DADES IDENTIFICATIVES 2014_15
Assignatura (*) MICROBIOLOGIA GENERAL Codi 19224004
Ensenyament
Grau d'Enologia (2014)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Formació bàsica Primer 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinador/a
CANO LIRA, JOSÉ FRANCISCO
Adreça electrònica josep.guarro@urv.cat
jose.cano@urv.cat
roxana.beaz@urv.cat
marcelopatricio.sandoval@urv.cat
pamelaevelyn.thomson@urv.cat
marcelaisabel.guevara@urv.cat
nicomedes.valenzuela@urv.cat
Professors/es
GUARRO ARTIGAS, JOSEP
CANO LIRA, JOSÉ FRANCISCO
BEAZ HIDALGO, ROXANA
SANDOVAL DENIS, MARCELO PATRICIO
THOMSON MORALES, PAMELA EVELYN
GUEVARA SUÁREZ, MARCELA ISABEL
VALENZUELA LÓPEZ, NICOMEDES
Web
Descripció general i informació rellevant Aquesta assignatura és una introducció a l’estudi dels microorganismes, les principals tècniques pel seu estudi i la seva relació amb diferents àmbits: biotecnologia, enologia.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A2 Aplicar de manera integrada coneixements bàsics a nivell molecular, cel · lular i metabòlic en microorganismes així com en plantes
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A2 Conèixer el món dels microorganismes, la seva classificació i el seu paper en la humanitat
Conèixer les característiques definitòries dels principals grups microbians: morfològiques, metabòliques, etc.
Conèixer les tècniques d'estudi dels microorganismes
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Tema 1. Introducció a la microbiologia
1.1. Concepte de microbiologia
1.2. El lloc dels microorganismes en el món dels éssers vius
1.3. Descobriment i avenços més importants en el coneixement dels microorganismes
1.4. Microorganismes procariotes i eucariotes
1.5. Principals grups d’organismes que estudia la microbiologia
Tema 2. Tècniques d’estudi microbiològic / cel•lular / sub-cel•lular
2.1. Principis bàsics de la microscopia
2.2. Tècniques bàsiques de la microscopia: preparació de les mostres, coloracions simples i diferencials
2.3. Fraccionament cel•lular i localització microscòpica de molècules específiques (tècniques inmunológiques: inmunofluorescencia i enzim-inmuno-assaig)
Tema 3. Embolcalls cel•lulars bacterians.
3.1. La paret cel•lular dels procariotes.
3.2. La capa superficial paracristalina.
3.3. Estructures de resistència i inclusions en bacteris.
3.4. El flagel bacteria.
3.5. Respostes sensorials, taxias.
Tema 4. Genètica bacteriana
4.1. Transformació
4.2. Conjugació
4.3. Transducció
4.4. Plàsmits i transposons
4.5. Mutacions: mecanismes
4.6. Nocions elementals d’enginyeria genètica
4.7. Tècniques basades en la PCR
Tema 5. Metabolisme i nutrició microbiana.
5.1. Macronutrientes, micronutrientes i factors de creixement.
5.2. Catabolisme i anabolisme.
5.3. Diversitat catabòlica.
5.4. Fermentació de la glucosa.
5.5. Glucolisis, via de embden-meyerhof.
5.6. Fermentació làctica i alcohòlica.
5.7. Respiració cel•lular aeròbica i anaeròbia.
Tema 6. Divisió bacteriana
6.1. Creixement bacterià: corba de creixement i fases
6.2. Expressió matemàtica de la corba de creixement
6.3. Mètodes de valoració del creixement microbià
6.4. Efecte dels factors ambientals sobre la velocitat de creixement
6.5. Cultius continus
Tema 7. Medis de cultiu
7.1. Preparació
7.2. Tipus de medis de cultiu: l’enriquiment, selectius i diferencials
7.3. Obtenció de cultius purs
7.4. Concepte de soca
Tema 8. Conservació de soques microbianes
8.1. Liofilització, nitrogen líquid i re-sembra
8.2. Col•leccions de cultius
Tema 9. Concepte d'espècie
9.1. Taxonomia numèrica
9.2. Tècniques actualment aplicades a la taxonomia bacteriana
9.3. Principals grups bacterians en base a la nova edició del manual Bergey
Tema 10. Taxonomia procariota.
10.1. Criteris en la taxonomia bacteriana.
10.2. El domini Archaea: propietats i aplicacions industrials.
10.3. El domino Bacteri:
10.3.1. Bacteris fotótrofas.
10.3.2. Bacteris Gramnegatius, espècies patògenes en humans. 10.3.3. Bacteris Grampositius: baix i alt contingut G+C, espècies implicades en la indústria alimentària i làctica.
Tema 11. Els virus
11.1 Introducció històrica
11.2. Propietats generals dels virus
11.3. Estructura
11.4. Composició química
11.5. Genètica
11.6. Classificació
11.7. Virus bacterians (bacteriòfags): cicle lític d’infecció i lisogènic.
11.8. Virus vegetals
11.9. Mecanismes de reproducció
11.10. Detecció i tècniques de cultiu
Tema 12. Els fongs
12.1. Característiques generals
12.2. Cicle de reproducció
12.3. Principals grups taxonòmics
Tema 13. Microbiologia industrial
13.1. Utilització de microorganismes en processos industrials.
13.2. Selecció i millora de microorganismes industrials

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Pràctiques a laboratoris
A2
24 30 54
Sessió Magistral
A2
35 45 80
Seminaris
A2
10 4 14
Atenció personalitzada
1 0 1
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura.
Pràctiques a laboratoris Introducció a les normes bàsiques de manipulació de microorganismes.
Sessió Magistral Desenvolupament del contingut teòric de l'assignatura.
Seminaris Treball en profunditat d'un tema (monogràfic). Ampliació i relació dels continguts donats a les sessions magistrals.
Atenció personalitzada Resolució de dubtes sobre els continguts i avaluació de l'assignatura

Atenció personalitzada
Descripció
Els estudiants poden contactar amb el professor a través del correu electrònic, moodle i presencialment prèvia concertació de cita.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques a laboratoris
A2
S'avalaurà el desenvolupament de les pràctiques i capacitat de treballar en grup i un informe conjunt de pràctiques. Obligatorias. Elaboración de dosier de prácticas por parte de cada grupo al finalizar las mismas. 10%
Sessió Magistral
A2
- Examen teórico parcial: aproximadamente mitad de la materia de la asignatura. Eliminatorio de materia con nota igual o superior a siete.

- Examen teórico final, 80 % de la nota: examen teórico de toda la materia de la asignatura para aquellos alumnos que no superaron el parcial y de la materia restante para aquellos que tuvieron nota igual o superior a siete en el parcial.
80%
Seminaris
A2
Exposición en clase un artículo relacionado con la microbiología y los alimentos. Grupos de 4-5 alumnos. Obligatorios. Se guarda la nota para la segunda convocatoria.
10%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Segona convocatòria: Nota de examen teòric + nota de seminaris + nota de pràctiques (es guardan de la convocatòria anterior).

Per a fer el promig entre la nota dels seminaris i pràctiques la dels examens caldrà que la dels exàmens sigui igual o superior a 4/10.

"Es prohibeix l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves a excepció del consentiment exprés del professor."

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica Madigan, M. T.; Martinko, J. M.; Parker, J. Brock, Biología de los microorganismos , Ed. Prentice Hall, Madrid, darrera edició disponible
Ingraham, J. L.; Ingraham, C. A. , Introducció a la microbiologia , Reverté, Barcelona, derrera edició disponible
Stanier, R. Y. [et al.], Microbiología , Ed. Reverté, Barcelona, derrera edició disponible

Complementària Alexopoulos, C. J.; Mims, C. W., Introducción a la micología, Ed. Omega, Barcelona, 1985
Gállego Berenguer, J., Manual de parasitologia: morfologia i biologia dels paràsits d'interès sanitari, Edicions Universitat de Barcelona, Barcelona, 2001
Joklik, W. K. [et al.], Microbiología de Zinsser, Editorial Médica Panamericana Madrid, 20ª ed., 1994

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
BIOLOGIA CEL.LULAR I GENÈTICA/19224003
FONAMENTS DE BIOLOGIA/19224001
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent