IDENTIFYING DATA 2008_09
Subject Code 19042211
Study programme
Enologia (2003)
Cycle 2nd
Descriptors Credits Theory credits Practical credits Type Year Period
4.5 3 1.5 Optional First
Language
Department Bioquímica i Biotecnologia
Coordinator
TORIJA MARTÍNEZ, MARÍA JESÚS
E-mail 0
mjesus.torija@urv.cat
Lecturers
VEGAS PÉREZ, CARLOS ALFREDO
TORIJA MARTÍNEZ, MARÍA JESÚS
Web
General description and relevant information Conèixer els diferents vessants biotecnològics aplicats a l'enologia, com la millora de microorganismes o els avenços en aplicacions tecnològiques de la utilització de microorganismes o enzims.

Competences
Code  
A7 Complir les normes legals en les anàlisis físiques, químiques, microbiològiques i organolèptiques.
A8 Transformar el raïm en most i el most en vi; controlar la evolució i transformació dels vins sotmesos a la criança i l’envelliment.
A11 Participar en programes d’investigació vitivinícola.
A12 Controlar les produccions de products derivats del raïm, most i vi.
A13 Participar en la creació i gestió de laboratoris d’anàlisis enològiques així com la certificació dels products i/o derivats del vi.
B1 Aprendre a aprendre.
B2 Resoldre problemes de forma efectiva.
B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
B5 Treballar de forma col·laborativa.
C1 Dominar l’expressió i la comprensió d'un idioma estranger.
C2 Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC.
C5 Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llèngua pròpia.

Learning aims
Objectives Competences
Conèixer les diferents tècniques moleculars per la identificació i quantificació de llevats i bacteris làctics i acètiques del vi A7
A8
A12
A13
B1
C1
Conèixer les característiques estructurals, morfològiques, genètiques i fisiològiques dels llevats i bacteris làctics. A7
A8
A11
A12
B1
C1
Definir la biotecnologia enològica i explicar els principals mètodes de modificació genètica dels llevats, bacteris làctics i Vitis A7
A8
A11
A12
A13
B1
C1
Aplicar els coneixements teòrics en les pràctiques. A8
A11
A12
A13
B1
B2
B3
B5
C1
C2
C5
Participar de forma activa en les classes. B1
B2
B3
B4
Transferir els coneixements teòrics i els resultats obtinguts en les pràctiques mitjançant un treball d'equip i sintetitzar-les en una exposició oral. B1
B2
B3
B4
C2
C5

Contents
Topic Sub-topic
Introducció al temari
- Biotecnologia: conceptes i introducció
Taxonomia molecular vs. taxonomia clàssica - Aprofundiment en els mètodes d'identificació i recompte de microorganismes a la indústria. Interacció entre els microorganismes durant les fermentacions alcohòlica i malolàctica.
- Principals tècniques moleculars en l’estudi de llevats. Estudi del genoma de Saccharomyces: utilització de las bases de dades en internet. La era de la genómica y la proteómica. L’anàlisi funcional.
Metabolisme i creixement - Metabolisme i fisiologia molecular dels llevats. Les aturades de fermentació.
- Estratègies de selecció de llevats i bacteris làctics per us en vinificació.
- Importància de llevats i bacteris làctics a l’aroma del vi. Producció de metabolits indesitjables.
Modificació genètica - Mètodes clàssiques de manipulació genètica de microorganismes: mutagènesi i hibridacions
- La tecnologia del ADN recombinant o enginyeria genètica.
- Avenços en millora genètica de microorganismes. Possibles modificacions en llevats víniques.
- Avenços en millora genètica de plantes. Disseny de varietats viniques.

Planning
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours Hours outside the classroom (**) Total hours
Introductory activities
1 0 1
 
Lecture
20 40 60
Laboratory practicals
15 22.5 37.5
Seminars
4 6 10
 
Personal tuition
1.5 0 1.5
 
Objective short-answer tests
1 0 1
Objective multiple-choice tests
1 0 1
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies
  Description
Introductory activities Introduir la assignatura
Lecture Explicació dels conceptes més importants dels continguts de la assignatura
Laboratory practicals Aplicar els conceptes teòrics a pràctiques concretes relacionades amb el temari
Seminars Treball en profunditat d'un tema (monogràfic). Ampliació dels continguts donats a les sessions magistrals.

Personalized attention
 
Lecture
Laboratory practicals
Personal tuition
Introductory activities
Description
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant l’horari d’atenció dels professors.

Assessment
  Description Weight
Objective short-answer tests Preguntes de definició curtes de diferents conceptes del temari 20%
Objective multiple-choice tests Preguntes tipus test sobre la materia del temari 60%
Others

Presentació escrita d'un informe de les pràctiques de laboratori

20%
 
Other comments and second exam session

Sources of information

Basic Brown, T.A., Gene cloning and DNA analysis, Oxford Blackwell Science, 2001
Fleet, G.H., Wine microbiology and biotechnology, Switzerland Harwood Academ. Cop., 2002
Carrascosa, A.V., Microbiologia del vino, AMV Ediciones, 2005
Ausbel, F., Brent, R., Kingston, R., Moore, D., Seidman, J., Smith, J. i Stuhl, K., Short protocols in molecular biology, Current Protocols, 2002

Complementary

Recommendations