IDENTIFYING DATA 2019_20
Subject (*) VINICULTURAL BY-PRODUCTS Code 19224114
Study programme
Bachelor's Degree in Oenology (2014)
Cycle 1st
Descriptors Credits Type Year Period
3 Compulsory Third 1Q
Language
Català
Department Chemical Engineering
Coordinator
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
E-mail francisco.lopez@urv.cat
joan.rabada@urv.cat
Lecturers
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
RABADÀ BAIGES, JOAN
Web
General description and relevant information L'alumne ha de conèixer els productes i subproductes derivats del vi, les seves característiques i propietats. - Calcular sistemes de destil•lació per aplicar a l'elaboració d’aiguardents. - Elaboració aiguardents i vinagres.

Competences
Type A Code Competences Specific
 A12 Produce different types of sparkling wines and other fermented drinks
Type B Code Competences Transversal
Type C Code Competences Nuclear

Learning outcomes
Type A Code Learning outcomes
 A12 Adquirir coneixements específics sobre els derivats del vi com vinagres, aiguardents i orujos.
Disposar dels criteris necessaris per a realitzar el disseny bàsic del procés d'elaboració de vi i productes derivats.
Disposar dels coneixements específics per al disseny de les operacions unitàries que intervenen el procés d'elaboració de vins i productes derivats.
Type B Code Learning outcomes
Type C Code Learning outcomes

Contents
Topic Sub-topic
Tema 1. Fonaments de la destil•lació 1.1 Conceptes generals.
1.2 Equilibri líquid/vapor.
1.3 Destil•lació discontínua.
1.4 Destil•lació contínua. Mètode gràfic de McCabe Thiele.
Tema 2. Destil•lats. 2.1 Destil•lació del vi: tipus i característiques.
2.2 Processos de fabricació de destil•lats del vi.
2.3 Brandis i conyacs.
Tema 3. Most de raïm. Concentrats. 3.1 Obtenció del most.
3.2 Concentració del most (evaporació al buit, òsmosi inversa, congelació).
3.3 Rectificació del most.
Tema 4. Vinagre. 4.1 Biotecnologia del vinagre.
4.2 Mètodes de producció del vinagre.
4.3 Tipus de vinagre.
Tema 5. Altres subproductes del vi. 6.1. Àcid tartàric, adobs, olis, pinsos, colorants.

Planning
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Introductory activities
1 0 1
Lecture
A8
A10
A11
A12
A13
A15
7 7 14
Problem solving, exercises in the classroom
A8
A10
A11
A12
A13
A15
5 5 10
Problem solving, exercises
A8
A10
A11
A12
A13
A15
0 5 5
IT-based practicals in computer rooms
A8
A10
A11
A12
A13
A15
2 6 8
Assignments
A8
A10
A11
A12
A13
A15
0 7 7
Laboratory practicals
A8
A10
A11
A12
A13
A15
15 10 25
Personal attention
2 0 2
 
Mixed tests
A12
3 0 3
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies
  Description
Introductory activities presentació del curs
Lecture sessió magistral
Problem solving, exercises in the classroom Resolució de problemes a classe
Problem solving, exercises Resolució de problemes fora de classe
IT-based practicals in computer rooms Resolució de problemes i activitats mitjançant TIC
Assignments Realització d'activitast més complexes
Laboratory practicals Realització de pràctiques al laboratori
Personal attention Resolució dubtes

Personalized attention
Description
moodle, despatx, e-mail

Assessment
Methodologies Competences Description Weight        
Problem solving, exercises
A8
A10
A11
A12
A13
A15
Entrega de problemes i activitats durant el curs 10%
Laboratory practicals
A8
A10
A11
A12
A13
A15
Assistència obligatòria
Prova escrita u oral
Informe de pràctiques
30%
Mixed tests
A12
2 proves escrites durant el curs
Necessari un mínim de 4 punts sobre 10 en les proves mixtes per ponderar les notes de pràctiques i altres
60%
Others  
 
Other comments and second exam session

Avaluació de la segona convocatòria serà un examen del temari no superat a l'avaluació continuada. Mantindran criteris d'avaluació, conservant-se les notes de pràctiques de laboratori i altres.

Durant les proves avaluatives, els telèfons mòbils, tabletes i altres aparells electrònics que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora


Sources of information

Basic Antonio Madrid Vicente,, Elaboración De Bebidas Alcohólicas De Alta Graduación, ,
Solieri, L., Giudici, P., Vinegars of the World, , New York : Springer, cop. 2009

Ashurts, P.R., Producción y envasado de zumos y bebidas de frutas sin gas, Ed. Acribia, 1999

Bertrand, A., Les eaux-de-vie traditionelles d’origine vinicole, TecDcc Lavoisier, 1990

Guzmán, M., El vinagre, Díaz de Santos, 1998

Llaguno, C., Polo, M.C., El vinagre de vino, CSIC, 1991

Tanner, H., Brunner, H.R., La distillation moderne des fruits, Ed. Heller

Complementary , , ,

Recommendations


Subjects that it is recommended to have taken before
STATISTICS/19224005
MATHEMATICS/19224006
PHYSICS/19224007
CHEMISTRY II/19224009
CHEMISTRY I/19224008
BASIC OPERATIONS/19224101
OENOLOGICAL CHEMISTRY/19224103
GENERAL OENOLOGY I/19224106
(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.