IDENTIFYING DATA 2010_11
Subject (*) CELLAR DESIGN AND PRODUCTION Code 19042213
Study programme
Enologia (2002)
Cycle 2nd
Descriptors Credits Theory credits Practical credits Type Year Period
4.5 3 1.5 Optional Second
Language
Català
Department Enginyeria Química
Coordinator
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
E-mail francisco.lopez@urv.cat
Lecturers
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
Web http://www.moodle.urv.net
General description and relevant information Aquesta assignatura estudia el disseny d'un celler
Because of the termination of the course you are studying, this subject is driven by tutorship (except ETSE's degrees). For more information, read the professor's meeting timetable.

Contents
Topic Sub-topic
Tema 1. Disseny Integral d'un celler. 1.1 Conceptes generals.
1.2 Disponibilitats d'espais, d'equipaments i de recursos.
1.3 L'entrada de matèries primeres. La seva planificació.
1.4 Elecció del procés de producció.
1.5 Dimensionament preliminar d'un celler.
Tema 2. Definició de les operacions en un celler. 2.1 Identificació de les operacions.
2.2 Definició de les operacions en un celler.
Tema 3. Planificació i programació de les operacions en un celler. 3.1 Planificació de les operacions en un celler.
3.2 Optimització de temps d'operació.
3.3 Operacions de recepció, producció i de gestió de stocks.
3.4 Optimització de la producció
Tema 4. Redisseny d'un celler. 4.1 Avaluació del funcionament d'un celler.
4.2 Determinació de punts crítics.
4.3 Reestructuració del funcionament d'un celler
4.4 Redisseny de cellers

Personalized attention
Description
Atenció personalitzado, previ acord amb els alumnes

Assessment
 
Other comments and second exam session

Sources of information
Basic Pierre Jacket, Installations vinicoles et d'emboutillage, tome I: conception er réglementation, , Editions Féret
A. López, Las instalaciones Frigoríficas en las Bodegas (manual de diseño), , A. Madrid Vicente, Ediciones
J. Chabas, P. Grenier, C. Sinfort, J.M. Desseigne, Technologie de Précision en Cave Vinicole, , Cemagref Editions
Chapman, D.R., Winery utilities: planning, design and operation, , Chapman & Hall Enology Library

Complementary

(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.