DATOS IDENTIFICATIVOS 2020_21
Asignatura (*) OPERACIONES BÁSICAS Código 19224101
Titulación
Grado en Enología (2014)
Ciclo
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo
3 Obligatoria Segundo 2Q
Lengua de impartición
Català
Departamento Ingeniería Química
Coordinador/a
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
Correo-e francisco.lopez@urv.cat
Profesores/as
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
Web
Descripción general e información relevante En el cas d’emergència sanitària que requereixi confinar la població o que impliqui restriccions de mobilitat durant aquest curs, es procurarà adaptar l'activitat docent i l'avaluació. Si es produeix aquesta situació, s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de cada assignatura. Fonaments enginyeria de processos d'elaboració.

Competencias
Tipo A Código Competencias Específicas
 A1 Aplicar conocimientos básicos de matemáticas, física, química y biología a la enología
 A4 Participar en la programación y diseño de nuevas instalaciones vitivinícolas o modificaciones de las existentes
Tipo B Código Competencias Transversales
Tipo C Código Competencias Nucleares

Resultados de aprendizaje
Tipo A Código Resultados de aprendizaje
 A1 Realitzar balanços de matèria i energia.
Calcular dimensionaments bàsics d'operacions unitàries
Disposar dels criteris necessaris per a realitzar el disseny bàsic del procés d'elaboració de vi i productes derivats.
 A4 Calcular dimensionaments bàsics d'operacions unitàries
Tipo B Código Resultados de aprendizaje
Tipo C Código Resultados de aprendizaje

Contenidos
tema Subtema
TEMA 1: CONCEPTES GENERALS. Enginyeria de processos. Operacions unitàries. Unitats i conversions. Sistemes d'unitats. Estequiometria i relacions de composició. Conceptes físic químics. Equilibri de fases.
TEMA 2: BALANÇOS MACROSCÒPICS DE MATÈRIA. Concepte de balanç. Llei de conservació de la matèria. Graus de llibertat. Solució de problemes de balanços de matèria en estat estacionari. Sistemes complexos: presència de recirculacions, bypass i purgues.
TEMA 3: BALANÇOS MACROSCÒPIQUES D'ENERGIA. Introducció. Primer principi de termodinàmica. Aplicació a l'estudi energètic de processos. Aplicació a la circulació de fluids.
TEMA 4: Balanç macroscòpic DE QUANTITAT DE MOVIMENT. Formulació i anàlisi del balanç de quantitat de moviment. Aplicació a la circulació de fluids per conduccions. Aplicació a l'estudi de la sedimentació.
TEMA 5: INTRODUCCIÓ ALS FENÒMENS DE TRANSPORT. Mecanismes de transport. Règims de circulació. Lleis de velocitat: Llei de Fick, Llei de Fourier i Llei de Newton.
TEMA 6: Operacions bàsiques FÍSIQUES CONTROLADES PER LA TRANSFERÈNCIA DE MATÈRIA. Conceptes generals. Estudi de la destil·lació.
TEMA 7: OPERACIÓ BÀSICA QUÍMICA: LA REACCIÓ QUÍMICA. Conceptes generals. Reactors ideals.
TEMA 8: Operacions bàsiques FÍSIQUES CONTROLADES PER LA TRANSFERÈNCIA D'ENERGIA. Conceptes generals. Aplicacions.
TEMA 9: Operacions bàsiques FÍSIQUES CONTROLADES PER LA TRANSFERÈNCIA SIMULTÀNIA DE MATÈRIA I ENERGIA. Conceptes generals. Estudi de la humidificació i condicionament de gasos.
TEMA 10: OPERACIONS BÀSIQUES FÍSIQUES CONTROLADES PER LA TRANSFERÈNCIA DE QUANTITAT DE MOVIMENT. Conceptes generals. Sedimentació i Flotació. Centrifugació. Filtració.

Planificación
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase
Horas fuera de clase
(**) Horas totales
Actividades introductorias
1 1 2
Resolución de problemas/ejercicios en el aula ordinaria
A1
A4
15 20 35
Sesión magistral
A1
A4
14 17 31
Atención personalizada
1 0 1
 
Pruebas mixtas
A1
A4
2 4 6
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologías
Metodologías
  descripción
Actividades introductorias donar visió general enginyeria de procés
Resolución de problemas/ejercicios en el aula ordinaria fer problemes
Sesión magistral explicar temari
Atención personalizada resoldre dubtes

Atención personalizada
descripción
Consultes despatx, moodle, e-mail

Evaluación
Metodologías Competencias descripción Peso        
Resolución de problemas/ejercicios en el aula ordinaria
A1
A4
Corresponen als problemes a entregar 10%
Pruebas mixtas
A1
A4
examen de problemes 90%
Otros  
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

Per fer la ponderació de la nota final s'ha de treure un mínim de 4 en les diferents proves. Es faran 2 proves en el període d'exàmens previst a la Facultat.

La segona convocatòria consistirà en un examen final, mantindran les notes proves superades i altres

Durant les proves avaluatives, els telèfons mòbils, tabletes i altres aparells electrònics que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fuentes de información

Básica Antoni Aucejo, M. DolorsBenages, Àngel Berna, Margarita Sanchotello, Carles Solà, Introducció al’Enginyeria Química, ,
R.M.Felder, R.W.Rousseau , Principios Elementales de los Procesos Químic, ,

Complementaria

Recomendaciones

Asignaturas que continúan el temario
SUBPRODUCTOS VITIVINÍCOLAS/19224114
INGENIERÍA ENOLÓGICA/19224126


Asignaturas que se recomienda haber cursado previamente
MATEMÁTICAS/19224006
FÍSICA/19224007
QUÍMICA II/19224009
QUÍMICA I/19224008
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.