Topic |
Sub-topic |
1. MÈTODES INSTRUMENTALS
|
Laboratori enològic modern.
Mètodes instrumentals: Conceptes fonamentals i classificació.
Instrumentació.
Calibració.
Prepraració de la mostra: Mètodes de separació.
|
2. APLICACIÓ DE LA CROMATOGRAFIA DE GASOS A L’ANÀLISI DELS VINS |
Introducció a la cromatografia de gasos: Conceptes fonamentals.
Anàlisi de metanol, àcid acètic i alcohols superiors.
Anàlisi de l'aroma del vi: Tècniques d’extracció i concentració. Detecció olfactimètrica.
Control de residus: Pesticides, carbamat d'etil, amines, etc.
|
3. APLICACIÓ DE LA CROMATOGRAFIA LÍQUIDA A L’ANÀLISI DELS VINS |
Introducció a la cromatografia líquida d’alta resolució: Conceptes fonamentals i classificació.
Anàlisi de sucres i àcids.
Anàlisi dels compostos polifenòlics.
Anàlisi d’aminoàcids.
Control de residus: Pesticides, amines, micotoxines, etc. |
4. MÈTODES ESPECTROFOTOMÈTRICS APLICATS A L’ANÀLISI DELS VINS
|
Mètodes òptics. Conceptes fonamentals.
Espectroscòpia UV-visible. Colorimetries.
Espectroscòpia d’infraroigs: Infraroigs proper (NIR) i infraroigs amb transformada de Fourier (FTIR).
Anàlisi del grau alcohòlic per NIR.
Anàlisi del vi per FTIR.
Anàlisi de traces metàl·liques per espectrofotometria d’absorció atòmica i fotometria de flama.
|
5. CONTROL DE QUALITAT |
Autenticitat dels vins.
Autenticitat dels vins per ressonància magnètica nuclear i anàlisi isotòpica.
Aplicació del nas electrònic al control de qualitat.
Analitzadors automàtics. |
6. TÈCNIQUES QUIMIOMÈTRIQUES APLICADES A L’ANÀLISI DELS VINS |
Introducció a les tècniques quimiomètriques: Conceptes fonamentals.
Mètodes d’optimització.
Mètodes de validació.
Mètodes de reconeixement de models.
|
Description |
Per a la realització de les tutories cal que l'alumne contacti prèviament amb el professor via moodle per a concretar dia i hora. |
|
Other comments and second exam session |
Es realitzarà un examen final de tipus teòric i pràctic (100%). |
Basic |
|
C.S. Ough, M.A. Amerine.
Methods for Analysis of Must and Wines (2nd ed). Wiley, 1988.
W. Zoecklein, K.C. Fuselsang, B.H. Gump, F.S. Nury.
Wine Analysis and Production. Chapman & Hall, 1990.
J. Blouin.
Techniques d’analyse des moûts et des vins. Dujardin-Salleron, 1992
P. Ribéreau-Gayon, Y. Glories, A. Maujean, D. Dubourdieu.
Handbook of Enology. Vol 2. The chemistry of wine. Stabilization and treatments. Wiley, 2000.
H.F. Linskens, J.F. Jackson (eds).
Wine analysis. Springer-Verlag, 1988.
B. Doneche (ed).
Les acquisitions rècentes en chromatographie du vin. Lavoisier, 1993.
J.L. Jacobson.
Introduction to wine laboratory practices and procedures. Springer, 2006
P. Iland, N. Bruer, G. Edwards, S.Weeks, E. Wilkes
Chemical analysis of grapes and wine. Techniques and conceptes. Patrick Iland Wine Promotions, 2004
J. Blouin, G. Guimberteau.
Maduración y madurez de la uva. Mundi-Prensa, 2004
J. Blouin, J. Cruège.
Analyse et composition des vins. Comprendre le vin. Dunod, 2003
|
Complementary |
, , ,
|
B.G. Osborne, T Fearn, PH. Hindle. Practical NIR spectroscopy with applications in food and beverage analysis . Longman, 1993. G. Charalambous (ed). Analysis of foods and beverages. Modern techniques . Academic Press, 1984. H. Maarse, R. Belz. Isolation, separation and identification of volatile compounds in aroma research . Reidel, 1985. M.H. Gordon (ed). Principles and applications of gas chromatography in food analysis . Ellis Horwood, 1990. L.M.L. Nollet (ed). Food analysis by HPLC . Marcel Dekker, 1992. R. Marsili (ed). Techniques for Analyzing Food Aroma . Marcel Dekker, 1997. C. Santos-Buelga, G. Williamson (eds). Methods in Polyphenol Analysis . The Royal Society of Chemistry, 2003 M. Lees (ed). Food Authenticity and Traceability . Woodhead-CRC Press, 2003 |
(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation. |
|