DADES IDENTIFICATIVES 2019_20
Assignatura (*) ANÀLISI SENSORIAL I Codi 19224107
Ensenyament
Grau d'Enologia (2014)
Cicle 1r i 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Segon 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Enginyeria Química
Coordinador/a
CANALS BOSCH, JUAN MIGUEL
Adreça electrònica jmcanals@urv.cat
Professors/es
CANALS BOSCH, JUAN MIGUEL
Web
Descripció general i informació rellevant Introducció a l'anàlisi sensorial, els sentits i la mecànica del tast

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A6 Controlar la transformació del raïm en vi en funció del tipus de producte buscat i dels imperatius reglamentaris tant nacionals i estatals com internacionals i higiènics. Dominar les pràctiques enològiques i els tractaments dels vins.
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A6 Disposar dels coneixements necessaris per a descriure un vi en públic.
Disposar de la capacitat d'associar percepcions sensorials amb composició del producte a fi i efecte de modificar processos, catalogar qualitats i comunicar sensacions.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Tema 1. Introducció a l'anàlisi sensorial.




Introducció. Acondicionament de la sala. Horaris més adequats. Iluminació. Copes. Preparació de les mostres. Temperatura

Tema 2. Sentits que intervenen en el tast. Mecanismes neurofisiològics. Sensibilitat i educació dels sentits. Importància de la memòria.
Tema 3. La vista. Fisiologia de l'ull. Aspecte. Limpidesa. Transparència. Vocabulari general.
Tema 4. Olfacte. Fisiologia. Classificació dels olors. Substàncies odoríferes. Classificació dels aromes: primaris, prefermentatius, secundaris i terciaris. Bouquet. Vocabulari.
Tema 5. El gust. Anatomia. Els quatre gustos elementals; dolç, salat, àcid, amarg. Astringència i altres sensacions. Persistència.Vocabulari per cada sensació.
Tema 6. La sequencia de la degustació. Fase visual, fase olfactiva i fase gustativa. Via retronasal. Fitxes de tast.Tast teòric (identificació de substàncies). Tast analític (llindars de percepció).

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
A6
3 3 6
Sessió Magistral
A6
15 20 35
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària
A6
15 5 20
Atenció personalitzada
4 4 8
 
Proves objectives de preguntes curtes
A6
1 2 3
Proves pràctiques
A6
1 2 3
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels estudiants i presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària Plantejament d’una situació (mostres de vi amb aromes-problema) en la que ha de treballar l’estudiant per donar una solució argumentada al tema, resoldre una sèrie de preguntes concretes o realitzar una reflexió global.
Atenció personalitzada Temps que cada professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als estudiants.

Atenció personalitzada
Descripció
Atenció dels alumnes previ contacte per correu electrònic Sessions de forum al moodle

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Activitats Introductòries
A6
Anivellament 5%
Sessió Magistral
A6
presencialitat 10%
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària
A6
presencialitat 10%
Proves objectives de preguntes curtes
A6
Examen fi curs 37%
Proves pràctiques
A6
Examen identificació descriptors 38%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

L'avaluació de la segona convocatòria serà consistirà en un doble examen de part teòrica i pràctica, a realitzar en el mateix dia.


Fonts d'informació

Bàsica Sancho, Josep, Introducción al análisis de los alimentos, Universitat Barcelona, 1999
E. Peynaud. , El Gusto del Vino. , Mundi Prensa, 1987
Ronald S. Jackson, Análisis sensorial de vinos : manual para profesionales, Acribia, 2006

Complementària

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
ANÀLISI SENSORIAL II/19224113

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
QUÍMICA ENOLÒGICA/19224103
ENOLOGIA GENERAL I/19224106

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent