DADES IDENTIFICATIVES 2019_20
Assignatura (*) ANÀLISI INSTRUMENTAL ENÒLOGICA Codi 19224118
Ensenyament
Grau d'Enologia (2014)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Tercer 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Química Analítica i Química Orgànica
Coordinador/a
ACEÑA MUÑOZ, LAURA
Adreça electrònica laura.acena@urv.cat
montserrat.mestres@urv.cat
Professors/es
ACEÑA MUÑOZ, LAURA
MESTRES SOLÉ, MARIA MONTSERRAT
Web
Descripció general i informació rellevant En aquesta assignatura s'aprofundeix en els fonaments dels mètodes generals d'anàlisi dels principals components químics del vi, tot posant una especial atenció en els mètodes instrumentals. Es pretén que l'alumne aprengui no tan sols a interpretar un protocol d'anàlisi enològica sinó que també pugui interpretar enològicament els resultats analítics obtinguts al laboratori (ja sigui bàsic o especialitzat) en aplicar un protocol determinat.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1 Aplicar coneixements bàsics de matemàtiques, física, química i biologia a l'enologia
 A9 Donar resposta a problemes vitivinícoles concrets mitjançant la metodologia d'anàlisi adequada i saber interpretar els resultats
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1 Ser capaç d'aplicar adequadament la química a l'enologia.
Conèixer el fonament de les tècniques analítiques emprades al laboratori enològic
Demostrar habilitat en el laboratori d'anàlisi enològic
Saber interpretar dades i resultats experimentals
Ser capaç de seleccionar el mètode d'anàlisi més adequat al problema enològic plantejat
 A9 Conèixer i saber utilitzar el material del laboratori enològic
Saber destriar entre mètodes oficials i mètodes de rutina i els resultats que aquests proporcionen
Saber interpretar dades i resultats experimentals
Ser capaç de seleccionar el mètode d'anàlisi més adequat al problema enològic plantejat
Demostrar habilitat en el laboratori d'anàlisi enològic
Conèixer el fonament de les tècniques instrumentals emprades en el laboratori enològic.
Ser capaç de seleccionar la tècnica instrumental més adequada al problema enològic plantejat
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
1. Introducció a l’anàlisi instrumental enològica Tècniques, instruments i calibració
2. Espectroscopia UV-Visible i aplicacions enològiques Fonament i instrumentació. Determinació dels compostos orgànics, metalls i compostos fenòlics del vi. Control de la maduració fenòlica
3. Espectroscopia d'absorció i emissió atòmiques (AAS i AES) i aplicacions enològiques Fonament i instrumentació. Determinació dels metalls del vi: K, Ca, Fe, Cu,...
4. Cromatografia de gasos/de líquids i aplicacions enològiques Fonament i instrumentació. Cromatografia de gasos (GC) i determinació dels compostos volàtils, aromes, defectes, residus del vi. Cromatografia de líquids (HPLC) i determinació dels compostos orgànics (àcids, sucres, ...), fenòlics, residus del vi
5. Espectroscopia infraroja i aplicacions enològiques Fonament i instrumentació. Mètodes multiparamètrics amb aplicacions enològiques (mètodes ràpids)
6. Anàlisi instrumental sensorial aplicada a l'enologia Tècniques i instruments. Aplicacions enològiques: Cromatografia de Gasos-Olfatimetria (GCO), nas (e-nose) i llengua electròniques (e-tongue)
7. Control de qualitat en el laboratori i autentificació Validació de mètodes. Tècniques per a l’autentificació dels vins: relacions isotòpiques (IRMS), ressonància magnètica nuclear (RMN)

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
0.5 0 0.5
Sessió Magistral
A1
A9
10 20 30
Pràctiques a laboratoris
A1
A9
15 1 16
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A1
A9
4 2 6
Fòrums de debat
A1
A9
0.5 2.5 3
Treballs
A1
A9
0.5 8 8.5
Atenció personalitzada
1 0 1
Treballs
A1
A9
0.5 6 6.5
 
Proves mixtes
A1
A9
3 0 3
Proves de desenvolupament
A1
A9
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura i dels criteris d'avaluació de la mateixa
Sessió Magistral Exposició teòrica del contingut del temari amb l'ajuda de presentacions, projeccions, vídeos i qualsevol altra documentació adient
Pràctiques a laboratoris Desenvolupar al laboratori diferents anàlisis químiques necessàries pel correcte control de l’elaboració del vi. Per això caldrà buscar el protocol adequat a la bibliografia, raonar la metodologia emprada i dur a terme l'anàlisi amb una mostra real. Les pràctiques impliquen portar al dia la llibreta del laboratori i lliurar un informe final al finalitzar aquestes amb els resultats obtinguts i la discussió dels mateixos
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Plantejament, desenvolupament i resolució de problemes relacionats amb el temari de l'assignatura i simulant casos reals. Discussió dels resultats obtinguts en base a situacions reals en un celler
Fòrums de debat Discussió a través de fòrums on-line de problemes, mètodes d'anàlisi, procediments analítics o temes d'actualitat relacionats amb el temari de l'assignatura
Treballs Elaboració d'informes de les pràctiques realitzades al laboratori. Aquests informes han de constar de: introducció, fonament de l'anàlisi, dades experimentals, càlculs, resultats i discussió dels mateixos, bibliografia i observacions
Atenció personalitzada Els alumnes poden fer les consultes que creguin convenients durant les hores de classe presencial i també fora d'aquestes. En aquest darrer supòsit es necessari concertar cita prèvia a través del Moodle per tal d'assegurar la disponibilitat del professor
Treballs Elaboració de tasques de format curt relacionades amb el temari de l'assignatura

Atenció personalitzada
Descripció
Els alumnes poden fer totes les consultes que creguin convenients durant les hores de classe presencial i també fora d'aquestes. En aquest darrer supòsit s'haurà de concertar hora prèvia per tal d'assegurar la disponibilitat del professor. Aquest horari de tutoria s'ha de consensuar entre alumne i professor via Moodle.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques a laboratoris
A1
A9
S'avaluarà la preparació d'aquestes així com l'execució al laboratori (idoneïtat del material emprat, preguntes i implicació, sentit crític, temps emprat) i la llibreta de laboratori. Al final de les pràctiques caldrà presentar un informe de pràctiques que també serà avaluat 6'3% de la nota final (el treball realitzat al laboratori, juntament amb la llibreta i els informes de pràctiques, comptaran un 35% de la nota de pràctiques)
Fòrums de debat
A1
A9
S'avaluarà la participació així com el nivell i importància dels comentaris. Aquesta metodologia està directament relacionada amb la realització de les tasques El seu pes a la nota final és variable: pot millorar la nota de la tasca on es participi
Treballs
A1
A9
Informes de pràctiques: s'avaluarà el fonament descrit, la presentació de les dades experimentals, els càlculs, els resultats obtinguts, la discussió dels mateixos i la bibliografia emprada.
Es tindrà en compte l'edició, l'ortografia i la gramàtica del text
7'7% de la nota final (els informes de pràctiques, juntament amb la llibreta i el treball realitzat al laboratori, comptaran un 35% de la nota de pràctiques)
Treballs
A1
A9
Tasques de teoria: s'avaluaran els continguts, fonts d'informació consultades, idoneïtat i presentació de les tasques. Si la tasca està relacionada amb la resolució de problemes, s'avaluarà la metòdica seguida per arribar al resultat, el propi resultat i també la capacitat crítica davant els resultats obtinguts.
Es tindrà en compte l'edició, l'ortografia i la gramàtica del text
9% de la nota final (les tasques comptaran un 15% de la nota de la part de teoria)
Proves mixtes
A1
A9

Avaluació dels conceptes teòrics abordats a les classes magistrals així com dels petits càlculs treballats a les mateixes classes
51% de la nota final (els controls que es realitzin comptaran un 85% de la nota de la part de teoria)
Proves de desenvolupament
A1
A9
Avaluació dels conceptes teòrics i de la resolució de problemes pràctics, tots ells relacionats amb les pràctiques del laboratori 26% de la nota final (aquest examen compta un 65% de la nota de pràctiques)
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Les PRÀCTIQUES DE LABORATORI són OBLIGATÒRIES.

L'avaluació continuada constarà de treballs, controls, informes i treball de laboratori i examen de pràctiques.

La part de teoria compta un 60% de la nota final (85% controls i 15% tasques). La part de pràctiques compta un 40% de la nota final (65% examen i 35% informes + feina al laboratori). Amb aquests percentatges s'obtindrà la nota de l'avaluació continuada que constitueix la primera convocatòria (es farà mitjana sempre i quan la mitjana dels control de teoria i la nota de l'examen de pràctiques siguin iguals o superiors a 4). Per tal d'aprovar l'assignatura cal que la mitjana d'ambdues parts sigui igual o superior a 5.

Els alumnes que no hagin superat aquesta convocatòria disposaran d'una segona convocatòria que consistirà en un examen escrit final de tota la assignatura i que contarà el 100% de la nota, on hi haurà una part relacionada amb la teoria i una altra relacionada amb les pràctiques (amb uns pesos respectius del 60 i del 40% sobre la nota final). Cal assolir una puntuació mínima de 4 en cada part per tal de fer mitjana amb l'altre. En qualsevol cas, i per tal d'aprovar l'assignatura cal que la mitjana d'ambdues parts sigui igual o superior a 5.

En casos excepcionals en els que no s'hagi pogut assistir a les pràctiques (i sempre prèvia justificació i acceptació del professor) es podrà realitzar un examen pràctic substitutiu de l'avaluació d'aquestes.

Important: es prohibeix l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves, a excepció del consentiment exprés del professor.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells/dispositius que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica Jacques Blouin, Techniques d'analyses des moûts et des vins , , Dujardin-Salleron
Patrick Iland, Nick Bruer, Greg Edwards, Sue Weeks, Eric Wilkes , Chemical analysis of grapes and wine: techniques and concepts, , Patrick Iland Wine Promotions PTY LTD
Juan García Barceló , Técnicas analíticas para vinos, , GAB Sistemática Analítica S.L.
Organización Internacional de la Viña y el Vino, Compendio de los métodos internacionales de análisis de los vinos y de los mostos (2 vol.), , OIV on line

Complementària Bruce W. Zoecklein, Kenneth C. Fugelsang, Barry H. Gump, Fred S. Nury , Wine analysis and production , , Kluwer Academic/Plenum Publishers
Mariano Guzmán Alfeo , Manual de espectrofotometría en enología , , AMV Ediciones
Jean L. Jacobson , Introduction to wine laboratory practices and procedures , , Springer
P. Ribéreau-Gayon, Y. Glories, A. Maujean, D. Dubourdie , Handbook of Enology (Vol. 2): The chemistry of wine , , John Wiley & Sons
Daniel C. Harris , Análisis químico cuantitativo , , Reverté
Douglas A. Skoog, Donald M. West, F. James Holler , Fundamentos de química analítica , , Thomson
Douglas A. Skoog, F. James Holler, Timothy A. Nieman , Principios de análisis instrumental , , McGraw-Hill

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
QUÍMICA II/19224009
QUÍMICA I/19224008
ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA I/19224104
ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA II/19224110
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent