IDENTIFYING DATA 2016_17
Subject (*) OENOLOGICAL CHEMICAL ANALYSIS I Code 19224104
Study programme
Bachelor's Degree in Oenology (2014)
Cycle 1st
Descriptors Credits Type Year Period
3 Compulsory Second 1Q
Language
Català
Department Analytical Chemistry and Organic Chemistry
Coordinator
MESTRES SOLÉ, MARIA MONTSERRAT
E-mail montserrat.mestres@urv.cat
Lecturers
MESTRES SOLÉ, MARIA MONTSERRAT
Web
General description and relevant information En aquesta assignatura es concreta la sistemàtica analítica a l'àmbit de l'enologia. Amb això es pretenen assentar les bases de l'anàlisi (tant el fonament de les tècniques com l'aplicació de les mateixes) com a eina per a la ressolució de problemes concrets i reals en un celler tot emprant tant mètodes de rutina com mètodes oficials.

Competences
Type A Code Competences Specific
 A1 Apply basic knowledge of mathematics, physics, chemistry and biology to oenology.
 A9 Find solutions to specific problems relating to wine production by analysing and interpreting results
Type B Code Competences Transversal
 B2 Effective solutions to complex problems in the field of Oenology.
Type C Code Competences Nuclear
 C2 Be advanced users of the information and communication technologies
 C3 Be able to manage information and knowledge
 C4 Be able to express themselves correctly both orally and in writing in one of the two official languages of the URV

Learning outcomes
Type A Code Learning outcomes
 A1 Conèixer el fonament de les tècniques analítiques emprades al laboratori enològic
Demostrar habilitat en el laboratori d'anàlisi enològic
Saber interpretar dades i resultats experimentals
 A9 Conèixer el fonament de les tècniques analítiques emprades al laboratori enològic
Conèixer i saber utilitzar el material del laboratori enològic
Saber destriar entre mètodes oficials i mètodes de rutina i els resultats que aquests proporcionen
Saber interpretar dades i resultats experimentals
Type B Code Learning outcomes
 B2 Understand problems and be able to break them down into manageable parts.
Present possible solutions that are mostly effective at solving problems.
Find appropriate solutions.
Type C Code Learning outcomes
 C2 Use software for off-line communication: word processors, spreadsheets and digital presentations.
Use software for on-line communication: interactive tools (web, moodle, blogs, etc.), e-mail, forums, chat rooms, video conferences, collaborative work tools, etc.
 C3 Locate and access information effectively and efficiently.
Critically evaluate information and its sources, and add it to their own knowledge base and system of values.
 C4 Produce grammatically correct oral texts.
Produce grammatically correct written texts
Produce well-structured, clear and rich written texts
Produce written texts that are appropriate to the communicative situation

Contents
Topic Sub-topic
Aprofundiment i concreció de la sistemàtica analítica en l'àmbit enològic Conceptes generals. Anàlisi qualitativa i quantitativa. Sistemàtica de l’anàlisi físico-química. Presa i conservació de mostra
Aplicació de les Tècniques de l'Anàlisi Química: preparació de mostra i anàlisi Tractament de mostra: Interferències i Mètodes de separació.
La reacció analítica i les tècniques analítiques clàssiques: mètodes gravimètrics i mètodes volumètrics
Mesura analítica i mesura enològica Propietats de la mesura, càlculs, errors i mètodes de calibració. Anàlisi estadística bàsica dels resultats.
Mètodes d'anàlisi Mètodes oficials (OIV, CEE), mètodes de rutina i mètodes aproximats
El laboratori enològic bàsic Aparells, mesures i especificitats
Bibliografia especialitzada Llibres, bases de dades, url i altres fonts

Planning
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Introductory activities
0.5 0 0.5
Lecture
A1
A9
12 12 24
Problem solving, classroom exercises
A1
A9
B2
C3
15 22.5 37.5
Forums of discussion
A1
A9
B2
C2
C3
C4
0.5 2 2.5
Assignments
A1
A9
B2
C2
C3
C4
1 7.5 8.5
Personal tuition
1 0 1
 
Mixed tests
A1
A9
B2
C3
C4
2 0 2
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies
  Description
Introductory activities Presentació de l'assignatura i dels criteris d'avaluació de la mateixa
Lecture Exposició teòrica dels continguts dels diferents temes de la matèria amb ajuda de projeccions, vídeos i altra documentació que es cregui oportuna
Problem solving, classroom exercises Plantejament, desenvolupament i ressolució de problemes relacionats amb els diferents temes de l'assignatura.
Discussió dels resultats obtinguts en base a situacions reals en un celler.
Forums of discussion Discussió a través de fòrums on-line de problemes, mètodes d'anàlisi o temes d'actualitat relacionats amb l'assignatura.
Assignments Elaboració de tasques de format curt relacionades amb els mètodes d'anàlisi estudiats.
Personal tuition L'alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant les hores de classe presencial i també fora d'aquestes. En aquest darrer supòsit es recomana concertar hora prèvia per tal d'assegurar la disponibilitat del professor

Personalized attention
Description
L'alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant les hores de classe presencial i també durant l'horari del professor d'atenció als alumnes fora d'aquestes. En aquest darrer supòsit es recomana concertar hora prèvia per tal d'assegurar la disponibilitat del professor

Assessment
Methodologies Competences Description Weight        
Forums of discussion
A1
A9
B2
C2
C3
C4
S'avaluarà la participació així com el nivell i importància dels comentaris Pot augmentar la nota de la tasca en la que es participi fins a un 15%
Assignments
A1
A9
B2
C2
C3
C4
S'avaluaran els continguts, fonts d'informació consultades, idoneitat i presentació de les tasques.
En cas de que la tasca estigui relacionada amb la ressolució de problemes, s'avaluarà la metòdica seguida per arribar al resultat, el propi resultat i també la capacitat crítica davant els resultats obtinguts.
25%
Mixed tests
A1
A9
B2
C3
C4
S'avaluaran conceptes teòrics abordats a les classes magistrals així com càlculs bàsics. 75%
Others  
 
Other comments and second exam session

L'avaluació continuada proporcionarà la nota de la primera convocatòria. Els alumnes que no hagin superat aquesta o vulguin millorar nota disposaran d'una segona convocatòria que consistirà en un examen escrit el resultat del qual cal que sigui igual o superior a 5 per tal d'aprovar l'assignatura.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Sources of information

Basic / Josep Saña Vilaseca, Química : per a les ciències de la naturalesa i l'alimentació , , Vicens Vives, 1993
P. Iland, N. Bruer, G. Edwards, S. Caloghiris, E.Wilkes, Chemical analysis of grapes and wine: techniques and concepts, 2ª, Patrick Iland Wine Promotions PTY LTD, 2013
J. Garcia Barceló, Tècnicas analíticas para vinos, http://shop.gabsystem.com/b2c/producto/1000000/1/tecnicas-analiticas-para-vinos, GAB, 1990
Office Internacional de la Vigne et du Vin, Compendium of International Methods of Analysis of Wines and Musts (2 vol.), , on-line

Complementary Skoog; West; Holler; Crouch, Fundamentos de Química Analítica, 8ª, Paraninfo, 2008
D.C. Harris, Análisis Químico Cuantitativo, 3ª, Reverté, 2012

Recommendations

Subjects that continue the syllabus
OENOLOGICAL CHEMICAL ANALYSIS II/19224110

Subjects that are recommended to be taken simultaneously
OENOLOGICAL CHEMISTRY/19224103

Subjects that it is recommended to have taken before
CHEMISTRY II/19224009
CHEMISTRY I/19224008
(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.