DADES IDENTIFICATIVES 2019_20
Assignatura (*) VITICULTURA II Codi 19224119
Ensenyament
Grau d'Enologia (2014)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Tercer 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
MATEOS FERNÁNDEZ, MARIA ASSUMPTA
Adreça electrònica miriam.lampreave@urv.cat
mariaassumpta.mateos@urv.cat
antonio.sanchezo@urv.cat
Professors/es
LAMPREAVE FIGUERAS, MÍRIAM
MATEOS FERNÁNDEZ, MARIA ASSUMPTA
SÁNCHEZ ORTIZ, ANTONI
Web
Descripció general i informació rellevant

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A3 Controlar el sistema productiu de la matèria primera amb criteris de qualitat i seguint els imperatius reglamentaris integrant els coneixements d'edafologia, climatologia i viticultura
Tipus B Codi Competències Transversals
 CT5 Comunicació escrita. Comunicar informació de manera clara i precisa a audiències diverses
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A3 Conèixer les aptituds dels principals porta-empelts i varietats productores de raïm per a vinificació.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 CT5 Produir un text de qualitat, sense errors gramaticals i ortogràfics, amb una presentació formal acurada i un ús adequat i coherent de les convencions formals i bibliogràfiques. (Qualitat)
Construir un text estructurat, clar, cohesionat, ric i d’extensió adequada. (Construcció del discurs)
Elaborar un text adequat a la situació comunicativa, consistent i persuasiu. (Eficàcia)
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
1. Maduració i qualitat de la verema.
2. Elecció de la varietat vinífera i portaempelt
3. Estudi previ a la plantació de vinya
4. Plantació de la vinya, disseny i marc de plantació
5. Poda d’hivern

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A3
28 42 70
Treballs
A3
CT5
12 18 30
Pràctiques de camp/sortides
A3
18 18 36
Atenció personalitzada
2 2 4
 
Proves mixtes
A3
3 6 9
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Explicació programa, tasques a avaluar i fixar calendari de lliurament tasques i proves
Sessió Magistral Classes teòriques amb discussió de gràfics i articles
Treballs Treball de plantació
Pràctiques de camp/sortides
Atenció personalitzada Tutories per resoldre dubtes

Atenció personalitzada
Descripció
Per solucionar dubtes concretar cita via correu electrònic

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Treballs
A3
CT5
Treball de plantació 20
Pràctiques de camp/sortides
A3
Informes de les pràctiques 20
Proves mixtes
A3
Proves mixtes amb preguntes curtes i interpretació de gràfics. 50
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Per poder realitzar la mitjana entre les activitats avaluables s'ha de superar la nota de 4'5/10

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.



Fonts d'informació

Bàsica

Ambrosi H., et al., 1997. Guide des cépages. 300 cépages et leurs vins, Ed. Eulgen Ulmer.

Champagnol, F. Eléments de physiologie de la vigne et de viticulture générale, 1984, Saint-Gely-du-Fesc

 Hidalgo, L., Hidalgo J.2011. Tratado de Viticultura I. Mundi Prensa Libros SA, Madrid

 Jackson D, Schuster, D., 2001. The production of grapes & wine in cool climates, Daphne Brasell Associates Ltd and Gypsum Press.

 Reynier, A. 2011. Manual de Viticultura, 6ª ed., Mundi Prensa Libros SA, Madrid

Complementària

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
VITICULTURA I/19224112
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent