Type A
|
Code |
Competences Specific | | A6 |
Monitor the transformation of grapes into wine whilst taking into account the type of product desired, the national and international regulations and the hygiene regulations and by applying knowledge of oenological practices and wine treatments |
Type B
|
Code |
Competences Transversal |
Type C
|
Code |
Competences Nuclear |
Type A
|
Code |
Learning outcomes |
| A6 |
Realitzar els controls sanitaris i de maduresa del raïm i de decidir en funció d'ells la data de la verema
Saber organitzar una verema
Utilitzar correctament tots els equips tècnics propis d'un celler per obtenir el most i / o processar la pasta de verema per a la fermentació vínica
Controlar les fermentacions i maceracions
Realitzar les correccions pertinents dels mosts i dels vins
Saber utilitzar i dosificar amb Criteri productes enològics
Saber des del punt de vista pràctic elaborar vins
Conèixer i saber utilitzar tots els equips propis del celler
|
Type B
|
Code |
Learning outcomes |
Type C
|
Code |
Learning outcomes |
Topic |
Sub-topic |
Tema 0. Introducció |
|
Tema 1. Composició del raïm; Controls de maduresa.
|
|
Tema 2. Les malalties de la vinya; Incidència enològica; Sistemes per a la detecció de la podridura. |
|
Tema 3. Sistemes de verema i de transport de la verema. |
|
Tema 4. Correccions del most. |
|
Tema 5. Normativa de la CEE; sistemes de detecció de fraudes en les correccions del most.
|
|
Tema 6. Transformacions prefermentatives.
|
|
Tema 7. Influència de les condicions edafoclimàtiques, genètiques, culturals i enològiques sobre la qualitat del raïm i del vi. |
|
Tema 8. Recepció i tractament de la verema. |
|
Tema 9. Vinificació en blanc |
|
Tema 10. Vinificacions especials en blanc: Hiperoxidació; Maceració Pel·licular. |
|
Tema 11: Els compostos fenòlics en relació amb les sensacions organolèptiques i la capacitat del vi per envellir. |
|
Tema 12. Vinificació en negre |
|
Tema 13. Aturades de fermentació. Mesures preventives i curatives. |
|
Tema 14. Criança i envelliment del vi. |
|
Tema 15. Fermentació i criança en barrica del vi blanc.
|
|
Tema 16. Vinificació en rosat. |
|
Methodologies :: Tests |
|
Competences |
(*) Class hours
|
Hours outside the classroom
|
(**) Total hours |
Introductory activities |
|
1 |
2 |
3 |
Lecture |
|
35 |
90 |
125 |
Personal attention |
|
4 |
8 |
12 |
|
Extended-answer tests |
|
5 |
5 |
10 |
|
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher. (**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students. |
Methodologies
|
Description |
Introductory activities |
Introduir l'assignatura |
Lecture |
Desenvolupar els contiguts teòrics de l'assignatura |
Personal attention |
Atendre presnalizadament als estudiants per tal d'aclarir els prossibles dubtes |
Description |
Ala alumnes s'els informarà de l'horari de disponibilitat del professor per tal de que en cas de dubtes poguin solicitar una cita per resoldreles |
Methodologies |
Competences
|
Description |
Weight |
|
|
|
|
Extended-answer tests |
|
Tres examens escrits: dos seran amb preguntes dedesenvolupoament sobre els continguts del temes i un altre de problemes. El total dels examens serà el 80% de la nota.
Tots els examens s'han d'aprovar. |
80% |
Others |
|
Assistència i participació a classe. |
20% |
|
Other comments and second exam session |
El primer examen parcial tindrà 1 o 2 problemes d'aplicació pràctica en bodega que obligatòriament s'han de resoldre de forma correcta per poder aprovar l'assignatura L'avaluació de la segona convocatòria serà similar a la primera |
Basic |
Boulton, R, Principles and practices of winemaking, Chapman & Hall, 1996
Flancy, C. , Œnologie; Fondements scientifiques et technologiques, Ed. Lavoisier,, 1998
Hidalgo, J., Tratado de Enología. 2 tomos, Mundi-Prensa, 2011
Moreno-Arribas & M.C. Polo, Wine Chemistry and Biochemistry, Springer, 2008
Ribéreau-Gayon, J., Peynaud, E., Sudraud,P. y Ribérau-Gayon, P, Sciences et Techniques du vin, 4 toms,, Ed. Dunod, 1975-76
Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D. Doneche, B., Lonvaud, A., Glories, Y. Bertrand, A., Maujean, , Traité d'Œnologie. 2 Toms, Ed. Dunod , 1998
Zamora, F., Elaboración y crianza del vino tinto, AMV Ediciones, 2003
|
|
Complementary |
|
|
Subjects that continue the syllabus |
OENOLOGICAL CHEMICAL ANALYSIS I/19224104 | SENSORY EVALUATION I/19224107 | OENOLOGICAL CHEMICAL ANALYSIS II/19224110 | SENSORY EVALUATION II/19224113 |
|
Subjects that are recommended to be taken simultaneously |
OENOLOGICAL MICROBIOLOGY AND BIOCHEMISTRY I/19224102 | OENOLOGICAL MICROBIOLOGY AND BIOCHEMISTRY II/19224109 |
|
Subjects that it is recommended to have taken before |
GENERAL MICROBIOLOGY/19224004 | BIOCHEMISTRY/19224010 | CHEMISTRY I/19224008 | OENOLOGICAL CHEMISTRY/19224103 |
|
(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation. |
|