IDENTIFYING DATA 2019_20
Subject (*) ENVIRONMENTAL MANAGEMENT OF THE WINE INDUSTRY Code 19224121
Study programme
Bachelor's Degree in Oenology (2014)
Cycle 1st
Descriptors Credits Type Year Period
3 Compulsory Third
Language
Català
Department Chemical Engineering
Coordinator
ADSERIAS SANS, JUAN
E-mail joan.adserias@urv.cat
Lecturers
ADSERIAS SANS, JUAN
Web
General description and relevant information En aquesta assignatura es presenten el fonaments del tractament, gestió i revalorització dels residus de la indústria enològica.

Competences
Type A Code Competences Specific
 A8 Manage a wine company using sustainability criteria
Type B Code Competences Transversal
 CT7 Apply ethical principles and social responsibility as a citizen and a professional.
Type C Code Competences Nuclear

Learning outcomes
Type A Code Learning outcomes
 A8 Disposar dels criteris necessaris per a realitzar la gestió i tractament de residus del sector vitivinícola
Type B Code Learning outcomes
 CT7 Be aware of the inequalities and the discrimination caused by gender and other factors, and understand the reasons that account for it. (Equality)
Be able to identify major environmental problems. (Environment)
Recognise and reflect on social needs and problems, and get involved in improving the community. (Social responsibility as a citizen)
Recognise the ethical and deontological concepts in their field of expertise, show an ability for criticism and dialogue, and respect the rules and regulations that members of the university community must abide by. (Ethics)
Type C Code Learning outcomes

Contents
Topic Sub-topic
1. Introducció a la gestió mediambiental 1.1 Sensibilització ambiental i control integrat de la contaminació
1.2. IPPC i sistemes de gestió ambiental: ISO 14001 i EMAS.
1.3. Classificació d'activitats
2. Legislació de residus i abocaments 2.1. Residus: possibilitats de gestió, tramitació i documentació
2.2 Abocaments: criteris a tenir en compte
3. Avaluació i caracterització dels residus sòlids i líquids. 3.1. Impacte dels residus en el medi ambient.
3.2. Paràmetres de caracterització dels residus.
3.3 Tractament de residus sòlids
3.4 Tractament de residus líquids
4. Avaluació i selecció dels processos de tractament 4.1 Minimització d’abocaments.
4.2 Aplicació de les Millors Tècniques Disponibles en el Sector del Vi i el Cava..
4.3. Revalorització de subproductes

Planning
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Introductory activities
1 0 1
Lecture
A8
20 30 50
Problem solving, exercises in the classroom
A8
6 15 21
Personal attention
1 0 1
 
Extended-answer tests
A8
2 0 2
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies
  Description
Introductory activities Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels estudiants i presentació de l’assignatura.
Lecture Exposició dels continguts de l'assignatura.
Problem solving, exercises in the classroom Formulació, anàlisi, resolució i debat d'un problema o exercici, relacionat amb la temàtica de l'assignatura.
Personal attention Temps que cada professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als estudiants.

Personalized attention
Description
L'atenció personalitzada es realitzarà durant l'horari d'atenció dels professors de l'assignatura. L'horari d'atenció es farà públic a través del moodle quan comenci el curs. Es recomana als estudiants concretar visita amb els professors: Carme Güell, Despaxt D317 ETSEQ, tel: 977 55 85 04; carme.guell@urv.cat Joan Adserias; joan.adserias@urv.cat - joanadserias@gmail.com

Assessment
Methodologies Competences Description Weight        
Problem solving, exercises in the classroom
A8
Proves que inclouen activitats, problemes o casos a resoldre. L'estudiant ha de donar resposta a l'activitat plantejada, plasmant de manera pràctica, els coneixements teòrics i pràctics de l'assignatura 30%
Extended-answer tests
A8
Proves que inclouen preguntes obertes sobre un tema i també inclouen preguntes directes sobre un aspecte concret. L'estudiant ha de desenvolupar, relacionar, organitzar i presentar els coneixements que té sobre la matèria. 70%
Others  
 
Other comments and second exam session

L'avaluació en segona convocatòria es fa:

30% resolució de problemes i exercicis a l'aula (realitzat durant el curs)70% prova única que inclou tots els continguts de l'assignatura

Sources of information

Basic Santiago Mínguez, Maria José Sarrias ; coordinadors: Joana Viñas, Albert Avellaneda ; equip de redac, Aplicació de les millors tècniques disponibles en l'elaboració del vi i cava, 1a, Generalitat de Catalunya, 2011

Complementary

Recommendations


(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.