IDENTIFYING DATA 2008_09
Subject Code 19042212
Study programme
Enologia (2003)
Cycle 2nd
Descriptors Credits Theory credits Practical credits Type Year Period
4.5 3 1.5 Optional First
Language
Department Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinator
GENÉ DÍAZ, JOSEPA
E-mail josepa.gene@urv.cat
albertomiguel.stchigel@urv.cat
Lecturers
GENÉ DÍAZ, JOSEPA
STCHIGEL GLIKMAN, ALBERTO MIGUEL
Web
General description and relevant information És una assignatura que té com a objectiu principal donar a l’alumne els coneixements teòrics-pràctics necessaris pel reconeixement i identificació dels fongs relacionats amb la vinya, bàsicament fongs patògens.

Competences
Code  
A1 Controlar el sistema productiu de la materia prima integrant els coneixements d’edafologia, climatologia i viticultura.
B1 Aprendre a aprendre.
B2 Resoldre problemes de forma efectiva.
B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
C5 Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llèngua pròpia.

Learning aims
Objectives Competences
Apendre les característiques principals de cadescun dels grups taxonòmics on es classifiquen els diferents fongs. A1
B1
C5
Saber reconèixer les característiques morfològiques dels fongs més importants pel sector vitivinícola. B1
C5
Conèixer el perquè els fongs són capaços de produïr malaties i les característiques generals dels fongs patògens més importants per a la vinya. A1
B1
C5
Conèixer els criteris per a saber diferenciar fongs fitopatogens de fongs purament colonitzadors de diferents substrats A1
B1
B2
B3
C5
Apendre les tècniques bàsiques per a l’aïllament de fongs a partir de diferents substrats. A1
B2
B4
C5
Apendre les tècniques bàsiques per a l’estudi in vitro dels fongs. A1
B2
B3
B4
C5

Contents
Topic Sub-topic
1. Conceptes bàsics en micologia. Característiques generals dels fongs, biologia i classificació.
2. Els fongs com organisme fitopatogen. Patologies fúngiques a les diferents parts de la planta. Estratègies per la infecció. Cicle d’una malaltia fúngica.
3. Coneixaments per a l'estudi in vitro dels fongs. Tècniques més comuns per a l’aïllament i la determinació de fongs fitopatogens i colonitzadors de diferents substrats.
4. Oomicets. Característiques generals, cicle biològic, grups taxonòmics d’importància. Patògens de la vinya: Plasmopara viticola (Mildiu), Phytophthora spp. (Podridura del coll i de l’arrel).
5. Zigomicets. Característiques generals, cicle biològic, grups taxonòmics d’importància. Patògens de la vinya: Rhizopus spp. (Podridura dels fruits).
6. Ascomicets. Característiques generals, cicle biològic, grups taxonòmics d’importància. Patògens de la vinya: Uncinula necator (Oïdi), Botryotinia fuckeliana (Podridura gris), Guignardia bidwellii (Podridura negre), Elsinoë ampelina (Antracnosi), Pseudopezicula tracheiphila (“Rotbrenner”), Eutypa lata (Eutipiosi), Cryptosporella viticola (Excoriosi), Botryosphaeria spp. (Braç mort negre i Podridura de fruits), Glomerella cingulata (Antracnosi o Podridura de fruits), Rosellinia necatrix i Roesleria subterranea (Podridura de l’arrel), Mycosphaerella angulata (Taques angulars de les fulles).
7. Basidimicets. Característiques generals, cicle biològic, grups taxonòmics d’importància. Patologies a la vinya: Physopella ampelopsodis (Rovell), Stereum hirsutum i Phellinus igniarius (Esca), Armillaria mellea (Podridura de l’arrel).
8. Fongs mitospòrics. Característiques generals, cicle biològic, grups taxonòmics d’importància. Patologies produides per hifomicets: Verticillium dahliae (Pansiment foliar), Alternaria, Aspergillus, Cladosporium, Fusarium o Penicillium (Podridura dels fruits), Phymatotrichopsis omnivora (Podridura radicular). Patologies produides per celomicets: Coniella diplodiella (Podridura blanca), Greeneria uvicola (Podridura amarga), Septoria ampelina (Melanosi).
9. Micorrices. Caracterìstiques generals i la seva aplicació en viticultura.
10. Fongs a la bodega. Aspectes perjudicial i beneficiosos.
Contingut de les classes pràctiques 1- Tècniques d’estudi dels fongs microscòpics.
2- Criteris per a la classificació dels zigomicets, ascomicets i deuteromicets.
3- Desenvolupament dels Postulats de Kock amb algun patogen per a la vinya.
4- Estudi quantitatiu /qualitatiu dels fongs presents al sòl de vinya o a les parets d’una bodega.

Planning
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours Hours outside the classroom (**) Total hours
Introductory activities
2 0 2
 
Lecture
28 42 70
Laboratory practicals
15 22.5 37.5
 
Personal tuition
2 0 2
 
Extended-answer tests
2 0 2
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies
  Description
Introductory activities Presentació de l'assignatura
Lecture Exposició teòrica dels blocs temàtics a l’aula, les quals s'imparteixen durant un quatrimestre, distribuïdes en dos hores setmanals segons l'horari oficial. Aquestes classes tindran un durada de 50 min, es començaran a l’hora en punt i finalitzaran 10 min abans.
Laboratory practicals Les sessions pràctiques són obligatorias per a poder aprovar l'assignatura i no es permet cap falta d'assistència. Es desenvolupen durant 5 dies (tres hores diaries).

Personalized attention
 
Lecture
Laboratory practicals
Personal tuition
Description
Resoldre dubtes sobre els continguts teòrics i pràctics de l’assignatura. Orientar la temàtica i organització del treball que es pot fer de forma voluntària sobre els continguts de l’assignatura. L'atenció es realitzarà per correu electrònic o personalment abans o desprès de les clases teòriques.

Assessment
  Description Weight
Laboratory practicals Assistènca i aprofitament de les classes pràctiques que, recordem, són obligatòries per a tothom.
Important: Aquells alumnes que, per qualsevol raó, no hagin assistit a totes les pràctiques se’ls hi farà una prova exclusiva de tot el contingut d’aquesta part del programa.
50%
Extended-answer tests Hi ha dos alternatives:
1. A partir d'una prova única (per escrit) al final del quadrimestre, segons calendari oficial, que constarà de preguntes relacionades amb el contingut de les classes teòriques.
2. Mitjançant la realització d'un treball relacionat amb el programa de l'assignatura. La data d'entrega del treball serà el mateix dia de la prova escrita.
50%
 
Other comments and second exam session

L'assistència a pràctiques és un requisit indispensable per a aprovar l'assignatura


Sources of information

Basic AGRIOS GN., Fitopatología., 1991, Limusa S.A, Mèxic
BARNETT HL, HUNTER BB., Illustrated genera of imperfect fungi., 1988 (4ed), APS Press. Minnesota
ALEXOPOULOS CJ, MIMS CW, BLACWELL M., Introductory mycology., 1996 (4 ed), John Wiley & Sons. New York
MINISTERIO DE AGRICULTURA, PESCA Y ALIMENTACIÓN., Los parásitos de la vid: estrategias de protección razonada., 1998 (4 ed), Mundi-Prensa. Madrid
VARMA A, HOCK B., Mycorrhiza. Structure, function, molecular biology and biotechnology., 1999 (2 ed), Springer-Verlag. Berlin
MANSILLA VAZQUEZ JP, PINTOS VARELA C & ABELLEIRA ARGIBAY A, Patología de la vid, 1991, Servicio de publicaciones de la Excma. Diputación
PEARSON RC, GOHEEN A., Plagas y enfermedades de la vid (APS), 1996, Mundi-Prensa, Madrid
CARLILE M, WATKINSON S, GOODDAY G., The fungi., 2001 (2 ed), Academic Press. New York

Complementary

Recommendations


Subjects that it is recommended to have taken before
BIOLOGIA DE LA VINYA/19042001
VITICULTURA/19042002