DADES IDENTIFICATIVES 2019_20
Assignatura (*) ENOLOGIA GENERAL I Codi 19224106
Ensenyament
Grau d'Enologia (2014)
Cicle 1r i 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Segon 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Química Física i Inorgànica
Coordinador/a
ZAMORA MARÍN, FERNANDO
Adreça electrònica fernando.zamora@urv.cat
Professors/es
ZAMORA MARÍN, FERNANDO
Web
Descripció general i informació rellevant Introduir el concenptes necesaris per elaborar els diferents tipus de vins al celler

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A6 Controlar la transformació del raïm en vi en funció del tipus de producte buscat i dels imperatius reglamentaris tant nacionals i estatals com internacionals i higiènics. Dominar les pràctiques enològiques i els tractaments dels vins.
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A6 Realitzar els controls sanitaris i de maduresa del raïm i de decidir en funció d'ells la data de la verema
Saber organitzar una verema
Utilitzar correctament tots els equips tècnics propis d'un celler per obtenir el most i / o processar la pasta de verema per a la fermentació vínica
Controlar les fermentacions i maceracions
Realitzar les correccions pertinents dels mosts i dels vins
Saber utilitzar i dosificar amb Criteri productes enològics
Saber des del punt de vista pràctic elaborar vins
Conèixer i saber utilitzar tots els equips propis del celler
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Tema 0. Introducció
Tema 1. Composició del raïm; Controls de maduresa.

Tema 2. Les malalties de la vinya; Incidència enològica; Sistemes per a la detecció de la podridura.
Tema 3. Sistemes de verema i de transport de la verema.
Tema 4. Correccions del most.
Tema 5. Normativa de la CEE; sistemes de detecció de fraudes en les correccions del most.

Tema 6. Transformacions prefermentatives.

Tema 7. Influència de les condicions edafoclimàtiques, genètiques, culturals i enològiques sobre la qualitat del raïm i del vi.
Tema 8. Recepció i tractament de la verema.
Tema 9. Vinificació en blanc
Tema 10. Vinificacions especials en blanc: Hiperoxidació; Maceració Pel·licular.
Tema 11: Els compostos fenòlics en relació amb les sensacions organolèptiques i la capacitat del vi per envellir.
Tema 12. Vinificació en negre
Tema 13. Aturades de fermentació. Mesures preventives i curatives.
Tema 14. Criança i envelliment del vi.
Tema 15. Fermentació i criança en barrica del vi blanc.

Tema 16. Vinificació en rosat.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
A6
1 2 3
Sessió Magistral
A6
35 90 125
Atenció personalitzada
A6
4 8 12
 
Proves de desenvolupament
A6
5 5 10
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Introduir l'assignatura
Sessió Magistral Desenvolupar els contiguts teòrics de l'assignatura
Atenció personalitzada Atendre presnalizadament als estudiants per tal d'aclarir els prossibles dubtes

Atenció personalitzada
Descripció
Ala alumnes s'els informarà de l'horari de disponibilitat del professor per tal de que en cas de dubtes poguin solicitar una cita per resoldreles

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Proves de desenvolupament
A6
Tres examens escrits: dos seran amb preguntes dedesenvolupoament sobre els continguts del temes i un altre de problemes. El total dels examens serà el 80% de la nota.
Tots els examens s'han d'aprovar.
80%
Altres  

Assistència i participació a classe.

20%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

El primer examen parcial tindrà 1 o 2 problemes d'aplicació pràctica en bodega que obligatòriament s'han de resoldre de forma correcta per poder aprovar l'assignatura

L'avaluació de la segona convocatòria serà similar a la primera


Fonts d'informació

Bàsica Boulton, R, Principles and practices of winemaking, Chapman & Hall, 1996
Flancy, C. , Œnologie; Fondements scientifiques et technologiques, Ed. Lavoisier,, 1998
Hidalgo, J., Tratado de Enología. 2 tomos, Mundi-Prensa, 2011
Moreno-Arribas & M.C. Polo, Wine Chemistry and Biochemistry, Springer, 2008
Ribéreau-Gayon, J., Peynaud, E., Sudraud,P. y Ribérau-Gayon, P, Sciences et Techniques du vin, 4 toms,, Ed. Dunod, 1975-76
Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D. Doneche, B., Lonvaud, A., Glories, Y. Bertrand, A., Maujean, , Traité d'Œnologie. 2 Toms, Ed. Dunod , 1998
Zamora, F., Elaboración y crianza del vino tinto, AMV Ediciones, 2003

Complementària

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA I/19224104
ANÀLISI SENSORIAL I/19224107
ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA II/19224110
ANÀLISI SENSORIAL II/19224113

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
MICROBIOLOGIA I BIOQUÍMICA ENOLÒGIQUES I/19224102
MICROBIOLOGIA I BIOQUÍMICA ENOLÒGIQUES II/19224109

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
MICROBIOLOGIA GENERAL/19224004
BIOQUÍMICA/19224010
QUÍMICA I/19224008
QUÍMICA ENOLÒGICA/19224103
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent