DADES IDENTIFICATIVES 2020_21
Assignatura (*) CULTURA VITIVINÍCOLA Codi 19224116
Ensenyament
Grau d'Enologia (2014)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Tercer 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
MARTINEZ LLORDELLA, JORDI
Adreça electrònica mariaassumpta.mateos@urv.cat
jordi.martinez@urv.cat
Professors/es
MATEOS FERNÁNDEZ, MARIA ASSUMPTA
MARTINEZ LLORDELLA, JORDI
Web
Descripció general i informació rellevant En el cas d’emergència sanitària que requereixi confinar la població o que impliqui restriccions de mobilitat durant aquest curs, es procurarà adaptar l'activitat docent i l'avaluació. Si es produeix aquesta situació, s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de cada assignatura. Relació i impacte de la vitivinicultura amb la societat: Aspectes històrics, econòmics, ambientals i socio-sanitari

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A10 Integrar els aspectes històrics, geogràfics, socials i sanitaris en l'àmbit de l'enologia i la viticultura
Tipus B Codi Competències Transversals
 CT5 Comunicació oral. Comunicar informació de manera clara i precisa a audiències diverses
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A10 Disposar dels coneixements necessaris per a descriure un vi en públic
• Conèixer orígens i evolució de l'enologia i viticultura en diferents civilitzacions amb un aspecte crític.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 CT5 Usar els mecanismes de comunicació no verbal i els recursos expressius de la veu necessaris per fer una bona intervenció oral. (Comunicació no verbal i ús de la veu)
Construir un discurs estructurat, clar, cohesionat, ric i d’extensió adequada. (Construcció del discurs)
Produir un discurs adequat a la situació comunicativa, consistent i persuasiu, i interactuar de manera efectiva amb l’auditori. (Eficàcia)
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Introducció Aspectes històrics de l'enologia i la viticultura
Situació vitivinícola actual
Classificació dels vins: Vins de Finca, Vins de Vila, DOP, IGP, Vi
Geografia vitivinícola Coneixement del principals països productors:
Vins de Catalunya, Espanya, Europa i Nou Món
Altres països productors
Sessions pràctiques: tast de vins
Vi i salut Introducció general. Metabolisme de l'alcohol.
Metabolisme i efectes perjudicials d'alguns compostos secundaris
Sessió pràctica

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
A10
1 1 2
Pràctiques a laboratoris
A10
30 23 53
Sessió Magistral
A10
19 38 57
Presentacions / exposicions
A10
CT5
6 18 24
Atenció personalitzada
1 1 2
 
Proves mixtes
A10
4 8 12
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Desenvolupament de l'assignatura. Assignació de les tasques a realitzar.
Pràctiques a laboratoris Sessions comentades de tast. Anàlisi del metabolisme de l'etanol. Relacionar els aspectes organolèptics del tast amb aspectes metodològics de viticultura i enològia.
Sessió Magistral Conceptes bàsics de l'assignatura: Història, tractament de residus, Nocions generals zones vitivinícoles, etc...
Presentacions / exposicions Presentacions individualitzades de zones específiques. Presentacions de vins
Atenció personalitzada Seguiment individual i orientació.

Atenció personalitzada
Descripció
Tutories individuals per tractar temes de treball de l'assignatura, sempre amb cita prèvia concertada per e-mail

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques a laboratoris
A10
Avaluació mitjançant la participació presencial. Durant les sessions s'elaboraran fitxes de tast que s'entregaran periòdicament per a la seva revisió 10%
Presentacions / exposicions
A10
CT5
Anàlisi de les exposicions que hagi de fer l'alumne al llarg del curs. 25%
Proves mixtes
A10
Exàmens periòdics (l'assignatura es divideix en dues parts avaluables per separat) 65%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

La nota mínima per a fer mitjana ha de ser de 4,5. En els examens de 2ª convocatòria serà obligatori treure un 5.

En cas de suspendre l'assignatura, l'any següent serà obligatori repetir les pràctiques

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica

Atlas mundial del vino, Hugh Johnson, Jancis Robinson, et al. Ed. Blume,2019

La Carta de Vinos, Por Favor: Atlas de Las Regiones Vinícolas del Mundo. Adrien Grant Smith Bianchi. Cinco Tintas S.L.; 2018

Experto en vino en 24 horas. Jancis Robinson. Ed. Planeta, 2019

Rera les vinyes. Un viatge a l’ànima dels vins. Roca, Josep i Puig, Imma.  Ed. Rosa dels Vents, 2016

Los nuevos viñadores: Una nueva generación de viticultores españoles. Luis Gutiérrez. Ed. Planeta, 2017

Wine Folly. Magnum Edition. Puckette, Madeline. Penguin USA, 2018

El Vino: Un Viaje Irreverente Por La Subcultura de Sommeliers, Enólogos Y Bebedores. Bianka Bosker. Ed. Océano de México, 2019

Mitos y leyendas del vino. Antonio Palacios. Ed. AMV. 2016

Complementària

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
TECNOLOGIA DEL SERVEI DE VINS. HARMONIA DE VINS I MENJAR/19224224

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
ANÀLISI SENSORIAL III/19224117
VITICULTURA II/19224119
NORMATIVA I LEGISLACIÓ VITIVINÍCOLA/19224120

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
ENOLOGIA GENERAL I/19224106
ANÀLISI SENSORIAL I/19224107
VITICULTURA I/19224112
ANÀLISI SENSORIAL II/19224113
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent