IDENTIFYING DATA 2008_09
Subject Code 19042213
Study programme
Enologia (2003)
Cycle 2nd
Descriptors Credits Theory credits Practical credits Type Year Period
4.5 3 1.5 Optional Second
Language
Castellà
Català
Department Enginyeria Química
Coordinator
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
E-mail francisco.lopez@urv.cat
joan.rabada@urv.cat
Lecturers
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
RABADÀ BAIGES, JOAN
Web http://www.moodle.urv.net
General description and relevant information Aquesta assignatura estudia el disseny d'un celler

Competences
Code  
A2 Controlar les caracteristiques productives de les instal.lacions en la bodega participant en la concepció del material tecnològic emprat.
A3 Controlar la qualitat desenvolupada pel personal tècnic, laboral i administratiu.
A4 Controlar les condicions de treball, normes de seguretat i ambientals.
A5 Cumplir les disposicions legals dictades per la Unió Europea o per les diferents administracions.
A6 Participar en la programació i disseny de noves plantacions o modificacions de les existents així com d’instal-lacions vitivinícoles.
A8 Transformar el raïm en most i el most en vi; controlar la evolució i transformació dels vins sotmesos a la criança i l’envelliment.
A10 Controlar les operacions de tractaments de residus de les empreses vitivinícoles.
B1 Aprendre a aprendre.
B2 Resoldre problemes de forma efectiva.
B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
B5 Treballar de forma col·laborativa.
B8 Aprendre a dirigir treball d’equip.
B9 Comprometre's amb la preservació del medi ambient.
C2 Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC.
C3 Desenvolupar la vida personal i professional tenint una perspectiva àmplia i global del món.
C5 Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llèngua pròpia.

Learning aims
Objectives Competences
Dissenyar celler globalment i integralment. A2
A3
A4
A5
A8
A10
B1
B3
B4
B5
B8
B9
C2
C3
C5
Planificar i optimitzar la producció en un celler. A3
A4
A5
A8
A10
B2
B3
B4
B5
B8
B9
C2
C3
C5
Redissenyar un celler davant noves perspectives de producció. A3
A4
A6
A8
A10
B2
B3
B4
B8
B9
C2
C5

Contents
Topic Sub-topic
Tema 1. Disseny Integral d'un celler. 1.1 Conceptes generals.
1.2 Disponibilitats d'espais, d'equipaments i de recursos.
1.3 L'entrada de matèries primeres. La seva planificació.
1.4 Elecció del procés de producció.
1.5 Dimensionament preliminar d'un celler.
Tema 2. Definició de les operacions en un celler. 2.1 Identificació de les operacions.
2.2 Definició de les operacions en un celler.
Tema 3. Planificació i programació de les operacions en un celler. 3.1 Planificació de les operacions en un celler.
3.2 Optimització de temps d'operació.
3.3 Operacions de recepció, producció i de gestió de stocks.
3.4 Optimització de la producció
Tema 4. Redisseny d'un celler. 4.1 Avaluació del funcionament d'un celler.
4.2 Determinació de punts crítics.
4.3 Reestructuració del funcionament d'un celler
4.4 Redisseny de cellers

Planning
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours Hours outside the classroom (**) Total hours
Introductory activities
3.5 7 10.5
 
Lecture
23 34.5 57.5
ICT practicals
15 15 30
Project proposal
2 5 7
Presentations / expositions
1 3 4
 
Personal tuition
2 0 2
 
Oral tests
1 0 1
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies
  Description
Introductory activities Exposició dels continguts de l'assignatura.
Lecture Exposició dels continguts de l'assignatura.
ICT practicals Aplicar, a nivell pràctica, la teoria d'un àmbit de coneixement en un context determinat. Simulacions a través de les TIC.
Aprenentatge basat en problemes, Treball per projectes, Portfoli docent, etc.
Project proposal Es tracta de realitzar projectes que permetin la cooperació de diverses assignatures i que enfrontin els alumnes, treballant en equip, a problemes oberts que els facin entrenar, entre altres, les seves capacitats d’aprenentatge en cooperació, de lideratge, d’organització, de comunicació i d’enfortiment de les relacions personals
Presentations / expositions Exposició oral per part dels alumnes d'un tema concret o d'un treball (prèvia presentació escrita).

Personalized attention
 
Lecture
ICT practicals
Project proposal
Presentations / expositions
Personal tuition
Description
Horari atenció presencial: dimarts de 10-12 hores i dijous de 16-18 hores via e-mail:francisco.lopez@urv.cat

Assessment
  Description Weight
ICT practicals Assistència obligatòria 30%
Project proposal Entrega obligatòria 40%
Presentations / expositions Individual i obligatòria 20%
Others

Acompliment dates entrega

10%
 
Other comments and second exam session

Sources of information

Basic Pierre Jacket, Installations vinicoles et d'emboutillage, tome I: conception er réglementation, , Editions Féret
A. López, Las instalaciones Frigoríficas en las Bodegas (manual de diseño), , A. Madrid Vicente, Ediciones
J. Chabas, P. Grenier, C. Sinfort, J.M. Desseigne, Technologie de Précision en Cave Vinicole, , Cemagref Editions
Chapman, D.R., Winery utilities: planning, design and operation, , Chapman & Hall Enology Library

Complementary

Recommendations

Subjects that are recommended to be taken simultaneously
ENOLOGIA GENERAL/19042007
ENGINYERIA ENOLÒGICA/19042008

Subjects that it is recommended to have taken before
ENOLOGIA GENERAL/19042007
ENGINYERIA ENOLÒGICA/19042008