DADES IDENTIFICATIVES 2016_17
Assignatura (*) GESTIÓ MEDIAMBIENTAL DE LA INDÚSTRIA ENOLÒGICA Codi 19224121
Ensenyament
Grau d'Enologia (2014)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Tercer 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Enginyeria Química
Coordinador/a
GÜELL SAPERAS, MARIA CARMEN
Adreça electrònica carme.guell@urv.cat
joan.adserias@urv.cat
Professors/es
GÜELL SAPERAS, MARIA CARMEN
ADSERIAS SANS, JUAN
Web
Descripció general i informació rellevant En aquesta assignatura es presenten el fonaments del tractament, gestió i revalorització dels residus de la indústria enològica.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A8 Gestionar una empresa vitivinícola sota criteris de sostenibilitat econòmica
Tipus B Codi Competències Transversals
 B7 Tenir sensibilització en temes mediambientals.
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A8 Disposar dels criteris necessaris per a realitzar la gestió i tractament de residus del sector vitivinícola
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B7 Coneix les eines i els processos per aplicar criteris de sostenibilitat en el disseny i l'avaluació de solucions
Aprofundeix en les habilitats i actituds necessàries per integrar el concepte de desenvolupament sostenible en la presa de decisions
Soluciona els problemes considerant els elements del desenvolupament sostenible i les seves implicacions
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
1. Introducció a la gestió mediambiental 1.1 Sensibilització ambiental i control integrat de la contaminació
1.2. IPPC i sistemes de gestió ambiental: ISO 14001 i EMAS.
1.3. Classificació d'activitats
2. Legislació de residus i abocaments 2.1. Residus: possibilitats de gestió, tramitació i documentació
2.2 Abocaments: criteris a tenir en compte
3. Avaluació i caracterització dels residus sòlids i líquids. 3.1. Impacte dels residus en el medi ambient.
3.2. Paràmetres de caracterització dels residus.
3.3 Tractament de residus sòlids
3.4 Tractament de residus líquids
4. Avaluació i selecció dels processos de tractament 4.1 Minimització d’abocaments.
4.2 Aplicació de les Millors Tècniques Disponibles en el Sector del Vi i el Cava..
4.3. Revalorització de subproductes

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A8
B7
20 30 50
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A8
B7
6 15 21
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves de desenvolupament
A8
B7
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels estudiants i presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Formulació, anàlisi, resolució i debat d'un problema o exercici, relacionat amb la temàtica de l'assignatura.
Atenció personalitzada Temps que cada professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als estudiants.

Atenció personalitzada
Descripció
L'atenció personalitzada es realitzarà durant l'horari d'atenció dels professors de l'assignatura. L'horari d'atenció es farà públic a través del moodle quan comenci el curs. Es recomana als estudiants concretar visita amb els professors: Carme Güell, Despaxt D317 ETSEQ, tel: 977 55 85 04; carme.guell@urv.cat Joan Adserias; joan.adserias@urv.cat - joanadserias@gmail.com

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A8
B7
Proves que inclouen activitats, problemes o casos a resoldre. L'estudiant ha de donar resposta a l'activitat plantejada, plasmant de manera pràctica, els coneixements teòrics i pràctics de l'assignatura 30%
Proves de desenvolupament
A8
B7
Proves que inclouen preguntes obertes sobre un tema i també inclouen preguntes directes sobre un aspecte concret. L'estudiant ha de desenvolupar, relacionar, organitzar i presentar els coneixements que té sobre la matèria. 70%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

L'avaluació en segona convocatòria es fa:

30% resolució de problemes i exercicis a l'aula (realitzat durant el curs)70% prova única que inclou tots els continguts de l'assignatura

Fonts d'informació

Bàsica Santiago Mínguez, Maria José Sarrias ; coordinadors: Joana Viñas, Albert Avellaneda ; equip de redac, Aplicació de les millors tècniques disponibles en l'elaboració del vi i cava, 1a, Generalitat de Catalunya, 2011

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent