DADES IDENTIFICATIVES 2019_20
Assignatura (*) ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA I Codi 19224104
Ensenyament
Grau d'Enologia (2014)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Segon 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Química Analítica i Química Orgànica
Coordinador/a
MESTRES SOLÉ, MARIA MONTSERRAT
Adreça electrònica montserrat.mestres@urv.cat
Professors/es
MESTRES SOLÉ, MARIA MONTSERRAT
Web
Descripció general i informació rellevant En aquesta assignatura es concreta la sistemàtica analítica a l'àmbit de l'enologia. Amb això es pretenen assentar les bases de l'anàlisi (tant el fonament de les tècniques com l'aplicació de les mateixes) com a eina per a la ressolució de problemes concrets i reals en un celler tot emprant tant mètodes de rutina com mètodes oficials.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1 Aplicar coneixements bàsics de matemàtiques, física, química i biologia a l'enologia
 A9 Donar resposta a problemes vitivinícoles concrets mitjançant la metodologia d'anàlisi adequada i saber interpretar els resultats
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1 Conèixer el fonament de les tècniques analítiques emprades al laboratori enològic
Demostrar habilitat en el laboratori d'anàlisi enològic
Saber interpretar dades i resultats experimentals
 A9 Conèixer el fonament de les tècniques analítiques emprades al laboratori enològic
Conèixer i saber utilitzar el material del laboratori enològic
Saber destriar entre mètodes oficials i mètodes de rutina i els resultats que aquests proporcionen
Saber interpretar dades i resultats experimentals
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Aprofundiment i concreció de la sistemàtica analítica en l'àmbit enològic Conceptes generals. Anàlisi qualitativa i quantitativa. Sistemàtica de l’anàlisi físico-química. Presa i conservació de mostra
Aplicació de les Tècniques de l'Anàlisi Química: preparació de mostra i anàlisi Tractament de mostra: Interferències i Mètodes de separació.
La reacció analítica i les tècniques analítiques clàssiques: mètodes gravimètrics i mètodes volumètrics
Mesura analítica i mesura enològica Propietats de la mesura, càlculs, errors i mètodes de calibració. Anàlisi estadística bàsica dels resultats.
Mètodes d'anàlisi Mètodes oficials (OIV, CEE), mètodes de rutina i mètodes aproximats
El laboratori enològic bàsic Aparells, mesures i especificitats
Bibliografia especialitzada Llibres, bases de dades, url i altres fonts

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
0.5 0 0.5
Sessió Magistral
A1
A9
12 12 24
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A1
A9
15 22.5 37.5
Fòrums de debat
A1
A9
0.5 2 2.5
Treballs
A1
A9
1 7.5 8.5
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A1
A9
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura i dels criteris d'avaluació de la mateixa
Sessió Magistral Exposició teòrica dels continguts dels diferents temes de la matèria amb ajuda de projeccions, vídeos i altra documentació que es cregui oportuna
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Plantejament, desenvolupament i ressolució de problemes relacionats amb els diferents temes de l'assignatura.
Discussió dels resultats obtinguts en base a situacions reals en un celler.
Fòrums de debat Discussió a través de fòrums on-line de problemes, mètodes d'anàlisi o temes d'actualitat relacionats amb l'assignatura.
Treballs Elaboració de tasques de format curt relacionades amb els mètodes d'anàlisi estudiats.
Atenció personalitzada L'alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant les hores de classe presencial i també fora d'aquestes. En aquest darrer supòsit es recomana concertar hora prèvia per tal d'assegurar la disponibilitat del professor

Atenció personalitzada
Descripció
L'alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant les hores de classe presencial i també durant l'horari del professor d'atenció als alumnes fora d'aquestes. En aquest darrer supòsit es recomana concertar hora prèvia per tal d'assegurar la disponibilitat del professor

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Fòrums de debat
A1
A9
S'avaluarà la participació així com el nivell i importància dels comentaris Pot incrementar la nota de la tasca que es treballi en el fòrum fins a un 15%
Treballs
A1
A9
S'avaluaran els continguts, fonts d'informació consultades, idoneitat i presentació de les tasques.
En cas de que la tasca estigui relacionada amb la ressolució de problemes, s'avaluarà la metòdica seguida per arribar al resultat, el propi resultat i també la capacitat crítica davant els resultats obtinguts.
25%
Proves mixtes
A1
A9
S'avaluaran conceptes teòrics abordats a les classes magistrals així com càlculs bàsics. 75%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

L'avaluació continuada proporcionarà la nota de la primera convocatòria. Els alumnes que no hagin superat aquesta o vulguin millorar nota disposaran d'una segona convocatòria que consistirà en un examen escrit el resultat del qual cal que sigui igual o superior a 5 per tal d'aprovar l'assignatura.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica / Josep Saña Vilaseca, Química : per a les ciències de la naturalesa i l'alimentació , , Vicens Vives, 1993
P. Iland, N. Bruer, G. Edwards, S. Caloghiris, E.Wilkes, Chemical analysis of grapes and wine: techniques and concepts, 2ª, Patrick Iland Wine Promotions PTY LTD, 2013
J. Garcia Barceló, Tècnicas analíticas para vinos, http://shop.gabsystem.com/b2c/producto/1000000/1/tecnicas-analiticas-para-vinos, GAB, 1990
Office Internacional de la Vigne et du Vin, Compendium of International Methods of Analysis of Wines and Musts (2 vol.), , on-line

Complementària Skoog; West; Holler; Crouch, Fundamentos de Química Analítica, 8ª, Paraninfo, 2008
D.C. Harris, Análisis Químico Cuantitativo, 3ª, Reverté, 2012

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA II/19224110

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
QUÍMICA ENOLÒGICA/19224103

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
QUÍMICA II/19224009
QUÍMICA I/19224008
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent