Tipo A
|
Código |
Competencias Específicas | | A3 |
Controlar el sistema productivo de la materia prima con criterios de calidad y siguiendo los imperativos reglamentarios integrando los conocimientos de edafología, climatología y viticultura |
Tipo B
|
Código |
Competencias Transversales |
Tipo C
|
Código |
Competencias Nucleares |
Resultados de aprendizaje |
Tipo A
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
| A3 |
Conèixer l'ecologia del sòl i la importància dels organismes en el mateix i en el desenvolupament de les plantes.
Conèixer les tècniques vitícoles de maneig de la vinya, sistemes de conducció apropiats, en la plantació i les operacions anuals de manteniment del cultiu per tal d'aconseguir la màxima qualitat del raïm.
Avaluar i escollir el sistema de protecció fitosanitària més adient per a una determinada producció vitícola.
|
Tipo B
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
Tipo C
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
tema |
Subtema |
Bloc 1. Aspectes introductoris |
Tema I.1- Introducció: Protecció de cultius. Factors abiòtics i biòtics. Paràsits i patògens. Plagues i malalties. Grups d'organismes causants de plagues i malalties a la vinya.
Tema I.2.- Models de producció vitícola: Viticultura convencional, Viticultura de protecció Integrada, Viticultura Ecològica i Viticultura Biodinàmica. Normativa
Tema I.3.- Els tractaments fitosanitaris en viticultura. Dosificació dels fitosanitaris. Legislació.
|
Bloc 2. Les plagues de la vinya |
Tema II. Els principals insectes que afecten la producció vitícola.
Tema III. Els principals àcars d’interès vitícola.
Tema IV. Danys originats per invertebrats i vertebrats a la vinya.
|
Bloc 3. Les malalties de la vinya |
Tema V.- Fongs aeris
Tema VI.1- Fongs de les arrels
Tema VI.2- Fongs de la fusta
Tema VII.- Nematodes d’interès vitícola.
Tema VIII.1.- Principals virus, bacteris i fitoplasmes d’interès vitícola.
Tema VIII.2.- Bacteris i podridures del raïm
|
Metodologías :: Pruebas |
|
Competencias |
(*) Horas en clase
|
Horas fuera de clase
|
(**) Horas totales |
Actividades introductorias |
|
1 |
0 |
1 |
Sesión magistral |
|
15 |
15 |
30 |
Seminarios |
|
12 |
12 |
24 |
Trabajos |
|
4 |
6 |
10 |
Atención personalizada |
|
2 |
0 |
2 |
|
Pruebas orales |
|
2 |
2 |
4 |
Pruebas mixtas |
|
2 |
2 |
4 |
|
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor. (**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos |
Metodologías
|
descripción |
Actividades introductorias |
El professor farà una breu introducció a l'assignatura |
Sesión magistral |
Sessions teòriques a l'aula |
Seminarios |
Treballs en profunditat de temes relacionats amb els continguts donats a les sessions magistrals |
Trabajos |
Realització de documents diversos sobre diferents organismes que causen plagues i malalties a la vinya i la seva gestió amb diferents estratègies vitícoles |
Atención personalizada |
Per resoldre dubtes sobre qualsevol aspecte relacionat amb l'assignatura |
descripción |
L'alumne pot concertar l'atenció personalitzada amb el professor mitjançant correu electrònic, o durant l'assistència a les sessions teòriques |
Metodologías |
Competencias
|
descripción |
Peso |
|
|
|
|
Trabajos |
|
Realització i discussió de tasques sobre estratègies de protecció i sobre diferents organismes que causen plagues i malalties a la vinya. |
7.5 |
Pruebas orales |
|
Realització i discussió de tasques sobre estratègies de protecció i sobre diferents organismes que causen plagues i malalties a la vinya. |
7.5 |
Pruebas mixtas |
|
Realització de dos proves parcials escrites |
85 |
Otros |
|
|
|
|
Otros comentarios y segunda convocatoria |
La segona convocatòria, si s'escau, constarà de les mateixes parts examinades prèviament (part 1 i part 2), sempre que l'alumne no hagi tret una nota superior al 4.5 en alguna de les dues parts, i/o que la mitjana aritmètica entre les dues parts no sigui superior a 5 |
Básica |
VVAA, Plagues i accidents metereològics, UPV, 2005
VVAA, Decálogo del viticultor, Ed. Agrotécnicas, 2013
Joly, N., El vino del cielo a la tierra, Fertilidad de la tierra, 2008
VVAA, Curs de nivell qualificat de manipulador i aplicador de productes fitosanitaris, DAAIAR, 2018
C. de Liñan Carral & C. de Liñan Vicente, , Vademecum de productos fitosanitarios y nutricionales, , Ediciones Agrotécnicas, 2019
|
|
Complementaria |
, http//www.ruralcat.net, ,
, http://www.magrama.gob.es, ,
P.Balsari – A. Scienza , , Formas de cultivo de la vid y modalidades de distribució de los productos fitosanitàrios, Mundi-Prensa, 2004
|
|
Asignaturas que se recomienda cursar simultáneamente |
|
Asignaturas que se recomienda haber cursado previamente |
EDAFOLOGÍA Y CLIMATOLOGÍA VITÍCOLAS/19224105 | VITICULTURA I/19224112 |
|
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente. |
|