DADES IDENTIFICATIVES 2017_18
Assignatura (*) ENGINYERIA ENOLÒGICA Codi 19224126
Ensenyament
Grau d'Enologia (2014)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Tercer 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Enginyeria Química
Coordinador/a
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
Adreça electrònica francisco.lopez@urv.cat
joan.rabada@urv.cat
Professors/es
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
RABADÀ BAIGES, JOAN
Web
Descripció general i informació rellevant Coneixement dels processos i equips que intervenen a l'elaboració i l'embotellat del vi.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1 Aplicar coneixements bàsics de matemàtiques, física, química i biologia a l'enologia
 A4 Participar en la programació i disseny de noves instal · lacions vitivinícoles o modificacions de les existents
 A8 Gestionar una empresa vitivinícola sota criteris de sostenibilitat econòmica
Tipus B Codi Competències Transversals
 B7 Tenir sensibilització en temes mediambientals.
 B8 Gestionar projectes tècnics o professionals complexos.
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1 Calcular dimensionaments bàsics d'operacions unitàries
 A4 Adquirir coneixements específics sobre els derivats del vi com vinagres, aiguardents i orujos.
Disposar dels criteris necessaris per a realitzar el disseny bàsic del procés d'elaboració de vi i productes derivats.
 A8 Disposar dels coneixements específics per al disseny de les operacions unitàries que intervenen el procés d'elaboració de vins i productes derivats.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B7 Coneix les eines i els processos per aplicar criteris de sostenibilitat en el disseny i l'avaluació de solucions
Soluciona els problemes considerant els elements del desenvolupament sostenible i les seves implicacions
 B8 Fa una estimació de l’ eficàcia i l’ eficiència de les accions, aprofitant els recursos que té a la seva disposició
Planifica els mecanismes de seguiment de la implementació
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
TEMA 1: CONCEPTES GENERALS. Composició del raïm. Densitat del raïm. Classificació del most. Rendiments de l’operació d’extracció: Raïm/most/vi. Paràmetres químics i físics del most. Paràmetres químics i físics del vi.
TEMA 2: OPERACIONS PREFERMENTATIVES (I). 2.1. Sistemes de transport del raïm
2.2. Tremuges de descàrerga de raïm
2.3. Transport del raïm
2.4. Sistemes de trepitjat.
2.5. Sistemes de derrapat.
2.6. Transport de la verema: sencera, trepitjada, derrapada.
TEMA 3: OPERACIONS PREFERMENTATIVES (II). 3.1. Estudi de l’operació de premsar.
3.2. Tipus de premses.
TEMA 4: OPERACIONS PREFERMENTATIVES (III). Sistemes de neteja i filtració de mostos. 4.1. Definició: eliminació de sòlids en suspensió.
4.2. Sistemes i equips.
TEMA 5: ENVASOS EN ENOLOGIA: FERMENTADORS I VINIFICADORS. 5.1. Disseny, dimensions i tipus de material de construcció.
5.2. Fermentadors i vinificadors: càlculs i disseny.
TEMA 6: BESCANVI DE CALOR. El control de la temperatura en la fermentació alcohòlica. 6.1. Balanç energètic de la fermentació alcohòlica.
6.2. Factors que intervenen en l'augment de la temperatura.
6.3. Determinació de les temperatures de fermentació.
6.4. Mètodes i sistemes de refrigeració.
6.5. Estudi dels equips de fermentació controlada.
6.6. Càlcul d'equips de refrigeració.
TEMA 7: FILTRACIO DE VINS 7.1.Introducció.
7.2. Filtres.
7.3. Tipus de filtracions.
7.4. Equips de filtració: disseny i càlculs.
TEMA 8: INSTAL•LACIONS PEL TRACTAMENT DEL VI I TÈCNIQUES D’EMBOTELLAT: OPERACIONS AUXILIARS 8.1. Estabilitat del vi respecte a l’àcid tartàric.
8.2.Utilització del nitrogen com sistema de bioprotecció dels vins.
8.3. Tècniques de dosificació del sulfurós.
8.4. Tècniques de clarificació.
8.5.Tècniques d’agitació i barreges.
8.6. Equips per l’embotellat del vi.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A1
A9
A14
15 13 28
Resolució de problemes, exercicis
A1
A9
A14
B3
C2
15 35 50
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A1
A14
B6
C4
25 35 60
Fòrums de discussió
A14
B1
B5
C4
3 3 6
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A1
A4
A8
B8
4 4 8
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels alumnes i presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura.
Resolució de problemes, exercicis Formulació, anàlisi, resolució i debat d'un problema o exercici, relacionat amb la temàtica de l'assignatura, per part de l'alumne.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Formulació, anàlisi, resolució i debat d'un problema o exercici, relacionat amb la temàtica de l'assignatura.
Fòrums de discussió Activitat on es debaten temes d'actualitat relacionats amb l'àmbit acadèmic i/o professional.
Atenció personalitzada Temps que el professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als alumnes.

Atenció personalitzada
Descripció
Cita prèvia al correu electrònic dels professors: joan.rabada@urv.cat , francisco.lopez@urv.cat

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Resolució de problemes, exercicis
A1
A9
A14
B3
C2
Dels diferents capítols del temari es fan exercicis (dos o tres) 5%
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A1
A14
B6
C4
Dels diferents capítols del temari es fan exercicis a l'aula (dos o tres) 5%
Proves mixtes
A1
A4
A8
B8
Examens de control: Es faran dos exàmens per l’avaluació continuada. 1er. 35% nota, 2n control 55% nota. Necessari treure 4 mínim per fer mitjana 90%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.

La segona convocatòria consitirà en un examen de la matèria impartida durant el curs.


Fonts d'informació

Bàsica

Capítol de llibre: Engineering Applied to the Wine Fermentation Industry, autors López, F.; Urtubia-Urbina, A.; Pérez-Correa, J.R., pp. 158-180 del llibre Applications of Microbial Engineering (CRC Press LLC, Anglaterra, 2013, ISBN: 978-1-466-5857-75).

El professor proporcionarà la bibliografia adient a cada tema del contingut de l'assignatura.

Complementària

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
ESTADÍSTICA/19224005
MATEMÀTIQUES/19224006
FÍSICA/19224007
QUÍMICA II/19224009
QUÍMICA I/19224008
OPERACIONS BÀSIQUES/19224101
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent