DADES IDENTIFICATIVES 2016_17
Assignatura (*) VITICULTURA I Codi 19224112
Ensenyament
Grau d'Enologia (2014)
Cicle 1r i 2n
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Segon 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
NADAL ROQUET-JALMAR, MONTSERRAT
Adreça electrònica montserrat.nadal@urv.cat
mariaassumpta.mateos@urv.cat
Professors/es
NADAL ROQUET-JALMAR, MONTSERRAT
MATEOS FERNÁNDEZ, MARIA ASSUMPTA
Web
Descripció general i informació rellevant Estudi dels tipus de sistemes de conducció de la vinya i les tècniques vitícoles associades al conreu: esporga en verd, reg fertilització, maneig del sòl

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A3 Controlar el sistema productiu de la matèria primera amb criteris de qualitat i seguint els imperatius reglamentaris integrant els coneixements d'edafologia, climatologia i viticultura
Tipus B Codi Competències Transversals
 B2 Resoldre problemes complexos de forma efectiva en el camp de l'Enologia.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C3 Gestionar la informació i el coneixement.
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A3 Conèixer les tècniques vitícoles de maneig de la vinya, sistemes de conducció apropiats, en la plantació i les operacions anuals de manteniment del cultiu per tal d'aconseguir la màxima qualitat del raïm.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B2 Presenta opcions de solució que són efectives en la majoria dels casos per resoldre els problemes
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C3 Localitza i accedeix a la informació de manera eficaç i eficient
 C4 Produeix un text oral gramaticalment correcte

Continguts
Tema Subtema
tema 1 Introducción al cultivo de la vid. Sistemas de conducción. Criterios para l’elección de la espaldera. Vigor y porte de la variedad en relación a la canòpia y el sistema de conduccón. Clasificación de los sistemas de conducción: Sistemas verticales y horizontales (simples o con doble pared de vegetación). Materiales del emparrado: alambres, soportes, alambres, clips, tensores, elevadores, puntas, anclajes. Costes de los materiales.
tema 2 Poda en verde. Potencialidad de las yemas. Objetivos y formas de realización del Espergurado. Forma de realización del despuntada. Elevación y recogida de la vegetación. Objetivos y formas de realización del despampanado en la formación de la cepa. Objetivos y formas de realización del aclareo de racimos o raleo.
tema 3 Manejo del suelo. Definición y objetivos. Laboreo i no cultivo. Maquinaria utilizada: Cultivadores, desbrozadoras, subsoladotas..etc. Uso de herbicidas. Mecanismo de acción y persistència. Formas de aplicación. Cubierta vegetal permanente, temporal, no natural y espontánea.
tema 4 Fertilización del viñedo. Necesidades de elementos minerales; extracciones y exportaciones de elementos minerales. Evolución de los minerales en hoja y fruto a lo largo del ciclo anual. Cálculo de fertilizantes: Uso, compatibilidad y mezcla. Formas de aplicación: Eficiencia i duración del abonado. Planificación del abonado.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 1 2
Sessió Magistral
A3
B2
24 30 54
Presentacions / exposicions
C3
C4
5 12 17
Pràctiques de camp/sortides
A3
B2
30 35 65
Atenció personalitzada
A3
4 2 6
 
Proves mixtes
A3
B2
4 0 4
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Explicació programa, tasques a avaluar i fixar calendari de lliurament tasques i proves
Sessió Magistral Classes teòriques amb discussió de gràfics i articles
Presentacions / exposicions Preparació d'un article científic en grups de dos; presentació oral i escrita
Pràctiques de camp/sortides Pràctiques a la finca de Constantí de la URV i visites a vinyes amb l'objectiu de realitzar la pràctica de diverses tècniques vitícoles. Fòrums de debat sobre els temes tractats. Els resultats se avaluen en les proves teòriques.
Atenció personalitzada Tutories de revisió d'exàmens

Atenció personalitzada
Descripció
Dubtes a classe sobre la matèria i tutories puntuals per resolució de problemes

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Presentacions / exposicions
C3
C4
presentació power point i escrit resumit d'un article 10
Proves mixtes
A3
B2
preguntes curtess i interpretació de gràfics 70
Altres  

fòrums de pràctiques de camp

20
 
Altres comentaris i segona convocatòria

En primera convocatòria, sigui teoria o activitat pràctica la nota mínima per fer mitjana és 4,5.

S'avaluen teoria i pràctiques en dues proves diferenciades.

En relació a l'article, s'avalua la presentació oral i el power point escrit

La nota de teoria ha de ser com a mínim 5, en segona convocatòria.

Prohibits tipex

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica Hidalgo, Tratado de Viticultura, , 2011

Complementària

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
EDAFOLOGIA I CLIMATOLOGIA VITÍCOLES/19224105
AMPELOLOGIA/19224111


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent