DADES IDENTIFICATIVES 2019_20
Assignatura (*) ENOLOGIA GENERAL II Codi 19224115
Ensenyament
Grau d'Enologia (2014)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
9 Obligatòria Tercer 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
ROZÈS , NICOLAS ANDRE LOUIS
Adreça electrònica fernando.zamora@urv.cat
josemaria.llaurado@urv.cat
jmcanals@urv.cat
nicolasrozes@urv.cat
jordi.gombau@urv.cat
miguel.sancho@urv.cat
Professors/es
ZAMORA MARÍN, FERNANDO
LLAURADÓ REVERCHON, JOSÉ MARÍA
CANALS BOSCH, JUAN MIGUEL
ROZÈS , NICOLAS ANDRE LOUIS
GOMBAU ROIGÉ, JORDI
SANCHO ANADÓN, MIGUEL
Web
Descripció general i informació rellevant

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A6 Controlar la transformació del raïm en vi en funció del tipus de producte buscat i dels imperatius reglamentaris tant nacionals i estatals com internacionals i higiènics. Dominar les pràctiques enològiques i els tractaments dels vins.
 A7 Administrar i dirigir el conjunt d'activitats relacionades amb el control de qualitat d'una empresa vitivinícola
Tipus B Codi Competències Transversals
 CT4 Treballar de forma autònoma i en equip amb responsabilitat i iniciativa
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A6 Realitzar els controls sanitaris i de maduresa del raïm i de decidir en funció d'ells la data de la verema
Utilitzar correctament tots els equips tècnics propis d'un celler per obtenir el most i / o processar la pasta de verema per a la fermentació vínica
Controlar les fermentacions i maceracions
Realitzar les correccions pertinents dels mosts i dels vins
Saber utilitzar i dosificar amb Criteri productes enològics
Saber des del punt de vista pràctic elaborar vins
Conèixer i saber utilitzar tots els equips propis del celler
Saber elaborar vins negres destinat a la criança
Saber determinar l'estabilitat del vi davant de les possibles precipitacions
Saber fer els tractaments d'estabilització dels vins
Conèixer i saber utilitzar tots els equips propis del celler
Conèixer i saber utilitzar tots els equips de filtració
Conèixer i saber utilitzar els diferents sistemes de tancament d'ampolles
Conèixer i saber utilitzar els sistemes d'embotellament
Saber fer un control de qualitat de vi abans i després de l'embotellat
 A7 Saber organitzar una verema
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 CT4 Identificar el propi rol dins del grup i conèixer els objectius i tasques del grup. (Context)
Comunicar i actuar dins del grup per facilitar la cohesió i el rendiment. (Comunicació)
Comprometre’s amb les tasques i l’agenda del grup. (Compromís)
Col·laborar dins del grup en un bon clima de treball i en la resolució de problemes. (Col·laboració)
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
1. Elaboració de vins generosos
2. Destil·lats i altres derivats de la vinya i el vi
3. La clarificació del vi. Estabilització del vi en front de precipitacions col·loïdals
4. Estabilització del vi en front de sals de ferro i de coure
5. La clarificació del vi. Estabilització del vi en front de precipitacions de les sals tartàriques
6. Filtració del vi
7. Sistemes de tapament d’ampolles
8. L’embotellat del vi

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Pràctiques d’elaboració de vi, cervesa i cava
A6
CT4
45 45 90
Sessió Magistral
A6
A7
30 45 75
Pràctiques a laboratoris
A6
A7
15 45 60
Atenció personalitzada
A6
A7
1 0 1
 
Proves de desenvolupament
A6
A7
4 4 8
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura, de la bibliografia i els criteris d'avaluació.
Pràctiques d’elaboració de vi, cervesa i cava Pràctiques al celler destinades a l'aprenentatge dels processos de l'elaboració, estabilització i embotellat del vi
Sessió Magistral Introduir els conceptes corresponents als processos d'estabilització, clarificació, filtració, embotellat i taponat del vi, tant des del punt de vista teòric com de les seves implicacions pràctiques.
Pràctiques a laboratoris Pràctiques de determinació d'indexos d'estabilitat tartàrica, proteica i de la matèria colorant, determinació de l'índex de colmatació, i determinació d'àcid màlic per cromatografia de paper.
Atenció personalitzada El professor atendrà als estudiants previa cita per correu electrònic

Atenció personalitzada
Descripció
El professor atendrà als estudiants previa cita per correu electrònic

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques d’elaboració de vi, cervesa i cava
A6
CT4
Presentació d'informe i examen.
Assistència obligatòria
20
Pràctiques a laboratoris
A6
A7
Presentació d'informe.
Assistència obligatòria
10
Proves de desenvolupament
A6
A7
2 exàmens parcials de preguntes de desenvolupament sobre el temari 70
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Per superar l'assignatura es necessari aprovar (5/10) les 3 parts de forma independent.


La segona convocatòria serà igual a la primera convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica

Complementària

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
ENOLOGIA GENERAL I/19224106
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent