IDENTIFYING DATA 2019_20
Subject (*) SPARKLING WINE PRODUCTION Code 19224123
Study programme
Bachelor's Degree in Oenology (2014)
Cycle 1st
Descriptors Credits Type Year Period
3 Compulsory Third
Language
Català
Department Biochemistry and Biotechnology
Coordinator
GRAMONA MARTÍ, JAUME
E-mail jaume.gramona@urv.cat
Lecturers
GRAMONA MARTÍ, JAUME
Web
Relevant information Aquesta assignatura aprofundeix en els factors diferencials en el tast de vins escumosos i les darreres innovacions que s'han desenvolupat per a la millora de la qualitat d'aquests vins.

Competences
Type A Code Competences Specific
 A6 Monitor the transformation of grapes into wine whilst taking into account the type of product desired, the national and international regulations and the hygiene regulations and by applying knowledge of oenological practices and wine treatments
 A12 Produce different types of sparkling wines and other fermented drinks
Type B Code Competences Transversal
Type C Code Competences Nuclear

Learning outcomes
Type A Code Learning outcomes
 A6 Disposar de la capacitat d'associar percepcions sensorials amb composició del producte a fi i efecte de modificar processos, catalogar qualitats i comunicar sensacions.
Disposar dels coneixements de les condicions ideals per a la realització d'una degustació minimitzant els biaixos.
Disposar dels coneixements necessaris per a interpretar les analítiques sensorials del producte i actuar en conseqüència.
 A12 Disposar de coneixements necessaris per a l'elaboració de vins escumosos
Type B Code Learning outcomes
Type C Code Learning outcomes

Contents
Topic Sub-topic
1. Introducció als vins escumosos
2. Els diferents tipus d'elaboració d'escumosos
3. Elaboració de vins base per a escumosos
4. El mètode tradicional: tiratge, fermentació, criança i degorjament
5. Fonaments de la qualitat en els vins escumosos

Planning
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Introductory activities
1 0 1
Lecture
A6
A12
22 22 44
Fieldwork/excursions
A6
A12
4 4 8
Laboratory practicals
A6
A12
8 8 16
Personal attention
1 1 2
 
Short-answer objective tests
A6
A12
2 4 6
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies
  Description
Introductory activities Metodologia de l'assignatura
Lecture Classes teòriques
Fieldwork/excursions Sortida visita caves a Sant Sadurní d'Anoia
Laboratory practicals Pràctiques al celler Mas dels Frares, una setmana
Personal attention

Personalized attention
Description
Concertar reunions per resolució dubtes. cava@gramona.com i jaume@gramona.com

Assessment
Methodologies Competences Description Weight        
Laboratory practicals
A6
A12
Laboratori, Mas dels frares , dues sortides a visites, i informe de practiques amb el tiratge com a base del mateix 24%
Short-answer objective tests
A6
A12
Examen final i examen pràctic (cas pràctic) 52%
Others  

Assistència

24%
 
Other comments and second call

Es valorarà l'assistencia als tastos que es fan periòdicament durant la tercera hora de classe.

La segona convocatòria serà un examen final amb preguntes curtes i algún problema.

El professor podrà establir a la Guia Docent aquelles mesures que consideri oportunes per al bon desenvolupament de les activitats avaluatives. Les mesures podrien incloure limitacions pel que fa a l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves i seran d'obligat compliment per part de l'estudiantat (art. 21 NAM Grau i art. 20 NAM Màster).

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Sources of information

Basic

Cavazzani, Nereo, Fabricación de vinos espumosos, Ed. Acribia, 1989

De Rosa, Tullio, Tecnologia de los vinos espumosos, Ed. Mundi-Prensa, 1990

Giralt, Emili, Empresaris, nobles i vinyaters. 50 anys de recerca històrica, col•lecció Honoris Causa. Ed. Universitat de València, 2002

Saracco, Carlo, Produzione dei vini spumanti e frizanti, Ed.Edagricole, 1987

Viader, Ramón, Manual de control de calidad, ,

Revistes:

-ACE. Revista d'Enologia. Associacio Catalana Enòlegs.

-La revue des Oenologues et des techniques vitivinicoles

-Le Blanc et le Rouge

-Le Vigneron Champenoise

-La revue française d’œnologie

-La vid Catalana (1911)

-Apunts de Bartomeu i Josep LLuis Gramona

-Apunts de Jaume Martí

-Le rêve fragile

 

Libres:

- Champagne : Une historie inatendue (les editions de l’atelier).

-Les Grans Vins sans sulfites de Arnaud Immelé.

-Les parfums du Vin. Richard Pfister.

-Le sol, la terre et les champs de Claude et Lydia Bourguignon.

-Champagne, Le vin secret sous la direction de Richard Marchal. Ed. Épure.

-Condicionantes nitrogenados en la elaboración de cava. Csic-Urv. Fac Enología-

-Noirs et Blancs en Champagnes. Michèle Jolyot. Atelier Michèle Jolyot 2007.

-Les méthodes biologiques apliquées a la vinification et à l'oenologie, conservation -traitements emboutellaige champagnisation artisanale "le courrier du livre". Max Léglise

-Bibliografia de Gerard liger belair

Complementary

Recommendations


(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.