DADES IDENTIFICATIVES 2016_17
Assignatura (*) ANÀLISI SENSORIAL IV Codi 19224124
Ensenyament
Grau d'Enologia (2014)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Tercer 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
CANALS BOSCH, JUAN MIGUEL
Adreça electrònica jmcanals@urv.cat
jordi.gombau@urv.cat
pere.pons@urv.cat
Professors/es
CANALS BOSCH, JUAN MIGUEL
GOMBAU ROIGÉ, JORDI
PONS MERCADE, PERE
Web
Descripció general i informació rellevant

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A7 Administrar i dirigir el conjunt d'activitats relacionades amb el control de qualitat d'una empresa vitivinícola
 A9 Donar resposta a problemes vitivinícoles concrets mitjançant la metodologia d'anàlisi adequada i saber interpretar els resultats
Tipus B Codi Competències Transversals
 B2 Resoldre problemes complexos de forma efectiva en el camp de l'Enologia.
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A7 Disposar dels coneixements per formar un panell de tast d'acord amb els estàndards internacionals.
 A9 Disposar dels coneixements de les condicions ideals per a la realització d'una degustació minimitzant els biaixos.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B2 Elabora una estratègia realista per a resoldre el problema
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
1. Els biaixos en l'anàlisi sensorial.
2. Anàlisis Cuantitatiu descriptiu (QDA), sistemes de notació
3. Disseny de sessions de degustació. Sessions pràctiques de preparació.
4. Anàlisi de dades d'un panell de degustació: utilització de programari de depuració de dades. Exemple del PanelCheck
5. Representació de resultats. Visió d'eines estadístiques: correlacions i anàlisi multivariable
6. Tipologies de vins per varietat i envelliment. Tast vertical

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A7
A9
B2
5 5 10
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A7
A9
B2
25 25 50
Treballs
A7
A9
B2
4 4 8
Atenció personalitzada
1 1 2
 
Proves objectives de preguntes curtes
A7
2 3 5
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Descripció breu del temari
Sessió Magistral Desenvolupament de l'assignatura
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Sessins a l'aula de tast
Treballs
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
Descripció
Personal o per correu electrònic jmcanals@urv.cat

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A7
A9
B2
Examen pràctic 30%
Treballs
A7
A9
B2
Entrega de treballs i dades de tast 30%
Proves objectives de preguntes curtes
A7
Exàmen teòric de conceptes 40%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

La segona convocatòria consistirà en una prova mixta (exercicis i cates) fins a un màxim de 80%.


Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.

Fonts d'informació

Bàsica

RS Jackson. 2002. Wine tasting. Academic Press.

J. Sancho. 1999. Introducción al análisis de los alimentos. Edicions Universitat de Barcelona.

J. Pich. 2001. La degustació: estudis sobre la percepció del gust i l’acceptació dels aliments. Ed. UIB. 

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent