Tipo A
|
Código |
Competencias Específicas | | A6 |
Controlar la transformación de la uva en vino en función del tipo de producto buscado, de los imperativos reglamentarios tanto nacionales como internacionales y de la higiene; dominando las prácticas enológicas y los tratamientos de los vinos |
Tipo B
|
Código |
Competencias Transversales |
Tipo C
|
Código |
Competencias Nucleares |
Resultados de aprendizaje |
Tipo A
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
| A6 |
Realitzar els controls sanitaris i de maduresa del raïm i de decidir en funció d'ells la data de la verema
Saber organitzar una verema
Utilitzar correctament tots els equips tècnics propis d'un celler per obtenir el most i / o processar la pasta de verema per a la fermentació vínica
Controlar les fermentacions i maceracions
Realitzar les correccions pertinents dels mosts i dels vins
Saber utilitzar i dosificar amb Criteri productes enològics
Saber des del punt de vista pràctic elaborar vins
Conèixer i saber utilitzar tots els equips propis del celler
|
Tipo B
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
Tipo C
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
tema |
Subtema |
Tema 0. Introducció |
|
Tema 1. Composició del raïm; Controls de maduresa.
|
|
Tema 2. Les malalties de la vinya; Incidència enològica; Sistemes per a la detecció de la podridura. |
|
Tema 3. Sistemes de verema i de transport de la verema. |
|
Tema 4. Correccions del most. |
|
Tema 5. Normativa de la CEE; sistemes de detecció de fraudes en les correccions del most.
|
|
Tema 6. Transformacions prefermentatives.
|
|
Tema 7. Influència de les condicions edafoclimàtiques, genètiques, culturals i enològiques sobre la qualitat del raïm i del vi. |
|
Tema 8. Recepció i tractament de la verema. |
|
Tema 9. Vinificació en blanc |
|
Tema 10. Vinificacions especials en blanc: Hiperoxidació; Maceració Pel·licular. |
|
Tema 11: Els compostos fenòlics en relació amb les sensacions organolèptiques i la capacitat del vi per envellir. |
|
Tema 12. Vinificació en negre |
|
Tema 13. Aturades de fermentació. Mesures preventives i curatives. |
|
Tema 14. Criança i envelliment del vi. |
|
Tema 15. Fermentació i criança en barrica del vi blanc.
|
|
Tema 16. Vinificació en rosat. |
|
Metodologías :: Pruebas |
|
Competencias |
(*) Horas en clase
|
Horas fuera de clase
|
(**) Horas totales |
Actividades introductorias |
|
1 |
2 |
3 |
Sesión magistral |
|
35 |
90 |
125 |
Atención personalizada |
|
4 |
8 |
12 |
|
Pruebas de desarrollo |
|
5 |
5 |
10 |
|
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor. (**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos |
Metodologías
|
descripción |
Actividades introductorias |
Introduir l'assignatura |
Sesión magistral |
Desenvolupar els contiguts teòrics de l'assignatura |
Atención personalizada |
Atendre presnalizadament als estudiants per tal d'aclarir els prossibles dubtes |
descripción |
Ala alumnes s'els informarà de l'horari de disponibilitat del professor per tal de que en cas de dubtes poguin solicitar una cita per resoldreles |
Metodologías |
Competencias
|
descripción |
Peso |
|
|
|
|
Pruebas de desarrollo |
|
Tres examens escrits: dos seran amb preguntes dedesenvolupoament sobre els continguts del temes i un altre de problemes. El total dels examens serà el 80% de la nota.
Tots els examens s'han d'aprovar. |
80% |
Otros |
|
Assistència i participació a classe. |
20% |
|
Otros comentarios y segunda convocatoria |
El primer examen parcial tindrà 1 o 2 problemes d'aplicació pràctica en bodega que obligatòriament s'han de resoldre de forma correcta per poder aprovar l'assignatura L'avaluació de la segona convocatòria serà similar a la primera |
Básica |
Boulton, R, Principles and practices of winemaking, Chapman & Hall, 1996
Flancy, C. , Œnologie; Fondements scientifiques et technologiques, Ed. Lavoisier,, 1998
Hidalgo, J., Tratado de Enología. 2 tomos, Mundi-Prensa, 2011
Moreno-Arribas & M.C. Polo, Wine Chemistry and Biochemistry, Springer, 2008
Ribéreau-Gayon, J., Peynaud, E., Sudraud,P. y Ribérau-Gayon, P, Sciences et Techniques du vin, 4 toms,, Ed. Dunod, 1975-76
Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D. Doneche, B., Lonvaud, A., Glories, Y. Bertrand, A., Maujean, , Traité d'Œnologie. 2 Toms, Ed. Dunod , 1998
Zamora, F., Elaboración y crianza del vino tinto, AMV Ediciones, 2003
|
|
Complementaria |
|
|
Asignaturas que continúan el temario |
ANÁLISIS QUÍMICO ENOLÓGICO I/19224104 | ANÁLISIS SENSORIAL I/19224107 | ANÁLISIS QUÍMICO ENOLÓGICO II/19224110 | ANÁLISIS SENSORIAL II/19224113 |
|
Asignaturas que se recomienda cursar simultáneamente |
MICROBIOLOGÍA Y BIOQUÍMICA ENOLÓGICAS I/19224102 | MICROBIOLOGÍA Y BIOQUÍMICA ENOLÓGICAS II/19224109 |
|
Asignaturas que se recomienda haber cursado previamente |
MICROBIOLOGÍA GENERAL/19224004 | BIOQUÍMICA/19224010 | QUÍMICA I/19224008 | QUÍMICA ENOLÓGICA/19224103 |
|
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente. |
|