Tipo A
|
Código |
Competencias Específicas | | A1 |
Aplicar conocimientos básicos de matemáticas, física, química y biología a la enología |
| A4 |
Participar en la programación y diseño de nuevas instalaciones vitivinícolas o modificaciones de las existentes |
| A8 |
Gestionar una empresa vitivinícola bajo criterios de sostenibilidad económica |
Tipo B
|
Código |
Competencias Transversales |
Tipo C
|
Código |
Competencias Nucleares |
Resultados de aprendizaje |
Tipo A
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
| A1 |
Calcular dimensionaments bàsics d'operacions unitàries
| | A4 |
Adquirir coneixements específics sobre els derivats del vi com vinagres, aiguardents i orujos.
Disposar dels criteris necessaris per a realitzar el disseny bàsic del procés d'elaboració de vi i productes derivats.
| | A8 |
Disposar dels coneixements específics per al disseny de les operacions unitàries que intervenen el procés d'elaboració de vins i productes derivats.
|
Tipo B
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
Tipo C
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
tema |
Subtema |
TEMA 1: CONCEPTES GENERALS. |
Composició del raïm. Densitat del raïm. Classificació del most. Rendiments de l’operació d’extracció: Raïm/most/vi. Paràmetres químics i físics del most. Paràmetres químics i físics del vi. |
TEMA 2: OPERACIONS PREFERMENTATIVES (I). |
2.1. Sistemes de transport del raïm
2.2. Tremuges de descàrerga de raïm
2.3. Transport del raïm
2.4. Sistemes de trepitjat.
2.5. Sistemes de derrapat.
2.6. Transport de la verema: sencera, trepitjada, derrapada. |
TEMA 3: OPERACIONS PREFERMENTATIVES (II). |
3.1. Estudi de l’operació de premsar.
3.2. Tipus de premses. |
TEMA 4: OPERACIONS PREFERMENTATIVES (III). Sistemes de neteja i filtració de mostos. |
4.1. Definició: eliminació de sòlids en suspensió.
4.2. Sistemes i equips. |
TEMA 5: ENVASOS EN ENOLOGIA: FERMENTADORS I VINIFICADORS. |
5.1. Disseny, dimensions i tipus de material de construcció.
5.2. Fermentadors i vinificadors: càlculs i disseny. |
TEMA 6: BESCANVI DE CALOR. El control de la temperatura en la fermentació alcohòlica. |
6.1. Balanç energètic de la fermentació alcohòlica.
6.2. Factors que intervenen en l'augment de la temperatura.
6.3. Determinació de les temperatures de fermentació.
6.4. Mètodes i sistemes de refrigeració.
6.5. Estudi dels equips de fermentació controlada.
6.6. Càlcul d'equips de refrigeració. |
TEMA 7: FILTRACIO DE VINS |
7.1.Introducció.
7.2. Filtres.
7.3. Tipus de filtracions.
7.4. Equips de filtració: disseny i càlculs. |
TEMA 8: INSTAL•LACIONS PEL TRACTAMENT DEL VI I TÈCNIQUES D’EMBOTELLAT: OPERACIONS AUXILIARS |
8.1. Estabilitat del vi respecte a l’àcid tartàric.
8.2.Utilització del nitrogen com sistema de bioprotecció dels vins.
8.3. Tècniques de dosificació del sulfurós.
8.4. Tècniques de clarificació.
8.5.Tècniques d’agitació i barreges.
8.6. Equips per l’embotellat del vi. |
Metodologías :: Pruebas |
|
Competencias |
(*) Horas en clase
|
Horas fuera de clase
|
(**) Horas totales |
Actividades introductorias |
|
1 |
0 |
1 |
Sesión magistral |
|
15 |
13 |
28 |
Resolución de problemas/ejercicios |
|
15 |
35 |
50 |
Resolución de problemas/ejercicios en el aula ordinaria |
|
25 |
35 |
60 |
Foros de discusión |
|
3 |
3 |
6 |
Atención personalizada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Pruebas mixtas |
|
4 |
4 |
8 |
|
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor. (**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos |
Metodologías
|
descripción |
Actividades introductorias |
Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels alumnes i presentació de l’assignatura.
|
Sesión magistral |
Exposició dels continguts de l'assignatura. |
Resolución de problemas/ejercicios |
Formulació, anàlisi, resolució i debat d'un problema o exercici, relacionat amb la temàtica de l'assignatura, per part de l'alumne. |
Resolución de problemas/ejercicios en el aula ordinaria |
Formulació, anàlisi, resolució i debat d'un problema o exercici, relacionat amb la temàtica de l'assignatura. |
Foros de discusión |
Activitat on es debaten temes d'actualitat relacionats amb l'àmbit acadèmic i/o professional. |
Atención personalizada |
Temps que el professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als alumnes. |
descripción |
Cita prèvia al correu electrònic dels professors: joan.rabada@urv.cat , francisco.lopez@urv.cat |
Metodologías |
Competencias
|
descripción |
Peso |
|
|
|
|
Resolución de problemas/ejercicios |
|
|
|
Resolución de problemas/ejercicios en el aula ordinaria |
|
|
|
Pruebas mixtas |
|
Examens de control: Es faran dos exàmens per l’avaluació continuada. 1er. 50 % nota, 2n control 50 % nota. Necessari treure 4 mínim per fer mitjana |
100% |
Otros |
|
|
|
|
Otros comentarios y segunda convocatoria |
Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora. La segona convocatòria consistirà en un examen de la matèria impartida durant el curs. |
Básica |
|
Capítol de llibre: Engineering Applied to the Wine Fermentation
Industry, autors López, F.; Urtubia-Urbina, A.; Pérez-Correa, J.R., pp.
158-180 del llibre Applications of Microbial Engineering (CRC Press LLC,
Anglaterra, 2013, ISBN: 978-1-466-5857-75). El professor proporcionarà la bibliografia adient a cada tema del contingut de l'assignatura. |
Complementaria |
|
|
Asignaturas que se recomienda haber cursado previamente |
ESTADÍSTICA/19224005 | MATEMÁTICAS/19224006 | FÍSICA/19224007 | QUÍMICA II/19224009 | QUÍMICA I/19224008 | OPERACIONES BÁSICAS/19224101 |
|
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente. |
|