Tipo A
|
Código |
Competencias Específicas | | A4 |
Participar en la programación y diseño de nuevas instalaciones vitivinícolas o modificaciones de las existentes |
| A7 |
Administrar y dirigir el conjunto de actividades relacionadas con el control de calidad de una empresa vitivinícola |
Tipo B
|
Código |
Competencias Transversales |
Tipo C
|
Código |
Competencias Nucleares |
Resultados de aprendizaje |
Tipo A
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
| A4 |
Ser capaç d'utilitzar els coneixements sobre la composició química del vi per dominar les pràctiques enològiques.
Ser capaç d'utilitzar la composició química del vi i la seva evolució per poder respondre davant d'un problema enològic concret i / o donar els consells i prescripcions necessàries.
Conèixer el fonament de les tècniques analítiques emprades al laboratori enològic
Saber destriar entre mètodes oficials i mètodes de rutina i els resultats que aquests proporcionen
Ser capaç de seleccionar el mètode d'anàlisi més adequat al problema enològic plantejat
| | A7 |
Conèixer els sistemes de gestió de qualitat, seguretat alimentària, gestió mediambiental
Conèixer els requisits de la gestió de qualitat en el laboratori enològic per garantir la fiabilitat dels resultats analítics
Conèixer la legislació i normativa aplicable a la qualitat del producte i el procés enològic
Ser capaç d'identificar els diferents estaments i organitzacions així com els seus camps d'actuació relacionats amb la qualitat de la indústria vitivinícola
Reconèixer les diferències existents entre els sistemes de gestió de seguretat alimentària i qualitat
|
Tipo B
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
Tipo C
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
tema |
Subtema |
Tema 1. Introducció |
La indústria vitivinícola en el segle XXI. Normativa i legislació alimentària i normativa i legislació específica del vi. Introducció a la qualitat alimentària. |
Tema 2. La Qualitat i les entitats relacionades |
Definició. Antecedents històrics. Característiques de la qualitat. Qualitat i conformitat. Paràmetres de la qualitat. La gestió de la qualitat. Control de qualitat. Assegurament de la qualitat. Millora de la qualitat. |
Tema 3. La traçabilitat |
Implementació de la traçabilitat en l'empresa. Sistemes de traçabilitat i identificació. Legislació aplicable. |
Tema 4. El sistema APPCC, eina clau per assegurar la innocuÏtat dels aliments |
Introducció al sistema APPCC: el sistema d'APPCC. Origen i objectius. Normativa i legislació aplicable. Glossari de termes i conceptes bàsics.
Accions necessàries per a la implantació del sistema APPCC. Documentació i registres del sistema APPCC. Verificació del sistema APPCC. |
Tema 5. Gestió de la qualitat |
Introducció: fonaments de la Gestió de la Qualitat. L'estandardització de la qualitat: sistemes de gestió de la qualitat. Terminologia de la qualitat. Normes de qualitat. Guies d'ajuda per a la implantació de les normes / sistemes de qualitat. El procés de certificació: documentar, implantar i auditar.
Normes UNE-EN-ISO 9000 de gestió de la qualitat i la seva evolució.
Norma ISO 9001:2015
|
Tema 6. Protocols específics de qualitat per al sector agroalimentari |
BRC (British Retail Council), IFS (International Food Standard), ISO 22.000. |
Tema 7. Laboratoris d'assaig i calibració |
Definició de termes. Implantació de sistemes de qualitat en laboratoris d'assaig i calibratge (Norma EN ISO 17025). La sistemàtica analítica en l'acreditació. El control intern de la qualitat: gràfics de control. Bones Pràctiques de Laboratori. Acreditació dels laboratoris. |
Metodologías :: Pruebas |
|
Competencias |
(*) Horas en clase
|
Horas fuera de clase
|
(**) Horas totales |
Actividades introductorias |
|
0.5 |
0 |
0.5 |
Sesión magistral |
|
10 |
15 |
25 |
Resolución de problemas/ejercicios |
|
10 |
4 |
14 |
Supuestos prácticos / Estudio de casos en el aula ordinaria |
|
10 |
2 |
12 |
Trabajos |
|
0.5 |
20 |
20.5 |
Atención personalizada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Pruebas mixtas |
|
2 |
0 |
2 |
|
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor. (**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos |
Metodologías
|
descripción |
Actividades introductorias |
S'explicarà en què consisteix l'assignatura i la seva importància en el món professional |
Sesión magistral |
S'explicaran els principals models de sistemes de gestió de la qualitat i la seguretat alimentària |
Resolución de problemas/ejercicios |
Es plantejaran exercisis curts per treballar a classe sobre problemes reals relacionats amb aquest àmbit |
Supuestos prácticos / Estudio de casos en el aula ordinaria |
Es plantejaran supòsits reals (PBL) d'implementació de normes de qualitat i seguretat en empreses enològiques |
Trabajos |
Es plantejaran treballs per a desenvolupar individualment o en grup |
Atención personalizada |
S'atendran les consultes relacionades amb el desenvolupament formal i de continguts de l'assignatura |
descripción |
Se atenderán las consultas de los alumnos de forma presencial después de las horas de clase y virtualmente mediante el correo electrónico institucional a través de Moodle. |
Metodologías |
Competencias
|
descripción |
Peso |
|
|
|
|
Supuestos prácticos / Estudio de casos en el aula ordinaria |
|
Estudi de casos reals d'implementació de normes en una indústria del sector enològic. Lluirament d'un manual integrat de la qualitat, seguretat alimentària i control mediambiental |
10 |
Trabajos |
|
Lliurament dels treballs encomenats al llarg del curs correctes en fons i forma |
40 |
Pruebas mixtas |
|
Avaluació dels conceptes teòrics abordats a les classes magistrals |
50 |
Otros |
|
|
|
|
Otros comentarios y segunda convocatoria |
La nota final de la asignatura se calculará considerando las notas de los supuestos prácticos, los trabajos y las pruebas mixtas teniendo en cuenta la ponderación de cada una de ellas. Pero para poder hacer la media se tiene que obtener una nota mínima de 4'5/10 en las pruebas mixtas. La asistencia a clase se valora y forma parte de la evaluación de los supuestos prácticos. Además, la asistencia a clase de forma continuada es requisito indispensable para poder realizar las pruebas mixtas de la evaluación continua.
Importante: está prohibido el uso o la posesión de dispositivos de comunicación y transmisión de datos durante la realización de las pruebas, a excepción de que el profesor dé su consentimiento expreso. Durante las pruebas de evaluación, los teléfonos móviles, tabletas y otros aparatos/dispositivos que no estén expresamente autorizados para la prueba, deben estar apagados y fuera de la vista. Si se demuestra la realización fraudulenta de alguna actividad evaluativa de alguna asignatura tanto en soporte material como virtual y electrónico, eso conlleva la nota de suspenso de esta actividad evaluativa para el estudiante. Con independencia de esta acción, y frente a la gravedad de los hechos, el centro puede proponer iniciar un expediente disciplinario, que será incoado mediante resolución del rector o rectora. |
Básica |
Compañó Beltrán, R., Rios Castro, A., Garantía de la Calidad en los Laboratorios Analíticos, Síntesis, Madrid
Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Alimentació, , http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/alimentaci
AINIA, Legislación alimentaria, , https://www.ainia.es/tag/legislacion-alimentaria/
European Commission, Food, Farming, Fisheries Safety & Quality, , https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries_e
Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación (MAPA), Calidad Agroalimentaria, , https://www.mapa.gob.es/es/alimentacion/temas/cali
FAO, FAO, , http://www.fao.org/home/es/
FAO, CODEX ALIMENTARIUS, , http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/about
Salazar Mato, José Francisco, Trazabilidad y seguridad alimentaria en frutas y hortalizas, , Almería
Francisco Polledo, Juan José, Gestión de la seguridad alimentaria análisis de su aplicación efectiva, Mundi-Prensa, Madrid
, Etiquetado de los alimentos- normas bàsiques _ Codex alimentarius, ,
, El APPCC elemento clave para garantizar la seguridad alimentaria UPV, ,
Edwars Deming, Calidad, productividad y competitividad, Ed Diaz de Santos,
, ISO 17025, ,
|
|
Complementaria |
, FOOD RESOURCE. ANALISIS SENSORIAL (http://food.oregonstate.edu/faq/sensory/card.html), ,
, Revista Consumer (http://revista.consumer.es), ,
, ISO. Normas de Análisis sensorial (http://www.iso.ch/iso/en/CatalogueListPage.CatalogueList?ICS1=67&ICS2=240&ICS3=), ,
, Rapid Alert System for Food and Feed. RASFF. EC.(http://europa.eu.int/comm/food/food/rapidalert/index_en.htm), ,
, Análisis sensorial. Guía general para el personal de los laboratorios de evaluación sensorial. Parte 1: Responsabilidades del personal. (ISO 13300-1:2006), , AENOR
, Còdigo alimentario español, ,
, CGA-ENAC-LE, ,
, http://www.iso.ch/9000e/iso14000.pdf , ,
|
|
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente. |
|