion
Description
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant l’horari d’atenció dels professors.

Assessment
  Description Weight
Presentations / expositions Presentació d'un informe sobre la resolució d'un problema enològic amb tècniques instrumentals 25%
Forums of discussion Discusió dels problemes enològics 25%
Extended-answer tests Preguntes conceptuals sobre els mètodes instrumentals d'anàlisi enològica. Resolució teòrica de problemes pràctics, amb els càlculs analítics. 25%
Objective short-answer tests Preguntes conceptuals sobre els mètodes instrumentals d'anàlisi enològica. 15%
Objective multiple-choice tests Preguntes conceptuals sobre els mètodes instrumentals d'anàlisi química 10%
 
Other comments and second exam session

Sources of information

Basic

C.S. Ough, M.A. Amerine.
Methods for Analysis of Must and Wines (2nd ed). Wiley, 1988.

W. Zoecklein, K.C. Fuselsang, B.H. Gump, F.S. Nury.
Wine Analysis and Production. Chapman & Hall, 1990.

J. Blouin.
Techniques d’analyse des moûts et des vins. Dujardin-Salleron, 1992

P. Ribéreau-Gayon, Y. Glories, A. Maujean, D. Dubourdieu.
Handbook of Enology. Vol 2. The chemistry of wine. Stabilization and treatments. Wiley, 2000.

H.F. Linskens, J.F. Jackson (eds).
Wine analysis. Springer-Verlag, 1988.

B. Doneche (ed).
Les acquisitions rècentes en chromatographie du vin. Lavoisier, 1993.

J.L. Jacobson.
Introduction to wine laboratory practices and procedures. Springer, 2006

P. Iland, N. Bruer, G. Edwards, S.Weeks, E. Wilkes
Chemical analysis of grapes and wine. Techniques and conceptes. Patrick Iland Wine Promotions, 2004

J. Blouin, G. Guimberteau.
Maduración y madurez de la uva. Mundi-Prensa, 2004

J. Blouin, J. Cruège.
Analyse et composition des vins. Comprendre le vin. Dunod, 2003

Complementary , , ,

B.G. Osborne, T Fearn, PH. Hindle.
Practical NIR spectroscopy with applications in food and beverage analysis . Longman, 1993.

G. Charalambous (ed).
Analysis of foods and beverages. Modern techniques . Academic Press, 1984.

H. Maarse, R. Belz.
Isolation, separation and identification of volatile compounds in aroma research . Reidel, 1985.

M.H. Gordon (ed).
Principles and applications of gas chromatography in food analysis . Ellis Horwood, 1990.

L.M.L. Nollet (ed).
Food analysis by HPLC . Marcel Dekker, 1992.

R. Marsili (ed).
Techniques for Analyzing Food Aroma . Marcel Dekker, 1997.

C. Santos-Buelga, G. Williamson (eds).
Methods in Polyphenol Analysis . The Royal Society of Chemistry, 2003

M. Lees (ed).
Food Authenticity and Traceability . Woodhead-CRC Press, 2003

Recommendations

Subjects that are recommended to be taken simultaneously
LA QUALITAT EN ELS LABORATORIS AGROALIMENTARIS/19042209

Subjects that it is recommended to have taken before
COMPOSICIÓ I EVOLUCIÓ DEL VI/19042004
ANÀLISI I CONTROL QUÍMIC ENOLÒGIC/19042005
ENOLOGIA GENERAL/19042007