DADES IDENTIFICATIVES 2020_21
Assignatura (*) QUÍMICA II Codi 19224009
Ensenyament
Grau d'Enologia (2014)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Formació bàsica Primer 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Química Analítica i Química Orgànica
Coordinador/a
BUSTO BUSTO, OLGA
Adreça electrònica laura.acena@urv.cat
olga.busto@urv.cat
Professors/es
ACEÑA MUÑOZ, LAURA
BUSTO BUSTO, OLGA
Web
Descripció general i informació rellevant <div> En aquesta assignatura s'imparteixen els coneixements introductoris necessaris per a comprendre les assignatures de Química i d'Anàlisi Enològica i Gestió de la Qualitat i la Seguretat del Vi. L'enfoc està orientat a descobrir en la química analítica una eina de resolució de problemes en l'àmbit enològic, seguint un protocol que permeti la selecció del mètode més adient en cada situació</div><div><br /></div><div>En el cas d’emergència sanitària que requereixi confinar la població o que impliqui restriccions de mobilitat durant aquest curs, es procurarà adaptar l'activitat docent i l'avaluació. Si es produeix aquesta situació, s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de l'assignatura. </div>

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1 Aplicar coneixements bàsics de matemàtiques, física, química i biologia a l'enologia
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1 Aplicar tècniques experimentals bàsiques en el laboratori químic
Interpretar dades i resultats experimentals
Utilitzar les tècniques comunes de laboratori de química enològica
Discernir entre les diferents tècniques d'anàlisi útils en els laboratoris enològics
Seleccionar el mètode d'anàlisi més adequat al problema
Demostrar habilitat en el laboratori d'anàlisi enològica
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
• La sistemàtica analítica en l'àmbit enològic. Fonaments: Anàlisi quantitativa i qualitativa, tècniques en química analítica. Bibliografia en química analítica. Sistemàtica del procediment analític: Presa, conservació i tractament de les mostres, eliminació d'interferències. Mesures analítiques: Xifres significatives, patrons, calibració i estandardització, qualitat i avaluació dels resultats, criteris de validesa d’un assaig, errors, tractament estadístic dels resultats.
• Tècniques de separació d'interès enològic Conceptes bàsics: Classificació, recuperació i separació. Extracció: Equilibri d'extracció, mètodes d'extracció, utillatge. Cromatografia plana i cromatografia en columna: Fonaments, utillatge.
• Equilibri en dissolució. Teoria de l’equilibri àcid-base: Càlcul del pH, àcids polipròtids, solucions amortidores del pH.
Equilibris heterogenis: solubilitat, precipitació fraccionada.
Equilibris de formació de complexes.
Equilibris d’oxidació-reducció: Cel•les galvàniques, potencials d’elèctrode, l’equació de Nernst.
• Introducció als mètodes clàssics d'anàlisi. Volumetries i gravimetries. Mètodes gravimètrics: Anàlisi gravimètrica, tipus i propietats dels precipitats, utillatge. Mètodes volumètrics: Reacció volumètrica, tipus de volumetries, terminologia, utillatge. Volumetries àcid-base.Volumetries de precipitació i complexació. Volumetries redox.
• Introducció als mètodes instrumentals d'anàlisi. Mètodes electroquímics: Fonaments, reaccions, classificació, potenciometria, conductimetria. Mètodes òptics: Fonaments, radiació electromagnètica, classificació, tècniques no espectrals, espectroscòpia molecular, espectroscòpia atòmica. Mètodes cromatogràfics: Fonaments, classificació, paràmetres. Cromatografia de gasos. Cromatografia líquida.
• Introducció al control de qualitat i seguretat agroalimentària Concepte de qualitat en el vi. Introducció a l'anàlisi organolèptica. Introducció a la legislació i normes de qualitat i seguretat alimentàries. Terminologia de la qualitat.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 1 2
Sessió Magistral
A1
19 19 38
Pràctiques a laboratoris
A1
30 40 70
Treballs
A1
0.2 6 6.2
Resolució de problemes, exercicis
A1
10 20 30
Atenció personalitzada
0.5 0 0.5
 
Proves de desenvolupament
A1
1 0 1
Proves mixtes
A1
1 0 1
Proves objectives de tipus test
A1
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura i dels criteris d'avaluació de la mateixa
Sessió Magistral Exposició teòrica del contingut del temari amb l'ajuda de presentacions, projeccions, vídeos i qualsevol altra documentació adient.
Pràctiques a laboratoris Desenvolupament al laboratori de diferents anàlisis químiques necessàries pel correcte control de l’elaboració del vi. Les pràctiques impliquen portar al dia la llibreta del laboratori i lliurar els informes parcials de les diferents anàlisis. En finalitzar, es farà un examen de les activitats realitzades.
Treballs Elaboració de tasques de format curt relacionades amb el temari de l'assignatura
Resolució de problemes, exercicis Realització de problemes/exercicis a l'aula, relacionats amb els continguts de teoria.
Atenció personalitzada Es mantindrà contacte amb l'alumne a demanda, però concretant data per a la consulta presencial. El correu-e serà la forma habitual de comunicació fora de l'aula.

Atenció personalitzada
Descripció

Els alumnes poden fer totes les consultes que creguin convenients durant les hores de classe presencial i també fora d'aquestes. En aquest darrer supòsit s'haurà de concertar hora prèvia per tal d'assegurar la disponibilitat del professor. Aquest horari de tutoria s'ha de consensuar entre alumne i professor via Moodle.


Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques a laboratoris
A1
S'avaluarà la preparació d'aquestes així com l'execució al laboratori (idoneïtat del material emprat, preguntes i implicació, sentit crític, temps emprat) i la llibreta de laboratori. 27'5% de la nota final (el treball realitzat al laboratori, juntament amb la llibreta i els informes de pràctiques, comptaran un 55% de la nota de pràctiques)
Treballs
A1
S'avaluarà el lliurament de treballs a través de la plataforma Moodle, en fons i forma 15% de la nota final
Resolució de problemes, exercicis
A1
S'avaluarà la resolució dels problemes plantejats a l'aula i realitzats de forma autònoma. 15% de la nota final
Proves objectives de tipus test
A1
S'avaluarà l'aprenentatge dels conceptes fonamentals mitjançant controls tipus test fets a l'aula 20% de la nota final
Proves de desenvolupament
A1
Avaluació dels conceptes teòrics i de la resolució de problemes pràctics, tots ells relacionats amb les pràctiques del laboratori 22’5% de la nota final (aquest examen compta un 45% de la nota de pràctiques)
Proves mixtes
A1
Avaluació dels conceptes teòrics abordats a les classes magistrals així com dels petits càlculs treballats a les mateixes classes 20% de la nota final
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Les PRÀCTIQUES DE LABORATORI són OBLIGATÒRIES.

L' avaluació continuada constarà de treballs i controls de teoria, i informes, treball de laboratori i examen de pràctiques.

La part de teoria compta un 50% de la nota final (40% controls i 60% exercicis i treballs lliurats). La part de pràctiques compta un 50% de la nota final (45% examen i 55% informes + feina al laboratori). Amb aquests percentatges s'obtindrà la nota de l'avaluació continuada que constitueix la primera convocatòria (es farà mitjana sempre i quan la mitjana dels control de teoria i la nota de l'examen de pràctiques siguin iguals o superiors a 4). Per tal d'aprovar l'assignatura cal que la mitjana d'ambdues parts sigui igual o superior a 5.

Els alumnes que no hagin superat aquesta convocatòria disposaran d'una segona convocatòria que consistirà en un examen escrit final de tota la assignatura i que comptarà el 100% de la nota, on hi haurà una part relacionada amb la teoria i una altra relacionada amb les pràctiques (pesos respectius del 50% sobre la nota final). Cal assolir una puntuació mínima de 4 en cada part per tal de fer mitjana amb l'altre. En qualsevol cas, i per tal d'aprovar l'assignatura cal que la mitjana d'ambdues parts sigui igual o superior a 5.

En casos excepcionals en els que no s'hagi pogut assistir a les pràctiques (i sempre prèvia justificació i acceptació del professor) es podrà realitzar un examen pràctic substitutiu de l'avaluació d'aquestes.

Important: es prohibeix l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves, a excepció del consentiment exprés del professor.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells/dispositius que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat d'avaluació d'alguna assignatura, tant en suport material com virtual i electrònic, comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica Josep Saña, Química per a les ciències de la naturalesa i l'alimentació , , Ed. Vicens Vives
Daniel C. Harris, Análisis químico cuantitativo, , Reverté
Douglas A. Skoog, Donald M. West, F. James Holler, Fundamentos de química analítica, , McGraw-Hill

Complementària Juan García Barceló, Técnicas analíticas para vinos, , GAB Sistemática Analítica S.L.
Organización Internacional de la Viña y el Vino, Compendio de los métodos internacionales de análisis de los vinos y de los mostos (2 vol.), , OIV

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
QUÍMICA ENOLÒGICA/19224103
ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA I/19224104
ANÀLISI SENSORIAL I/19224107
ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA II/19224110

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
OPERACIONS BÀSIQUES/19224101

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
ESTADÍSTICA/19224005
MATEMÀTIQUES/19224006
FÍSICA/19224007
QUÍMICA I/19224008
 
Altres comentaris
Les assignatures: Anàlisi Instrumental Enològica Gestió de la Qualitat i la Seguretat en la Indústria Vitivinícola Eines d'Anàlisi de Dades per al Laboratori Agroalimentari (optativa) ofertes per l'àrea de química analítica en continuen el temari.
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent