DATOS IDENTIFICATIVOS 2019_20
Asignatura (*) PATOLOGÍA VITÍCOLA Código 19224127
Titulación
Grado en Enología (2014)
Ciclo
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo
3 Obligatoria Tercer
Lengua de impartición
Català
Departamento Bioquímica y Biotecnología
Coordinador/a
MATEOS FERNÁNDEZ, MARIA ASSUMPTA
Correo-e mariaassumpta.mateos@urv.cat
Profesores/as
MATEOS FERNÁNDEZ, MARIA ASSUMPTA
Web
Descripción general e información relevante Principals plagues i malalties que afecten a la vinya i procediments de prevenció i control

Competencias
Tipo A Código Competencias Específicas
 A3 Controlar el sistema productivo de la materia prima con criterios de calidad y siguiendo los imperativos reglamentarios integrando los conocimientos de edafología, climatología y viticultura
Tipo B Código Competencias Transversales
Tipo C Código Competencias Nucleares

Resultados de aprendizaje
Tipo A Código Resultados de aprendizaje
 A3 Conèixer l'ecologia del sòl i la importància dels organismes en el mateix i en el desenvolupament de les plantes.
Conèixer les tècniques vitícoles de maneig de la vinya, sistemes de conducció apropiats, en la plantació i les operacions anuals de manteniment del cultiu per tal d'aconseguir la màxima qualitat del raïm.
Avaluar i escollir el sistema de protecció fitosanitària més adient per a una determinada producció vitícola.
Tipo B Código Resultados de aprendizaje
Tipo C Código Resultados de aprendizaje

Contenidos
tema Subtema
Bloc 1. Aspectes introductoris Tema I.1- Introducció: Protecció de cultius. Factors abiòtics i biòtics. Paràsits i patògens. Plagues i malalties. Grups d'organismes causants de plagues i malalties a la vinya.

Tema I.2.- Models de producció vitícola: Viticultura convencional, Viticultura de protecció Integrada, Viticultura Ecològica i Viticultura Biodinàmica. Normativa

Tema I.3.- Els tractaments fitosanitaris en viticultura. Dosificació dels fitosanitaris. Legislació.
Bloc 2. Les plagues de la vinya Tema II. Els principals insectes que afecten la producció vitícola.

Tema III. Els principals àcars d’interès vitícola.

Tema IV. Danys originats per invertebrats i vertebrats a la vinya.
Bloc 3. Les malalties de la vinya Tema V.- Fongs aeris

Tema VI.1- Fongs de les arrels

Tema VI.2- Fongs de la fusta

Tema VII.- Nematodes d’interès vitícola.

Tema VIII.1.- Principals virus, bacteris i fitoplasmes d’interès vitícola.

Tema VIII.2.- Bacteris i podridures del raïm

Planificación
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase
Horas fuera de clase
(**) Horas totales
Actividades introductorias
1 0 1
Sesión magistral
A3
15 15 30
Seminarios
A3
12 12 24
Trabajos
A3
4 6 10
Atención personalizada
2 0 2
 
Pruebas orales
A3
2 2 4
Pruebas mixtas
A3
2 2 4
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologías
Metodologías
  descripción
Actividades introductorias El professor farà una breu introducció a l'assignatura
Sesión magistral Sessions teòriques a l'aula
Seminarios Treballs en profunditat de temes relacionats amb els continguts donats a les sessions magistrals
Trabajos Realització de documents diversos sobre diferents organismes que causen plagues i malalties a la vinya i la seva gestió amb diferents estratègies vitícoles
Atención personalizada Per resoldre dubtes sobre qualsevol aspecte relacionat amb l'assignatura

Atención personalizada
descripción
L'alumne pot concertar l'atenció personalitzada amb el professor mitjançant correu electrònic, o durant l'assistència a les sessions teòriques

Evaluación
Metodologías Competencias descripción Peso        
Trabajos
A3
Realització i discussió de tasques sobre estratègies de protecció i sobre diferents organismes que causen plagues i malalties a la vinya. 7.5
Pruebas orales
A3
Realització i discussió de tasques sobre estratègies de protecció i sobre diferents organismes que causen plagues i malalties a la vinya. 7.5
Pruebas mixtas
A3
Realització de dos proves parcials escrites 85
Otros  
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

La segona convocatòria, si s'escau, constarà de les mateixes parts examinades prèviament (part 1 i part 2), sempre que l'alumne no hagi tret una nota superior al

4.5

en alguna de les dues parts, i/o que la mitjana aritmètica entre les dues parts no sigui superior a

5

Fuentes de información

Básica VVAA, Plagues i accidents metereològics, UPV, 2005
VVAA, Decálogo del viticultor, Ed. Agrotécnicas, 2013
Joly, N., El vino del cielo a la tierra, Fertilidad de la tierra, 2008
VVAA, Curs de nivell qualificat de manipulador i aplicador de productes fitosanitaris, DAAIAR, 2018
C. de Liñan Carral & C. de Liñan Vicente, , Vademecum de productos fitosanitarios y nutricionales, , Ediciones Agrotécnicas, 2019

Complementaria , http//www.ruralcat.net, ,
, http://www.magrama.gob.es, ,
P.Balsari – A. Scienza , , Formas de cultivo de la vid y modalidades de distribució de los productos fitosanitàrios, Mundi-Prensa, 2004

Recomendaciones

Asignaturas que se recomienda cursar simultáneamente
VITICULTURA II/19224119

Asignaturas que se recomienda haber cursado previamente
EDAFOLOGÍA Y CLIMATOLOGÍA VITÍCOLAS/19224105
VITICULTURA I/19224112
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.