Type A
|
Code |
Competences Specific | | A1 |
Apply basic knowledge of mathematics, physics, chemistry and biology to oenology. |
Type B
|
Code |
Competences Transversal | | B1 |
Learning to learn |
| B5 |
Teamwork, collaboration and sharing of responsibility |
| B6 |
Clear and effective communication of information, ideas, problems and solutions in public or a specific technical field |
Type C
|
Code |
Competences Nuclear | | C2 |
Be advanced users of the information and communication technologies |
| C4 |
Be able to express themselves correctly both orally and in writing in one of the two official languages of the URV |
| C6 |
Be able to define and develop their academic and professional project |
Type A
|
Code |
Learning outcomes |
| A1 |
Aplicar tècniques experimentals bàsiques en el laboratori químic
Interpretar dades i resultats experimentals
Utilitzar les tècniques comunes de laboratori de química enològica
Discernir entre les diferents tècniques d'anàlisi útils en els laboratoris enològics
Seleccionar el mètode d'anàlisi més adequat al problema
Demostrar habilitat en el laboratori d'anàlisi enològica
|
Type B
|
Code |
Learning outcomes |
| B1 |
Select a procedure from among the ones proposed by the teaching staff.
Adapt the learning objectives put forward by the teaching staff.
Ask intelligent questions that challenge what they have learned and show initiative in their search for information.
Have an overview of the various theories and methodologies of a subject.
| | B5 |
Accept and comply with the rules of the group.
Help to draw up and apply the team’s work processes.
Act constructively to deal with any conflicts in the team.
Ensure that the way they communicate and relate to others contributes to the cohesion of the group.
Take an interest in the importance of the group’s activity.
| | B6 |
Volunteer to make the necessary presentations in public.
Understand that non-verbal language is appropriate to verbal discourse.
Plan their communications: generate ideas, search for information, select and order the information, make schemes, determine the type of audience and the objectives of the communication, etc.
Make interesting and persuasive presentations.
Analyze, appraise and respond to the questions they are asked during an oral presentation.
|
Type C
|
Code |
Learning outcomes |
| C2 |
Use software for off-line communication: word processors, spreadsheets and digital presentations.
Use software for on-line communication: interactive tools (web, moodle, blogs, etc.), e-mail, forums, chat rooms, video conferences, collaborative work tools, etc.
| | C4 |
Produce grammatically correct oral texts.
Produce well structured, clear and effective oral texts.
Produce oral texts that are appropriate to the communicative situation.
Produce grammatically correct written texts
Produce well-structured, clear and rich written texts
Produce written texts that are appropriate to the communicative situation
| | C6 |
Identify their training needs.
Identify their own academic and professional interests and motivations.
|
Topic |
Sub-topic |
The systematic analysis on the oenological field |
Fonaments: Anàlisi quantitativa i qualitativa, tècniques en química analítica. Bibliografia en química analítica. Sistemàtica del procediment analític: Presa, conservació i tractament de les mostres, eliminació d'interferències. Mesures analítiques: Xifres significatives, patrons, calibració i estandardització, qualitat i avaluació dels resultats, criteris de validesa d’un assaig, errors, tractament estadístic dels resultats. |
Separation techniques of oenological interest |
Conceptes bàsics: Classificació, recuperació i separació. Extracció: Equilibri d'extracció, mètodes d'extracció, utillatge. Cromatografia plana i cromatografia en columna: Fonaments, utillatge. |
Balance solution (equilibria) |
Teoria de l’equilibri àcid-base: Càlcul del pH, àcids polipròtids, solucions amortidores del pH.
Equilibris heterogenis: solubilitat, precipitació fraccionada.
Equilibris de formació de complexes.
Equilibris d’oxidació-reducció: Cel•les galvàniques, potencials d’elèctrode, l’equació de Nernst. |
Introduction to classical methods of analysis. Volumetric and gravimetric analysis |
Mètodes gravimètrics: Anàlisi gravimètrica, tipus i propietats dels precipitats, utillatge. Mètodes volumètrics: Reacció volumètrica, tipus de volumetries, terminologia, utillatge. Volumetries àcid-base.Volumetries de precipitació i complexació. Volumetries redox. |
Introduction to instrumental analysis |
Mètodes electroquímics: Fonaments, reaccions, classificació, potenciometria, conductimetria. Mètodes òptics: Fonaments, radiació electromagnètica, classificació, tècniques no espectrals, espectroscòpia molecular, espectroscòpia atòmica. Mètodes cromatogràfics: Fonaments, classificació, paràmetres. Cromatografia de gasos. Cromatografia líquida. |
Introduction to quality control |
Concepte de qualitat en el vi. Introducció a l'anàlisi organolèptica. Introducció a la legislació i normes de qualitat i seguretat alimentàries. Terminologia de la qualitat. |
Methodologies :: Tests |
|
Competences |
(*) Class hours
|
Hours outside the classroom
|
(**) Total hours |
Introductory activities |
|
0.5 |
0 |
0.5 |
Lecture |
|
18 |
36 |
54 |
Laboratory practicals |
|
30 |
40 |
70 |
Presentations / expositions |
|
3 |
3 |
6 |
ICT practicals |
|
0.5 |
10 |
10.5 |
Personal tuition |
|
0.5 |
0 |
0.5 |
|
Objective multiple-choice tests |
|
1.5 |
1.5 |
3 |
Practical tests |
|
1 |
1 |
2 |
Oral tests |
|
2 |
2 |
4 |
|
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher. (**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students. |
Methodologies
|
Description |
Introductory activities |
El primer dia de classe es presentarà l’assignatura, s’explicarà breument el temari i llur organització, la metodologia que se seguirà, la bibliografia adient i la forma d’avaluació, incloent la forma d'avaluació de les competències. S’explicarà a l’alumnat la forma de contactar amb el professor fora de les hores de classe. |
Lecture |
S’explicaran a classe els continguts de l’assignatura. Es facilitarà a l’alumne, mitjançant la plataforma Moodle, resums dels continguts de cada tema, així com tota la documentació de suport que es consideri facilitadora de l'aprenentatge. També s’utilitzarà aquesta eina per fer arribar els guions de pràctiques i altres documents relacionats amb el desenvolupament de les activitats al laboratori. |
Laboratory practicals |
Es faran sessions pràctiques al laboratori, en les transcurs de les quals es presentaran els informes de resultats. En finalitzar, es farà un examen de les activitats realitzades. |
Presentations / expositions |
Els alumnes faran, en grups, una presentació sobre la forma en què resoldrien un problema amb què es podrien trobar en un laboratori enològic. Aquesta presentació serà doble, en començar i en acabar el curs, i permetrà que facin una primera aproximació a la pràctica de les competències corresponents. |
ICT practicals |
Els alumnes elaboraran un bloc de l'assignatura que esdevindrà el seu portafolis individual.
Tota la informació es farà arribar mitjançant Moodle. S'ha de saber com funciona i emprar la plataforma per a comunicar-se amb els professors. |
Personal tuition |
Es mantindrà contacte amb l'alumne a demanda, però concretant data per a la consulta presencial. El correu-e serà la forma habitual de comunicació fora de l'aula. |
Description |
S'avaluarà la participació de l'estudiant en els debats presencials i no presencials i, també, la seva implicació en el seguiment (diari de classe, bloc, fòrums, etc.) i desenvolupament de l'assignatura.
Students interested in reading the following items in English, please contact the course coordinator by e-mail. |
Methodologies |
Competences
|
Description |
Weight |
|
|
|
|
Introductory activities |
|
S'avaluarà qualitativament la participació activa de l'estudiant en la posada en marxa de l'assignatura |
|
Lecture |
|
S'avaluarà la participació activa de l'estudiant en les sessions expositives a l'aula, independentment del/s ponent/s |
5 |
Laboratory practicals |
|
S’avaluaran els informes de laboratori amb una puntuació que pot suposar 2 punts addicionals a la nota obtinguda a l’examen de pràctiques. |
15 |
Presentations / expositions |
|
S'avaluarà (i coavaluarà) la presentació sobre el procediment a seguir per tal de resoldre un problema enològic al laboratori, tant en començar com en acabar el curs |
20 |
ICT practicals |
|
S'avaluarà la participació a Moodle i la coherència i seguiment del bloc de l'assignatura |
5 |
Personal tuition |
|
S'avaluarà qualitativament la implicació de l'estudiant en el correcte desenvolupament de l'assignatura (consultes, etc.) |
|
Objective multiple-choice tests |
|
Es faran a l'aula tests de control de seguiment de l'assignatura, d'una durada màxima de 20 min. |
10 |
Practical tests |
|
Es farà un examen en finalitzar les pràctiques al laboratori |
30 |
Oral tests |
|
S'avaluarà la presentació sobre el procediment a seguir per tal de resoldre un problema enològic al laboratori, en acabar el curs.
S'oferirà la possibilitat de fer una prova addicional (oral) en cas que la nota final sigui dubtosa. |
10 |
Others |
|
Es tindrà en compte qualsevol altre input (assistència a seminaris, conferències, exposicions, etc.) que hagi estat iniciativa de l'estudiant |
5 |
|
Other comments and second exam session |
Per a la segona convocatòria es farà un test sobre els continguts teòrics i un altre sobre els continguts pràctics de l'assignatura. Caldrà haver demostrat seguiment mínim de la mateixa (evidències de participació a Mooodle i lliurament del 50% de les tasques). Caldrà haver obtingut una puntuació mínima de 3.5 en la part de teoria i un altre a la part de pràctiques per a fer promig. Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tauletes i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora. L'AVALUACIÓ DE LES COMPETÈNCIES ES TROBA INTEGRADA A L'ASSIGNATURA. El seu grau d'assoliment afectarà a la qualificació de qualsevol de les tasques o proves en un percentatge variable en funció del seu tipus i s'indicarà en cada cas amb anterioritat (via Moodle). Durant el curs acadèmic 2014-15 es farà especial èmfasi en l'avaluació de les competències B6 i C4. |
Basic |
Josep Saña, Química per a les ciències de la naturalesa i l'alimentació , , Ed. Vicens Vives
Claudi Mans, Els Secrets de les etiquetes: la química dels productes de casa, , Ed. Mina
Claudi Mans, Los secretos de las etiquetas, , Ed. Ariel
|
It is highly recommended to use a textbook (as the one indicated in the first place and in the complementary bibliography) specific for understanding the principles of analytical chemistry, but, since this is an introductory course, it is also very important to contextualize it well and, therefore, it is important to explore the food (wine) role of this discipline (chemical analysis). For that reason popular science books have been included as basic reading. . |
Complementary |
Daniel C. Harris, Análisis químico cuantitativo , 3, Ed. Reverté
|
Popular science blogs such as Scientia, blog de Bertus, la margarita se agita, gominolas de petróleo iand el búho gris are also highly recommended. |
Subjects that are recommended to be taken simultaneously |
|
Subjects that it is recommended to have taken before |
STATISTICS/19224005 | MATHEMATICS/19224006 | PHYSICS/19224007 | CHEMISTRY I/19224008 |
|
|
Other comments |
Subjects that continue the syllabus:
Anàlisi Quìmica Enològica I
Anàlisi Química Enològica II
Anàlisi Instrumental
Gestió de la Qualitat en la Indústria Vitivinícola
As well as other optional subjects teached by the analytical chemistry staff
|
(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation. |
|