DADES IDENTIFICATIVES 2016_17
Assignatura (*) CULTURA VITIVINÍCOLA Codi 19224116
Ensenyament
Grau d'Enologia (2014)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Tercer 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
CORDERO OTERO, RICARDO ROMÁN
Adreça electrònica marta.conde@urv.cat
ricardo.cordero@urv.cat
jose.hidalgo@urv.cat
antoniojesus.orte@urv.cat
Professors/es
CONDE CHIJEB, MARTA
CORDERO OTERO, RICARDO ROMÁN
HIDALGO CAMACHO, JOSÉ
ORTE VELLÉ, ANTONIO JESÚS
Web
Descripció general i informació rellevant

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A10 Integrar els aspectes històrics, geogràfics, socials i sanitaris en l'àmbit de l'enologia i la viticultura
Tipus B Codi Competències Transversals
 B3 Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu, demostrant capacitat d’innovació.
 B6 Comunicar informació, idees, problemes i solucions de manera clara i efectiva en públic o en àmbits tècnics concrets.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A10 Disposar dels coneixements necessaris per a descriure un vi en públic
• Conèixer orígens i evolució de l'enologia i viticultura en diferents civilitzacions amb un aspecte crític.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B3 Analitza riscos i beneficis de la innovació
 B6 Planifica la comunicació: genera idees, busca informacions, selecciona i ordena la informació, fa esquemes, determina el tipus de públic i els objectius de la comunicació,...
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C4 Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç

Continguts
Tema Subtema
Aspectes històrics de l'enologia
Vi i salut Introducció general. Metabolisme de l'alcohol.
Metabolisme i efectes perjudicials d'alguns compostos secundaris
Efectes positius. Compostos antioxidants
Vi i gastronomia
Geografia vitivinícola Visió general. Aspectes econòmics i comercials.
Coneixement del principals països productors:
Espanya, Itàlia i França.
Altres països productors europeus
Nous països productors: Austràlia, Xile, Argentina i Sudàfrica.
La professió d'enòleg

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
A10
B3
1 1 2
Pràctiques a laboratoris
A10
B3
30 23 53
Sessió Magistral
A10
B6
19 38 57
Presentacions / exposicions
A10
B6
C4
6 18 24
Atenció personalitzada
1 1 2
 
Proves mixtes
A10
B3
B6
4 8 12
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Desenvolupament de l'assignatura. Assignació de les tasques a realitzar.
Pràctiques a laboratoris Sessions comentades de tast. Anàlisi del metabolisme de l'etanol. Relacionar els aspectes organolèptics del tast amb aspectes metodològics de viticultura i enològia.
Sessió Magistral Conceptes bàsics de l'assignatura: Història, tractament de residus, Nocions generals zones vitivinícoles, etc...
Presentacions / exposicions Presentacions individualitzades de zones específiques. Presentacions de vins
Atenció personalitzada Seguiment individual i orientació.

Atenció personalitzada
Descripció
Tutories individuals per tractar temes de treball de l'assignatura.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques a laboratoris
A10
B3
Avaluació mitjançant la participació a les pràctiques. 10%
Presentacions / exposicions
A10
B6
C4
Anàlisi de les exposicions que hagi de fer l'alumne al llarg del curs. 40%
Proves mixtes
A10
B3
B6
Exàmens periòdics (2, amb una avaluació de 20 punts cadascun)
50%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica

Bravo, F. Y Bravo, J.M: Consumo moderado de bebidas alcohólicas: salud y civilización. Inesiba, Madrid, 1993.

Bujan, J. La Guía de la nueva cultura del vino. Rubes editorial, Barcelona, 2004.

Bujanda, L. Efectos del vino en la salud. Prous Science, Barcelona, 2001

Butlletí anual O.I.V.

Chiras D. Environmental Science. A framework for Decision Making. The Benjamin/Cummings Publishing Company, Inc., CA, 1988.

Ciurana, J. Els vins de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca. Generalitat de Catalunya, Barcelona. 1980

Empresa Nacional MERCASA: Alimentación en España 2003 (serie anyal). MERCASA, Madrid, 2003.

Giralt, E. Vinyes i vins: Mil anys d’història. Universitat de Barcelona, 1993.

Grande Covian, F., El vino en la nutrición humana. CRDO Campo de Borja, Zaragoza, 1995

Hubrecht Duijker. Atlas de los vinos de España. Ed. Plaja & Janés. Barcelona, 1992.

Umwin, T. El viño y la viña. Geografía histórica de la viticultura y el comercio del vino. Tusquets editores. Barcelona, 2001

Vallee, B. L., El alcohol en el mundo occidental. Investigación y Ciencia, 263: 56-61, 1998.

Revistes periòdiques: Revista de l'ACE, Enólogos, etc...

Complementària

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
ENOLOGIA GENERAL I/19224106
ANÀLISI SENSORIAL I/19224107
VITICULTURA I/19224112
ANÀLISI SENSORIAL II/19224113


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent