DATOS IDENTIFICATIVOS 2019_20
Asignatura (*) ANÁLISIS SENSORIAL II Código 19224113
Titulación
Grado en Enología (2014)
Ciclo 1º y 2º
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo
3 Obligatoria Segundo
Lengua de impartición
Català
Departamento Bioquímica y Biotecnología
Coordinador/a
OLIVELLA PASTALLE, FRANCESC RAMON
ROZÈS , NICOLAS ANDRE LOUIS
Correo-e francescramon.olivella@urv.cat
Profesores/as
OLIVELLA PASTALLE, FRANCESC RAMON
Web
Descripción general e información relevante Desenvolupar la capacitat de descriure el vi mitjançant el taller de tast . Degustació de vinificacions especials: vins escumosos, rancios, oportos i vins de Jerez

Competencias
Tipo A Código Competencias Específicas
 A9 Dar respuesta a problemas vitivinícolas concretos mediante la metodología de análisis adecuada y saber interpretar los resultados
Tipo B Código Competencias Transversales
Tipo C Código Competencias Nucleares

Resultados de aprendizaje
Tipo A Código Resultados de aprendizaje
 A9 Disposar dels coneixements necessaris per a descriure un vi en públic.
Disposar de la capacitat d'associar percepcions sensorials amb composició del producte a fi i efecte de modificar processos, catalogar qualitats i comunicar sensacions.
Disposar dels coneixements necessaris per a interpretar les analítiques sensorials del producte i actuar en conseqüència.
Tipo B Código Resultados de aprendizaje
Tipo C Código Resultados de aprendizaje

Contenidos
tema Subtema
1. Descriptores florales y especiados en los vinos, ejemplos.
2. Aromas a frutas principales en vinos blancos y en vinos tintos.
3. Descriptores vegetales y conservas, origen y variedades en que se encuentran.
4. Aromas caramelizados, a maderas y terrosos. Ejemplos.
5. Aromas químicos, sulfurosos, picantes y otros.
6. Degustación de vinificaciones especiales: vinos espumosos, rancios, oportos y vinos de jerez.

Planificación
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase
Horas fuera de clase
(**) Horas totales
Actividades introductorias
A9
1 1 2
Sesión magistral
A9
6 6.6 12.6
Prácticas en laboratorios
A9
22 26.4 48.4
Atención personalizada
2 2 4
 
Pruebas mixtas
A9
2 2.4 4.4
Pruebas prácticas
A9
2 2.6 4.6
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologías
Metodologías
  descripción
Actividades introductorias Continuació de la introducció al tast
Sesión magistral Descripció dels principals aromes que es poden trobar en els vins blancs, negres i escumosos.
Prácticas en laboratorios Pràctiques de tast, Avaluació dels principals aromes i molècules que es troben en els vins.
Exemples en solucions sintètiques i vins reals.
Atención personalizada Correcció de descripcions de vins

Atención personalizada
descripción
Atenció dels alumnes previ contacte per correu electrònic Sessions de forum al moodle

Evaluación
Metodologías Competencias descripción Peso        
Prácticas en laboratorios
A9
Presencialitat 15%
Atención personalizada
Actitut 5%
Pruebas mixtas
A9
Problemes de tipus test i preguntes curtes 35%
Pruebas prácticas
A9
Resolució de problemes de tasts 45%
Otros  
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

Es prohibeix l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves a excepció de consentiment exprés del professor.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluadora d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluadora. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fuentes de información

Básica

M. A. Amerine. 1983. Wine: their sensory evaluation. Ed. Freeman, New York.

J. Bangorri Anguiano. 1985. La Cata de Vinos. Ed. Agricola Española, Madrid.

G. Fribourg. 1989. La degustation: conaitre et comprendre le vin. Edisud, Aix-en-Provence.

M. Leglise. 1984. Una initiation a la degustation des grans vins. Ed. Laffitte, Marseille.

J. Rabourdin. 1989. Œnologie: Index de 1700 vocables de la degustation. Ed. Elvire, La Chapelle-Saint-Mesmin.

M. Ruiz Hernández. 1995. La Cata y el conocimiento de los vinos. A. Madrid Vicente, Ediciones.

S. Spurrier. 1984. La Degustation. Ed. Bordas, Paris.

E. Peynaud. 1984. Enología práctica (primera parte). Mundi-Prensa, Madrid.

E. Peynaud. 1987. El Gusto del Vino. Mundi-Prensa, Madrid.

Complementaria

Recomendaciones

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ANÁLISIS SENSORIAL I/19224107

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MICROBIOLOGÍA Y BIOQUÍMICA ENOLÓGICAS II/19224109
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QUÍMICA ENOLÓGICA/19224103
ENOLOGÍA GENERAL I/19224106
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