IDENTIFYING DATA 2019_20
Subject (*) VITICULTURE II Code 19224119
Study programme
Bachelor's Degree in Oenology (2014)
Cycle 1st
Descriptors Credits Type Year Period
6 Compulsory Third 1Q
Language
Català
Department Biochemistry and Biotechnology
Coordinator
MATEOS FERNÁNDEZ, MARIA ASSUMPTA
E-mail miriam.lampreave@urv.cat
mariaassumpta.mateos@urv.cat
antonio.sanchezo@urv.cat
Lecturers
LAMPREAVE FIGUERAS, MÍRIAM
MATEOS FERNÁNDEZ, MARIA ASSUMPTA
SÁNCHEZ ORTIZ, ANTONI
Web
Relevant information

Competences
Type A Code Competences Specific
 A3 Use quality criteria and knowledge of edaphology, climatology and viniculture to monitor raw material production in accordance with the regulations
Type B Code Competences Transversal
 CT5 Communicate information clearly and precisely to a variety of audiences.
Type C Code Competences Nuclear

Learning outcomes
Type A Code Learning outcomes
 A3 Conèixer les aptituds dels principals porta-empelts i varietats productores de raïm per a vinificació.
Type B Code Learning outcomes
 CT5 Produce quality texts that have no grammatical or spelling errors, are properly structured and make appropriate and consistent use of formal and bibliographic conventions. (Quality)
Draw up texts that are structured, clear, cohesive, rich and of the appropriate length. (Discourse construction)
Draw up texts that are appropriate to the communicative situation, consistent and persuasive. (Efficiency)
Type C Code Learning outcomes

Contents
Topic Sub-topic
1. Maduració i qualitat de la verema.
2. Elecció de la varietat vinífera i portaempelt
3. Estudi previ a la plantació de vinya
4. Plantació de la vinya, disseny i marc de plantació
5. Poda d’hivern

Planning
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Introductory activities
1 0 1
Lecture
A3
28 42 70
Assignments
A3
CT5
12 18 30
Fieldwork/excursions
A3
18 18 36
Personal attention
2 2 4
 
Mixed tests
A3
3 6 9
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies
  Description
Introductory activities Explicació programa, tasques a avaluar i fixar calendari de lliurament tasques i proves
Lecture Classes teòriques amb discussió de gràfics i articles
Assignments Treball de plantació
Fieldwork/excursions
Personal attention Tutories per resoldre dubtes

Personalized attention
Description
Per solucionar dubtes concretar cita via correu electrònic

Assessment
Methodologies Competences Description Weight        
Assignments
A3
CT5
Treball de plantació 20
Fieldwork/excursions
A3
Informes de les pràctiques 20
Mixed tests
A3
Proves mixtes amb preguntes curtes i interpretació de gràfics. 50
Others  
 
Other comments and second call

Per poder realitzar la mitjana entre les activitats avaluables s'ha de superar la nota de 4'5/10

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.



Sources of information

Basic

Ambrosi H., et al., 1997. Guide des cépages. 300 cépages et leurs vins, Ed. Eulgen Ulmer.

Champagnol, F. Eléments de physiologie de la vigne et de viticulture générale, 1984, Saint-Gely-du-Fesc

 Hidalgo, L., Hidalgo J.2011. Tratado de Viticultura I. Mundi Prensa Libros SA, Madrid

 Jackson D, Schuster, D., 2001. The production of grapes & wine in cool climates, Daphne Brasell Associates Ltd and Gypsum Press.

 Reynier, A. 2011. Manual de Viticultura, 6ª ed., Mundi Prensa Libros SA, Madrid

Complementary

Recommendations


Subjects that it is recommended to have taken before
VITICULTURE I/19224112
(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.