Type A
|
Code |
Competences Specific | | A1 |
Apply basic knowledge of mathematics, physics, chemistry and biology to oenology. |
Type B
|
Code |
Competences Transversal | | B1 |
Learning to learn |
| B5 |
Teamwork, collaboration and sharing of responsibility |
| B6 |
Clear and effective communication of information, ideas, problems and solutions in public or a specific technical field |
Type C
|
Code |
Competences Nuclear | | C2 |
Be advanced users of the information and communication technologies |
| C4 |
Be able to express themselves correctly both orally and in writing in one of the two official languages of the URV |
| C6 |
Be able to define and develop their academic and professional project |
Type A
|
Code |
Learning outcomes |
| A1 |
Aplicar tècniques experimentals bàsiques en el laboratori químic
Interpretar dades i resultats experimentals
Utilitzar les tècniques comunes de laboratori de química enològica
Discernir entre les diferents tècniques d'anàlisi útils en els laboratoris enològics
Seleccionar el mètode d'anàlisi més adequat al problema
Demostrar habilitat en el laboratori d'anàlisi enològica
|
Type B
|
Code |
Learning outcomes |
| B1 |
Select a procedure from among the ones proposed by the teaching staff.
Adapt the learning objectives put forward by the teaching staff.
Ask intelligent questions that challenge what they have learned and show initiative in their search for information.
Have an overview of the various theories and methodologies of a subject.
| | B5 |
Accept and comply with the rules of the group.
Help to draw up and apply the team’s work processes.
Act constructively to deal with any conflicts in the team.
Ensure that the way they communicate and relate to others contributes to the cohesion of the group.
Take an interest in the importance of the group’s activity.
| | B6 |
Volunteer to make the necessary presentations in public.
Understand that non-verbal language is appropriate to verbal discourse.
Plan their communications: generate ideas, search for information, select and order the information, make schemes, determine the type of audience and the objectives of the communication, etc.
Make interesting and persuasive presentations.
Analyze, appraise and respond to the questions they are asked during an oral presentation.
|
Type C
|
Code |
Learning outcomes |
| C2 |
Use software for off-line communication: word processors, spreadsheets and digital presentations.
Use software for on-line communication: interactive tools (web, moodle, blogs, etc.), e-mail, forums, chat rooms, video conferences, collaborative work tools, etc.
| | C4 |
Produce grammatically correct oral texts.
Produce well structured, clear and effective oral texts.
Produce oral texts that are appropriate to the communicative situation.
Produce grammatically correct written texts
Produce well-structured, clear and rich written texts
Produce written texts that are appropriate to the communicative situation
| | C6 |
Identify their training needs.
Identify their own academic and professional interests and motivations.
|
Topic |
Sub-topic |
The systematic analysis on the oenological field |
Fonaments: Anàlisi quantitativa i qualitativa, tècniques en química analítica. Bibliografia en química analítica. Sistemàtica del procediment analític: Presa, conservació i tractament de les mostres, eliminació d'interferències. Mesures analítiques: Xifres significatives, patrons, calibració i estandardització, qualitat i avaluació dels resultats, criteris de validesa d’un assaig, errors, tractament estadístic dels resultats. |
Separation techniques of oenological interest |
Conceptes bàsics: Classificació, recuperació i separació. Extracció: Equilibri d'extracció, mètodes d'extracció, utillatge. Cromatografia plana i cromatografia en columna: Fonaments, utillatge. |
Balance solution (equilibria) |
Teoria de l’equilibri àcid-base: Càlcul del pH, àcids polipròtids, solucions amortidores del pH.
Equilibris heterogenis: solubilitat, precipitació fraccionada.
Equilibris de formació de complexes.
Equilibris d’oxidació-reducció: Cel•les galvàniques, potencials d’elèctrode, l’equació de Nernst. |
Introduction to classical methods of analysis. Volumetric and gravimetric analysis |
Mètodes gravimètrics: Anàlisi gravimètrica, tipus i propietats dels precipitats, utillatge. Mètodes volumètrics: Reacció volumètrica, tipus de volumetries, terminologia, utillatge. Volumetries àcid-base.Volumetries de precipitació i complexació. Volumetries redox. |
Introduction to instrumental analysis |
Mètodes electroquímics: Fonaments, reaccions, classificació, potenciometria, conductimetria. Mètodes òptics: Fonaments, radiació electromagnètica, classificació, tècniques no espectrals, espectroscòpia molecular, espectroscòpia atòmica. Mètodes cromatogràfics: Fonaments, classificació, paràmetres. Cromatografia de gasos. Cromatografia líquida. |
Introduction to quality control |
Concepte de qualitat en el vi. Introducció a l'anàlisi organolèptica. Introducció a la legislació i normes de qualitat i seguretat alimentàries. Terminologia de la qualitat. |
Methodologies :: Tests |
|
Competences |
(*) Class hours
|
Hours outside the classroom
|
(**) Total hours |
Introductory activities |
|
0.5 |
0 |
0.5 |
Lecture |
|
16 |
32 |
48 |
Laboratory practicals |
|
30 |
40 |
70 |
Presentations / oral communications |
|
3 |
3 |
6 |
IT-based practicals |
|
1 |
10 |
11 |
Assignments |
|
0.2 |
3 |
3.2 |
Problem solving, exercises in the classroom |
|
1 |
1 |
2 |
Personal attention |
|
0.5 |
0 |
0.5 |
|
Multiple-choice objective tests |
|
1.5 |
1.5 |
3 |
Practical tests |
|
1 |
1 |
2 |
Oral tests |
|
2 |
2 |
4 |
|
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher. (**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students. |
Methodologies
|
Description |
Introductory activities |
El primer dia de classe es presentarà l’assignatura, s’explicarà breument el temari i llur organització, la metodologia que se seguirà, la bibliografia adient i la forma d’avaluació, incloent la forma d'avaluació de les competències. S’explicarà a l’alumnat la forma de contactar amb el professor fora de les hores de classe. |
Lecture |
S’explicaran a classe els continguts de l’assignatura. Es facilitarà a l’alumne, mitjançant la plataforma Moodle, resums dels continguts de cada tema, així com tota la documentació de suport que es consideri facilitadora de l'aprenentatge. També s’utilitzarà aquesta eina per fer arribar els guions de pràctiques i altres documents relacionats amb el desenvolupament de les activitats al laboratori. |
Laboratory practicals |
Es faran sessions pràctiques al laboratori, en les transcurs de les quals es presentaran els informes de resultats. En finalitzar, es farà un examen de les activitats realitzades. |
Presentations / oral communications |
Els alumnes faran, en grups, una presentació sobre la forma en què resoldrien un problema amb què es podrien trobar en un laboratori enològic. Aquesta presentació serà doble, en començar i en acabar el curs, i permetrà que facin una primera aproximació a la pràctica de les competències corresponents. |
IT-based practicals |
Els alumnes elaboraran un bloc de l'assignatura que esdevindrà el seu portafolis individual.
Tota la informació es farà arribar mitjançant Moodle. S'ha de saber com funciona i emprar la plataforma per a comunicar-se amb els professors. |
Assignments |
Es lliuraran tasques d'extensíó curta normalment on line emprant Moodle |
Problem solving, exercises in the classroom |
Es faran exercicis a l'aula per tal d'observar l'assoliment dels continguts teòrics impartits en les sessions magistrals |
Personal attention |
Es mantindrà contacte amb l'alumne a demanda, però concretant data per a la consulta presencial. El correu-e serà la forma habitual de comunicació fora de l'aula. |
Description |
S'avaluarà la participació de l'estudiant en els debats presencials i no presencials i, també, la seva implicació en el seguiment (diari de classe, bloc, fòrums, etc.) i desenvolupament de l'assignatura.
Students interested in reading the following items in English, please contact the course coordinator by e-mail. |
Methodologies |
Competences
|
Description |
Weight |
|
|
|
|
Introductory activities |
|
S'avaluarà qualitativament la participació activa de l'estudiant en la posada en marxa de l'assignatura |
|
Lecture |
|
S'avaluarà la participació activa de l'estudiant en les sessions expositives a l'aula, independentment del/s ponent/s |
2.5 |
Laboratory practicals |
|
S’avaluaran els informes de laboratori amb una puntuació que pot suposar 2 punts addicionals a la nota obtinguda a l’examen de pràctiques (sempre que s'hagi obtingut una puntuació mínima de 4 al mateix). |
15 |
Presentations / oral communications |
|
S'avaluarà (i coavaluarà) la presentació sobre el procediment a seguir per tal de resoldre un problema enològic al laboratori, tant en començar com en acabar el curs |
10 |
IT-based practicals |
|
S'avaluarà la participació a Moodle i la coherència i seguiment del bloc de l'assignatura |
5 |
Assignments |
|
S'avaluarà el lliurament de treballs a través de la plataforma Moodle, en fons i forma |
15 |
Problem solving, exercises in the classroom |
|
S'avaluarà la resolució dels problemes fets presencialment a l'aula |
2.5 |
Personal attention |
|
S'avaluarà qualitativament la implicació de l'estudiant en el correcte desenvolupament de l'assignatura (consultes, etc.) |
|
Multiple-choice objective tests |
|
Es faran a l'aula tests de control de seguiment de l'assignatura, d'una durada màxima de 20 min. Són imprescindibles per a efectuar l'avaluació continuada i caldrà obtenir una puntuació mínima de 4 per a fer promig amb la resta de proves avaluatives. |
10 |
Practical tests |
|
Es farà un examen en finalitzar les pràctiques al laboratori. Caldrà una puntuació mínima de 4 per a fer tenir en compte la valoració dels informes de laboratori i fer promig amb la resta de l'assignatura.i |
30 |
Oral tests |
|
S'avaluarà la presentació sobre el procediment a seguir per tal de resoldre un problema enològic al laboratori, en acabar el curs.
S'oferirà la possibilitat de fer una prova addicional (oral) en cas que la nota final sigui dubtosa. |
5 |
Others |
|
Es tindrà en compte qualsevol altre input (assistència a seminaris, conferències, exposicions, etc.) que hagi estat iniciativa de l'estudiant |
5 |
|
Other comments and second exam session |
The evaluation of the subject pivots on two axes, which are theoretical and practical content, about 50%. The course introduces a problem to be solved wine key chemical analysis and presented orally to their fellow students. The rest of the course is aimed at solving this problem, using the proper tools for each situation. The course ends remaking this initial work but incorporating the knowledge gained. To evaluate learning different strategies are used (online tasks and tests test mainly) throughout the year. It is important to note that the score of checks carried out in class must be higher than 4 to be able to average with other tests during the evaluation process continues. In this link you will find the tools used during 2014-15 to make this assessment. For the second round will be a test on the theoretical and the other on the practical content of the course. Must have at least proven track it (evidence of participation in Mooodle and delivery of 50% of the work). Must have obtained a minimum score of 3.5 on the theory and another on the practice to make average. During the evaluation tests, mobile phones, tablets and other devices that are not expressly authorized by the test, must be turned off and out of sight. The realization of any fraudulent activity demonstratively evaluation of any subject material support as both virtual and electronic leads the student grade suspense of this activity assessment. Regardless of this, the seriousness of the facts, the center may propose the initiation of disciplinary proceedings, which will be initiated by decision of the rector. EVALUATION OF POWER IS INTEGRATED COURSE. The degree of achievement will affect the status of any work or tests in a variable percentage depending on their type and indicated in each case before (via Moodle). Since the 2014-15 academic year will be special emphasis on skills assessment B6 and C4. |
Basic |
Josep Saña, Química per a les ciències de la naturalesa i l'alimentació , , Ed. Vicens Vives
Claudi Mans, Els Secrets de les etiquetes: la química dels productes de casa, , Ed. Mina
Claudi Mans, Los secretos de las etiquetas, , Ed. Ariel
|
It is highly recommended to use a textbook (as the one indicated in the first place and in the complementary bibliography) specific for understanding the principles of analytical chemistry, but, since this is an introductory course, it is also very important to contextualize it well and, therefore, it is important to explore the food (wine) role of this discipline (chemical analysis). For that reason popular science books have been included as basic reading. . |
Complementary |
Daniel C. Harris, Análisis químico cuantitativo , 3, Ed. Reverté
|
Popular science blogs such as Scientia, blog de Bertus, la margarita se agita, gominolas de petróleo iand el búho gris are also highly recommended. |
Subjects that continue the syllabus |
OENOLOGICAL CHEMISTRY/19224103 | OENOLOGICAL CHEMICAL ANALYSIS I/19224104 | SENSORY EVALUATION I/19224107 | OENOLOGICAL CHEMICAL ANALYSIS II/19224110 |
|
Subjects that are recommended to be taken simultaneously |
BASIC OPERATIONS/19224101 |
|
Subjects that it is recommended to have taken before |
STATISTICS/19224005 | MATHEMATICS/19224006 | PHYSICS/19224007 | CHEMISTRY I/19224008 |
|
|
Other comments |
Subjects that continue the syllabus:
Anàlisi Quìmica Enològica I
Anàlisi Química Enològica II
Anàlisi Instrumental
Gestió de la Qualitat en la Indústria Vitivinícola
As well as other optional subjects teached by the analytical chemistry staff
|
(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation. |
|